Magic the Gathering
Magic the Gathering34892 medlemmar 655 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Casual
Mercadian Masques

Alla som spelar spelet Magic the Gathering vet att halva nöjet är att öppna boosterpacks och hela lekar. Att få se om det kanske kan vara en Masticore eller ett dubbelland eller en Shivan Dragon. Något som gör det hela mycket roligare är när det släpps en helt ny expansion där man inte kan ett dugg om vad korten gör eller hur mycket de kommer att bli värda.

av ottifant
00:00, 0/0 -00
läst 2280 ggr.
Skriv ut artikel
2 kommentarer

Den 25-26:e september var det dags för Pre-release av den nya expansionen Mercadian Masques på ett antal ställen i hela världen. Att intresset för att komma på en pre-release är stort, vet man t ex när det dyker upp 88 personer i Göteborg. En fördel med att komma på en sån här tillställning är att man får ett specialtryckt kort, som bara går att få tag på genom att vara med i tävlingen.

Turneringen i Göteborg vanns av Jens Schou, en rutinerad gammal räv, som tidigare vunnit ett Pro-tour kval i Göteborg och därmed också varit iväg till USA för att spela.

Vad är det då för nyheter som finns i den nya expansionen? Jo, det finns tre nya varelsetyper, som är intressanta. Vitt har Rebels och svart har Mercenaries. En del av dessa varelsekorten har specialförmågan att leta upp kort med en viss casting cost ur sin lek och få det kortet i handen. En slags Demonic Tutor på varelser, fastän du inte blir av med något kort.

Den tredje varelsetypen, som kommer att bli mycket populär, är Spellshaper. Dessa trollkarlar kan göra vilket kort som helst i handen till ett speciellt kort beroende på förmågan hos just den trollkarlen. Ta som exempel den röda Seismic Mage, ett rarekort för R+3, med specialförmågan R+2,tap: Släng ett kort och förstör valfritt land.

Varelserna i expansionen är annars ganska stora, och med massor av skojiga för-och nackdelar. Mestadels är dock kostnaden en mana för mycket för att det skulle vara riktigt bra i turneringsspel, men visst kommer många kort att användas seriöst i starka lekar.

En ny blå 4/4 flygare, Extravagant Spirit, som är rare, har specialkostanden att man måste betala en mana för varje kort man har på handen, i sin upkeep, eller så måste man offra sin Spirit. Merfolkleken fick ett mycket trevligt tillskott genom rarevarelsen Saprazzan Heir. Den kostar U( blå)+1 att spela ut, är 1/1 och om den blir blockerad får du dra tre kort. Ancestral Recall är ju verkligen dålig...

Två andra roliga blå varelser är rarekorten Tidal Kraken( för UUU+5 får du en oblockbar 6/6) och Saprazzan Bailift( UU+3 för en 2/2 som tar bort alla enchantments och artefakter i gravhögar när den kommer i spel och när den lämnar spel får alla ta upp de artefakter och enchantments som då finns i sina gravhögar till handen). Roliga är de och jag hoppas att de kommer att hitta ner i diverse lekar. Om man har manaproblem med Tidal Kraken, kan man ju alltid använda sig av Urza´s Saga-kortet Show and Tell.

Rött fick också roliga varelser. En goblin som är gratis att spela ut om du har mountain i spel och motståndaren har plains låter väl inte så dumt? Den heter Kyren Legate, är uncommon och kostar annars R+1 för en 1/1 med haste. Rötts bästa varelse, och som kommer att stå högst är annars Two-Headed Dragon. Ett rarekort för RR+4, som är 4/4 med flying och som man kan betala R+1 för att den ska få +2 +0 under rundan. Som namnet antyder kan den blocka två varelser, men den måste även stoppas av två varelser. Det känns som att Sneak Attack-leken och Wildfire-leken fick ett rejält tillskott där.

Hur gick det för de svarta horderna då? Jo, de fick en del fetton till. Ta exempelvis rarevarelsen Cateran Overlord, för BBB+4 får du en 7/5 med specialförmågan: offra en varelse för att regenerera Cateran Overlord. Att man dessutom kan fiska upp andra Mercenaries med den( 6+Tap, leta i leken efter en Mercenary som kostar högst sex mana sammanlagt, och ta upp det kortet på handen) gör den ju inte sämre direkt. Delraich är också rare, kostar B+6 att spela ut, är 6/6 och har trample. Det låter ju lite dyrt, men man kan offra tre varelser istället för att betala kostnaden. Kan den fungera med Deranged Hermit från Urzas Legacy? Eller kanske Sengir Autokrat eller Breeding Pit i Classic?

