Magic the Gathering
Magic the Gathering29195 MEDLEMMAR 1031 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1740 ARTIKLAR
Sortera efter: datum - namn - artikeltyp - författare

 

BSK 2017! Krönika
BSK 2017 med Legacy-SM 2017

Det har nu blivit dags för Förbundet SvenskaMagic att hitta på roliga saker att göra igen. Det börjar bli dags för Borås Spelkonvent 2017 (BSK) som kommer gå av stapeln under allahelgonahelgen 3-5 november.

Vi fortsätter enligt de koncept vi nu kört i några år och hoppas givetvis att ni ska komma och trivas med oss.

Det kommer även detta år att blir möjlighet att arrangera trials inför Legacy-SM 2017. Utformningen följer den mall vi har kört tidigare år. Läs mer om det i artikeln.

av Discus
15:01, 28/8 -17
läst 1790 ggr.
Skriv ut artikel
16 kommentarer


.


Det har nu blivit dags för Förbundet SvenskaMagic att hitta på roliga saker att göra igen. Det börjar bli dags för Borås Spelkonvent 2017 (BSK) som kommer gå av stapeln under allahelgonahelgen 3-5 november.

Huvudnumret kommer att vara Legacy SM och vi hoppas givetvis på att det ska bli en rejäl uppslutning kring detta evenemang. Det kommer precis som tidigare år vara möjligt att arrangera trials inför detta event, så vi börjar med att presentera det och följer sedan efter med konventet.Konceptet när det gäller trial inför Legacy SM 2017

Vad går då det hela ut på? Det hela är väldigt enkelt. Ni kan söka pengar av föreningen för att hålla en trial inför Legacy SM 2017. Det kan vara en ni arrangerar själva eller i samarbete med er lokala spelbutik. Dessa pengar kan ni tex lägga till priser, domare, lokalhyror mm.Vår målsättning är att så många orter som möjligt ska arrangera trials, men det finns givetvis en begränsad summa pengar att tillgå, så det är först till kvarn som gäller! Bidraget till den lokala turneringen är dock inte allt som ges. Vinnaren i varje turnering får 500kr i resebidrag till BSK 2017, deltagaravgiften på eventet och en bye i Legacy SM.

Pass-down gäller för allt utom bye! Med andra ord om vinnaren inte vill/kan åka kan han lämna vidare sin plats till personen som kom tvåa osv. Denna person får då resebidraget och deltagaravgiften betald istället. Det är inte passdown på den bye vi ger. Den kan du enbart få om du vann din trial.

När det gäller formatet så är det Legacy som gäller och alla event måste DCI sanktioneras, så det är inte tillåtet att köra med proxy-turneringar.


Vad krävs?

En person som sköter kontakten med oss. Du skriver en ansökan om att du vill hålla en trial och i vilken stad/ort det handlar om. Med största sannolikhet kommer det inte ske två i samma stad, med undantag för eventuella konvent och liknande, så se till att ansöka så snabbt du kan. Du informerar oss om var och när turneringen är och hur många du tror kommer. Om du vill ha ett tak på hur många deltagare som får vara med i turneringen så måste du också skriva det i din ansökan samt skälet till att du vill ha ett tak (tex lokalen är inte större än så). På turneringen behöver vi sedan något som visar på hur många deltagare ni var. Be samtliga deltagare skriva på en närvarolista och lämna telefonnummer. Filer från Wizards Event Reporter (WER) duger också alldeles utmärkt.

DCI-sanktionering av era turneringar ett krav men frukta dock inte, ni kan få er turneringar sanktionerade av oss på distans. Meddela i så fall detta i er anmälan, så får ni reda på hur ni ska gå till väga.

När turneringen är över rapporterar ni tillbaka till oss och så får ni era pengar. Om ni vill spendera dem redan i anslutning till er turnering krävs det att någon lägger ut dem så länge. Såvida ni inte försöker fuska till er några pengar behöver ni dock inte vara oroliga för att ni ska bli utan. Som ansvariga gäller det att ni vet vem som kommer till BSK. Om vinnaren inte vill utnyttja sina förmåner gäller det att ni informerat oss om vem (om någon) det är som kommer!


Checklista för ansökan:
 • Vem? (Kontaktpersonen, dig själv är default)
 • Var? (Stad, lokal)
 • När? (Datum, tidpunkt om möjligt)
 • Hur många tror du ni blir?
 • DCI-sanktioning. Behöver ni hjälp att sanktionera turneringen?
 • Kalender (Behöver ni hjälp att lägga upp turneringen? Då ordnar jag det)Checklista för rapportering:
Hur många blev ni?
Deltagarlista/DCI-filer eller liknande.
Final standings i textformat.
Bankinformation (Bank, clearingnummer, kontonummer, kontoinnehavare etc.)
Vem kommer till BSK?

