Magic the Gathering
Magic the Gathering34892 medlemmar 683 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Summer Magic: Vintage Masters Offline

Vad gör man när ens favoritdraftformat i magic online tas ifrån en? Kanske gör man som PatrikAsp och spenderar drygt ett halvår på att återskapa det IRL. Läs mer om detta projekt som också blev vinnaren av vår sommartävling inne i artikeln.

av PatrikAsp
13:39, 9/10 -15
läst 4303 ggr.
Skriv ut artikel
16 kommentarer

.
Juryn kommenterar:
I början av sommaren utlyste Förbundet SvenskaMagic en sommartävling. Reglerna var enkla - spela Magic eller gör något Magicrelaterat, dokumentera detta på valfritt sätt, och skicka in det till oss så hade man chansen att plocka hem en hel låda boosters inför höstens draftsäsong.

Till juryns glädje fick vi inte bara ovanligt många bidrag till den här tävlingen, många av bidragen höll också en fantastiskt hög klass! I juryn hamnade vi alltså i det angenäma problemet att välja en värdig vinnare bland många kandidater. Efter mycket velande har vi till slut korat vinnaren, och han presenteras av sig själv i denna eminenta rapport. Vad gäller de övriga bidragen som inkom kommer vi presentera även de bästa av dem, och de kommer inte gå lottlösa. Men det blir i nästa artikeln.

Nu över till vinnaren. Juryn uppskattar själva presentationen av bidraget till tävlingen, som är väl upplagt med text och bild, men framförallt "wow"-faktorn på själva eventet och arbetet som det måste ha tagit att sy ihop allt. Bidraget är en mycket värdig vinnare, anser juryn.

Ett stort grattis, önskar juryn styrelsen för Förbundet SvenskaMagic!





PatrikAsp fyller år
av PatrikAsp.

Jag fyller år i början av sommaren. Jag har alltid gjort det.

De senaste två åren har jag ordnat födelsedagsturneringer dit jag bjuder in sju magicspelande vänner: 2013 spelade vi tre rundor Legacy och tre rundor Modern Masters-draft, 2014 spelade vi tre rundor Modern och tre rundor Conspiracy-draft.

Under 2014 förälskade jag mig i Vintage Masters. Det introducerades den 16:e Juni och togs bort från Magic Online den 14:e Oktober. Då hade jag draftat det 138 gånger. Jag tyckte så himla mycket om det. Det är svårt att förklara. Att kunna öppna power hade naturligtvis sin tjusning, men primärt var det ett väldigt väldesignat set. Korturvalet, förhållandet mellan removal och varelser, interaktionerna kort emellan och möjligheten att drafta Magics historia. Så till min födelsedag 2015 tänkte jag återskapa irl vad som tagits ifrån mig online.

Rätt snart efter den 14:e oktober påbörjade jag förberedelserna. Alla kort i setet finns irl, spridda över en massa olika (icke-modern-legala) set. Dock finns inte alla kort med samma bilder som korten som används online, eller så kanske de bara finns i foil eller bara i icke-foil. Man måste således göra en hel massa estetiska val när man skall återskapa setet i verkligheten.

Forgotten Cave finns t.ex. bara med rätt bild i en Commander-utgåva men den versionen finns inte i foil. Skall man då välja den nya versionen för att få rätt bild, eller den gamla och då få gammal mysig ram och en foil-version? Många skulle nog bara kategoriskt valt de äldre versionerna men jag ville hamna så nära online versionen som möjligt så jag prioriterade konsekvent rätt bild. Det är möjligt att vissa inte alls skulle utvecklat principer för hur man skulle välja versioner! Men den möjligheten är inte öppen för någon med min personlighetstyp.



När jag väl valt vilka versioner jag ville ha återstår frågan hur många kort av varje jag behövde skaffa och hur jag skulle generera boosters. Alla rariteter är kända och åtminstone viss information om sannolikheterna är också det (att ett P9-kort dyker upp i snitt i ett booster av 53). Så jag behöver bara försöka räkna ut alla okända sannolikheter (med vilka sannolikheter ett kort dyker upp i foil, sannolikheten för rares och mythics, hur många commons av varje som dyker upp i en draft etc.).