Av de gröna gubbarna är det mest Rushwood Elemental och Caller of the Hunt som utmärker sig. Rushwood Elemental kostar GGGGG att spela ut och är 4/4. I din upkeep får du lägga på en +1/+1 på honom. Caller of the Hunt är en */* för G+2. Stjärnorna står för en antal varelser av den typ som du väljer när kortet kommer i spel. Säger du Wall och det finns tre Wall of Blossoms ute så är han alltså en 3/3. Dessa två varelser är också rare.

Vitt fick inte så många bra varelser, men spelar ni sealed deck eller draft så får ni inte missa Jhovall Queen. För WW+4 får du en 4/7 som inte tappar när den anfaller.

Om vitt fick dåliga varelser, så fick de en del andra kort som är desto bättre. Enchantmenten Ivory Mask, för WW+2 gör att du inte kan bli mål för spells eller effekter. Får du ut en sådan mot en Stroke of Genius-lek, kan du nästan ta ut vinsten direkt. Honor the Fallen är en instant som tar bort alla varelser i alla gravhögar, och du får ett liv per varelse i belöning. Allt till den låga kostnaden W+1. Hur ska Living Death-leken klara sig nu? Mot ryckarlekar kan vitt använda sig av sin enchantment Spiritual Focus för W+1. Med den ute så får du två liv för varje kort som motståndaren rycker från din hand samtidigt som du får dra ett nytt kort också. Hm, nästan som om motståndaren gav dig en Healing Salve...

Blått brukar skoja till det med varje ny expansion, och det här är inget undantag. Ta kortet Bribery, sorcery för UU+3, där du får leta igenom motståndarens lek och välja en varelse att spela med själv...Trade Routes är en enchantment för U+1 som är inriktat mot landförstörare, men även att snabba upp sin lek. Med den ute kan du betala 1 mana för att ta upp ett land som du kontrollerar till ägarens hand, och för 1 mana kan du slänga ett land och dra ett nytt kort...

Passar kanske bra med kontringen Thwart, där du alternativt till kostnaden UU+2 kan ta upp tre islands från spel till handen.

Men det bästa blå kortet och kanske även expansionens bästa kort är den nya propagandan, War Tax. En enchantment för U+2, med effekten: Betala U+X. Den som ska anfalla måste då betala X för varje varelse som ska anfalla.

Rött har ett ruskigt kort i Kyren Negotiations. En enchantment för RR+2, med förmågan att du kan tappa en otappad varelse du har för att göra en i skada på motståndaren. Kanske detta kortet gjordes för att väga upp mot War Tax. Rött har annars det klart roligaste kortet, speciellt om man spelar många. Det heter Thieves Auction, kostar RRR+4 att spela ut(men det är det värt...). Alla permanenter tas ur spel och sedan turas man om att välja varsin tills de permanenterna är tillbaka. Det finns väldigt många roliga saker man kan göra med det här kortet. Spela en steklek, utan permanenter(okej, land måste du ha), och plocka sedan åt dig avvad motståndaren kan erbjuda.

Grönt har några intressanta kort. Clear the Land är en sorcery för G+2. När den spelas tittar alla på de fem översta korten i sina lekar och lägger in de länder som finns där i spel tappade. Resten tas bort från spel. Ancestral Mask är en enchant creature som passar mycket bra i dessa Rancor-tider. Den kostar G+2 och ger varelsen +2/+2 för varje annan enchantment i spel. Game Preserve är en enchantment som kostar G+2 att spela med effekten att i din upkeep vänder man det översta kortet i allas lekar. Är det bara varelser, sätts dessa in i spel, annars vänder man tillbaka kortet igen.

Svart fick ett nytt ryckkort. Extortion för BB+3 låter dig titta på motståndarens hand och slänga två valfria kort. Kanske dyr men ett bra komplement till rycklekar. Larceny är också en enchantment med samma kostnad som Extortion. Om en av dina varelser gör anfallsskada på motståndaren, måste denne slänga ett kort. Visst är Hypnotic Specter bättre, men detta kan vara kul också, speciellt mot blått.

Nu ska vi inte berätta mer om korten, för det är mycket roligare att upptäcka själv. Och att det är mycket att upptäcka vet man när det finns sammanlagt 350 olika kort. Mercadian Masques ären BRA expansion, det måste medges. En rolig nyhet är att man kan få foil-länder nu också. Frågan är när den första helt foilade leken kommer att spelas. Lycka till med spelandet!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Gikkman

MEDLEM
Skövde
Woho! Ännu äldre är den idag!

04:20:17, 11/10 -10
fudge

MEDLEM
Helsingborg
YAY GAMMLA ARTIKLAR!!!!!!1

14:10:01, 5/7 -08
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!