Om ni inte blev de 8 personer som krävdes för att turneringen ska vara godkänd kommer vi ta ett individuellt beslut om hurvida pengar ändå kan delas ut.


Deadlines
Ni har fram tills BSK på er att ansöka om och att hålla er turnering. En vecka innan BSK kommer vi dock inte ta emot några fler ansökningar och inga turneringar kommer heller tillåtas under den veckan.

Deadline för rapportering är 1 vecka efter turneringen slutat. Har ni inte rapporterat då ogiltigförklaras ert kval. Ni kan då ansöka om att få hålla ett kval på nytt.

Listan med vilka som får resebidrag och deltagaravgift betalt låses den 1 november, så till den dagen går det att göra ändringar.

Ansökan sker via mail till (daniel@inteom.se). Döp ert mail till Ansökan om trial till Legacy SM 2016 i MinMagicStad. Skicka sedan ett intermail på SvM till Discus om att ni gjort en ansökan (så vi inte missar något som råkar hamna i skräpposten).

Exempel:
Åke har noterat att det är en enormt stor bas för turneringar i Asarum, men av någon anledning är magicscenen så gott som död. Han bestämmer sig för att arrangera en Legacyturnering. Han skickar ett mail döpt Ansökan om trial till Legacy SM 2016 i Asarum till vår email och inkluderar ovan nämnda information. Sedan skickar han ett internmail till Discus för att vara säker på att ansökan inte trillat bort i något spamfilter. Sedan sköts resten av ansökan i vår mailkommunikation.


Måste jag göra allt själv?
Nej verkligen inte. Som tidigare nämnts är det fritt fram att knalla in på din egen spelbutik och låta den arrangera själva turneringen. Vi ser förstås med positiva ögon på de som verkligen drar igång något helt själv och fixar en lokal osv.


OMFG vad ska vi göra med alla pengar?
Hyr en lokal. Sätt upp lappar om att ni ska ha en turnering. Köp sleeves till deltagarna och dela ut. Lägg extra pengar i prispotten. Möjligheterna är bara begränsade av er fantasi, ja och av tabellen ovan då.

Har ni några funderingar? Vänd er till Discus internt eller kommentera den här artikeln.


Spelplatser för trials inför Legacy SM 2017
Här kommer en lista på turneringarna, alltefter anmälningarna trillar in. Sedan listas de som får en belöning om de dyker upp på Legacy SM.

Spelplatser
 • X/7 Wexio Spelkonvent
 • 30/9, Örnsköldsvik
 • 7/10 Kalmar
 • 8/19 Göteborg (Mindstage)
 • 19/10 Västerås
 • 21/10 Göteborg (Mindstage)
 • 21/10 Karlskrona
 • ~28/10, Skövde?


Dessa personer får 500kr i resebidrag och deltagaravgift till Legacy-SM. Även vinnaren från Legacy SM 2016 får resebidrag och deltagaravgift betalt!
 • Salih Serdenak (SM-vinnare 2016)
 • Peter Larsson (lynkan, Wexio spelkonvent)

Borås Spelkonvent 2017
Så där, nu har vi pratat färdig om trials inför BSK 2017. Nu tar vi BSK 2017 istället och den rent praktiska informationen som finns tillgänglig om BSK som jag glömmer nämna finner du här.


Var/När/Hur?
Borås Spelonvent äger i år rum på Bäckängsgymnasiet i Borås den 3-5 november (karta). Det betyder för den erfarna konventsdeltagaren att vi bytt tillbaka till samma plats som vi var på för två år sedan.BSK mästerskap
Det lilla extra som BSK erbjuder oss i år är en turneringsfinal på söndagen, där vi kommer att bjuda in de 8 deltagarna som vunnit respektive turnering under helgen till en Modern Masters 2017 draft. Det är alltså följande 8 vinnare:
 • FNM Modern
 • 93/94
 • SM Legacy
 • Standard
 • Team Sealed (hela laget)
 • Vintage

Kan inte vinnaren spela i finalen så är det passdown som gäller, tills vi funnit 8 personer som är sugna på att drafta. Vinnaren kommer förutom äran att vinna något fint som vi ännu inte plockat fram!

Inträden och Kostnad
Vi har ännu inte fått fram priset för inträden men vi utgår från att priset kommer att vara överkomligt och att det kommer finnas följande biljettformer:
 • Deltagaravgift 21+år: 300kr (400kr vid betalning på plats)
 • Deltagaravgift 11-20år: 50 kr
 • Sovplats: ~50kr
 • Endagspass: 200krSchema Borås Spelkonvent 2017

Schemat för BSK finns att beskåda i grafisk form nedan. Observera att schemat är preliminärt och att små ändringar i schemat kan komma att ske.
Nu följer vi upp med schemat i text-format. Notera att tiderna och priser/avgifter kan komma att justeras lite smått.