Baserat på vad Wizards sagt om andra set, distributionen av kort bland de jag öppnat online och rimlig slutledning (t.ex. om det är 1/8 att man får ett mythic i raresloten (vilket är sant om de flesta set) så är det exakt dubbelt så sannolikt att man får ett mythic som att man får ett power nine, alltså är sannolikheten rimligen just 1/8) kunde jag sluta mig till hur online-boosters genererades. Efter uträkningarna var klara skrev jag ett datorprogram som slumpade fram 24 boosters i enlighet med de uträknade sannolikheterna. Efter att ha kört programmet ett par hundra gånger kunde jag via simulering komma fram till hur många exemplar av varje kort som går åt i en snittdraft: upp till 5 av ett common, upp till 3 av ett uncommon och normalt sett 1 av ett rare, och det kommer i princip aldrig mer än ett foil av varje (precis som Modern Masters 2 hade Vintage Masters ett foil i varje pack). Jag införskaffade korresponderande mängder kort förutom i de fall då det skulle bli för dyrt (Goblin Settler, som t.ex. kostar 70 euro är t.ex. uncommon i vintage masters och en foilad force of will kostar 640 euro ). Jag förde sedan in i en databas hur många kort jag hade av varje och lät programmet räkna ut för en given draft vad som saknades. Det här arbetet tog höstens fritid i anspråk och stora delar av vårens.

Det sista problemet var hur jag skulle kunna skapa två drafter (så att turneringen blev sex rundor lång) utan att veta vad som var i dem. Jag ville själv återuppleva att öppna Vintage Masters-boosters. Bara för att en snittdraft tar vissa mängder kort i anspråk behöver ju inte en given faktisk draft begränsa sig till just så många kort. Jag gjorde därför så att när min födelsedag började närma sig så skrev jag ut informationen om två drafter (24 boosters) utan att titta på dem, gav dem samt kontokort och inloggningsuppgifter till mitt MCM-konto till min kärleksfulla och stödjande partner och bad hen köpa alla kort jag inte hade. Jag bad hen vidare att plocka ut kort till 24 boosters (den första draften) från min samling (inklusive kort hen köpt).På så vis skulle jag få chans att öppna kort jag inte hade (typ) när jag draftade.

Då återstod bara att bjuda in och förbereda vänner på eventet. En vecka innan min födelsedag bjöd jag in festdeltagarna till ett bord på SvM och berättade för dem att årets format var hemligt (jag hade hemlighållit allt under nästan ett års tid) men att jag varje dag skulle lägga ut en ledtråd på SvM om vad formatet var. Hur snabbt man listade ut det gav poäng i den stundande turneringen. Att jag la ut ledtrådarna på SvM för allas beskådan (det var en del av leken att hitta dem) hoppas jag också ledde till allmän förnöjelse (ev. på min bekostnad). Vid första anblicken såg några av dem ut som genuina förfrågningar av olika slag. Här är ett axplock:

Ledtråd 1
Forumpost: Goa Gobbas

"Att få till en snygg goblinlek är inte lätt! Vissa kort finns öht inte med snygga bilder, t.ex. Kiki-Jiki, Mirror Breaker eller Siege-Gang Commander. Jag gillar From the Vaults: Exiled versionen av Goblin Lackey, Judge Rewards versionen av Goblin Piledriver och 7th ed. versionen av Goblin Matron. Det handlar dock inte om exklusivitet utan viss orginalart är också väldigt snygg (t.ex. Goblin Warchief). Men jag gillar varken orginalversionen eller mm-versionen av Aether Vial. Vad säger ni? Finns det någon konsensus här?"


Ledtråd 2:
Forumpost: Scorpions!

"Är det någon här som såg Scorpions förra gången de var i Budapest? En kanonkonsert, lär det ha varit. Jag var inte där själv. Jag vet förresten inte heller exakt när det var."


Ledtråd 3:
Min want vid tillfället som var: Engelsk Mana Drain, Foil Jace, the Mindsculptor, Foil Force of Will, Foil Council's Judgment och 100 unhinged basics.


Ledtråd 4: (här skulle man också gissa var turneringen skulle äga rum)
Bordpost:

Steg 1: Lista ut alla magickorten som döljer sig här.

Steg 2: När alla magickort är avslöjade, försök lista ut var vi ska vara.

01. _ _ _ _ _ _ When you have got nothing, you might as well trade it for something else
02. _ _ _ _ _ _ _ _ _ + _ _ _ _ _ _ _ _ _ Återkommande Mardröm
03. _ _ _ _ _ _ _+ _ _ _ _ Sol-land
04. _ _ _ _ _ _ _ + _ _ _ _ Forest Rampant Growth
05. _ _ _ _ + _ _ _ _ _ _ <BEEP>, <BEEP> och en mox jet!

06. _ _ _ _ + _ _ _ _ Solidarity
07. _ _ _ _ _ _ _ _ Shadowmage Infiltrator Prequel
08. _ _ _ _ +_ _ _ _ _ Voltaic Key's bff
09. _ _ _ _ _ _ Archimedes
10. _ _ _ _ _ _ _ _ + _ _ _ _ _ _ _ _ BB4, 6/3
11. _ _ _ _ _ _ + _ _ _ _ _ Wrath + All Hallow's Eve

,
12. _ _ _ _ + _ _ + _ _ _+ _ _ _ _ Taps for BBBB
13. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ + _ _ _ Dyraste Dubbellandet
14. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Leon Lindbäck
15. _ _ _ _ + _ _ _ _ _ _ The greates thief in the multiverse

OBS: "+" betyder mellanslag

Kan ni lista ut vad ledtrådarna anspelar på? MrNinja tog det på två de två första! Dagen till ära hade jag bokat ett konferensrum på Grand Hotel i Lund där vi också skulle äta lunch. Under lunchen var Dimitri (som var bjuden men inte kunde deltaga på eventet som helhet) snäll nog att smita in och förbereda draft 2. Tack igen Dimitri!



Det var fantastiskt roligt att återuppleva formatet och det kändes precis som att spela det online! UG madness, Storm, och Goblins var alla representerade i första draften. GR aggro tog dock hem det.

För att skapa lite luft i dryftande la jag in en jeopordyliknande tävling till tårta och kaffe på eftermiddagen. Man spelade i två-manna lag och fick välja kategori och antal poäng. Sedan fick man en fråga eller uppgift. En kategori var en pictionaryuppgift där man skulle få lagkamraten att gissa vilket Vintage Masters kort man ritade. I "odd inclusion" skulle man utifrån ett visst Vintage Masters kort lösa en uppgift. T.ex. "t1 on the play lägger du forest mox emerald channel utan annan kraft i din hypotetiska Vintage Masters lek. Kan du vinna? Isf hur?"



Det blev en jätterolig dag och jag är hemskt tacksam till alla som var med och lekte. Draftgeniet Rubblarp vann båda drafterna och därmed turneringen utan att ha draftat formatet en enda gång tidigare!

Själv knep jag sistaplatsen, men kunde inte varit gladare.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Jolly_roger

SM-VINNARE 2014
JUDGE L1
Växjö
Vintage Masters kommer tillbaka till magic online 13 dec till 20 dec!

23:39:46, 11/12 -17
Hoogard

MEDLEM
Mölndal
Missa inte de andra bidragen som nu ligger uppe i översta artikeln.

19:40:16, 14/10 -15
Rubblarp

MEDLEM
Lund

#14 PWP Lifetime
Vilken dag och vilken grej! Fantastiskt roligt!

14:56:32, 14/10 -15
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Fy fan va coolt.

19:06:16, 12/10 -15
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
Härligt att läsa om, saknar Vintage masters, det var kul!

14:11:08, 11/10 -15
henrik

MEDLEM
Malmö
Sicket en mys!

13:09:49, 11/10 -15
Skopsen

MEDLEM
Uppsala
"Jag fyller år i början av sommaren. Jag har alltid gjort det."

:D :D :D

12:07:17, 11/10 -15
PatrikAsp

MEDLEM
Rosholm: Tack!
Truck: Nej.
Chrono: Jag använde Wizards time-walk wallpaper, la till vintage masters loggan i ett bildbehandlingsprogram, skrev ut i A5 (ca), centrerade motivet på korthögen och vek runt sidorna, satte en tejpbit baktill. Man "öppnade" dem genom att dra ut korten upptill eller nertill. Så alla förpackningarna går att återanvända.
Ember & Hoogard: Ja, 4ever.

08:37:53, 11/10 -15
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
Ha den äran i efterskott!

21:59:56, 10/10 -15
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Oförglömlig dag! Kan man få ha med sig en egen brain freeze om Ninja är med i draften nästa gång?

20:37:01, 10/10 -15
chrono

MEDLEM
Stehag
Grattis.

En fråga också förresten, hur gjorde du "booster-packsen", alltså förpackningen? Blev inspirerad och skulle vilja göra något liknande till den egna kuben. Går de att återvinna?

20:14:16, 10/10 -15
skallbrand

MEDLEM
Uppsala
Sjukt satsigt, har inte sett resten men har svårt att tro att ni gjorde ett dåligt val!

17:21:06, 10/10 -15
ember

REDAX
Limmared
Hoogard skrev 16:38, 10/10 -15 Kommer du bygga vidare på/behålla kortpoolen så att ni kan köra det fler gånger?

Önskar veta samma sak. :)

Grattis, förresten!

16:56:03, 10/10 -15
Hoogard

MEDLEM
Mölndal
Kommer du bygga vidare på/behålla kortpoolen så att ni kan köra det fler gånger?

16:38:15, 10/10 -15
beorning

MEDLEM
Lund
Välförtjänt vinnare! Det var ett grymt event, verkligen. =)

16:28:35, 10/10 -15
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!