Fredag Kväll
Vi hälsar alla välkomna till årets konvent och vi börjar med en FNM i Modern. För er som föredrar att vrida på gamla kort, så hänvisar vi till att ni ska spela 93/94. De kommer även i år att spela tillsammans med oss andra (De har lite specialregler för sitt event).

Spoiler:


FNM MODERN
Format: Modern
Registrering: 17-18
Start: 18
Kostnad: 50 kr | 100 kr (medlem | ej medlem)

93/94
Format: 93/94
Registrering: 16.45-17.00
Start: 17.00
Kostnad: Skötas av 93/94-gruppen
Prisstruktur: Haj som förstapris
Special: draw = 0 poängLördag Morgon
Då var det dags för den stora happeningen på årets konvent. För nu är det Legacy SM som gäller. Vi kommer att köra en extra runda i jämförelse mot en normal turnering och sedan följer top 8 på det. Om det går dåligt för dig och facit efter två rundor blir 0-2 drop. Då kan vi erbjuda en omstart men i formatet Standard istället.Spoiler:

LEGACY SM
Format: Legacy
Registrering: 9-10
Start: 10
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)

STANDARD
Format: Standard (ingen top8 - extra runda istället)
Registrering: 11-12
Start: 12 (efter två rundor av Legacy-SM)
Kostnad: 50 kr | 100 kr (medlem | ej medlem)Lördag Kväll
Lördagskväll handlar givetvis om slutet av Legacy SM. För oss som inte hamnar i toppen av den turneringen erbjuder vi ett lagarbete genom Team-Sealed i det nya Ixalan. Efter önskemål kommer vi köra Vintage också på lördagkvällen. Dessa turneringar kommer inte att starta förrän swissen i Legacy är avslutad, så det kan bli en förskjutning i tid om det blir många deltagare.

Spoiler:

TEAM-SEALED
Format: Team-Sealed
Registrering: 17-18
Start: 18
Kostnad: 150kr/person (450kr/lag)

VINTAGE
Format: Vintage (top8 om tid finnes)
Registrering: 17-18
Start: 10
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)

Söndag Morgon
8 lyckliga vinnare från fredag och lördag kommer här att få möjlighet att drafta Modern Masters 2017 alldeles gratis. För oss andra finns också en möjlighet att drafta Modern Masters 2017, även om vi får betala en slant. För er som hellre spelar constructed erbjuder vi en möjlighet att spela Vintage.


Spoiler:

Modern Masters 2017 Invitational
Format: Modern Masters 2017 draft
Registrering: 09-10
Start: 10
Kostnad: gratis

MODERN MASTERS 2017
Format: Modern Masters 2017 draft
Registrering: 09-10
Start: 10
Kostnad: 350 kr | 400 kr (medlem | ej medlem)

VINTAGE
Format: Vintage (ingen top8)
Registrering: 09-10
Start: 10
Kostnad: 100 kr | 150 kr (medlem | ej medlem)
Priser
Prispoolen beror på antalet deltagare i turneringen. I princip går hela deltagaravgifterna tillbaka i priser efter att vi gjort avdrag för produktkostnader. Vinstsumman fördelas sedan i runda lag enligt följande modell (om det är Top8).

Sedan har vi ändrat lite i vår normala prisstruktur genom att skjuta över 20% av prisstrukturen till dem som avslutar turneringen men inte kommer inom den normala prisstrukturen. Det gör att vi detta år kommer att ha ungefär följande prisstruktur:

1: 25% av vinstsumman
2: 15% av vinstsumman
3-4: 10% av vinstsumman
5-8: 5% av vinstsumman
9-X: 20% av vinstsumman

Om eventet inte har Top8 så kommer prisstrukturen följa ovanstående på ett ungefär men fördelningen av priser kommer att vara efter poäng (lika poäng = samma priser). Det kommer även bli lite förskjutning neråt i prisstrukturen på Leagcy SM, då vi troligen har ~top16 prisstruktur på det eventet. Vi reserverar oss för sista minuten ändringar vad gäller deltagaravgifter. Exakta summor/priser kommer annonseras på plats.

Vinster erhålls i form av motsvarande summa i boosters (25kr/booster, Ixalan). Om du känner att du inte vill ha boosters, så kommer du få möjlighet att byta dessa mot kort i vår Pärm med kort. Det var något vi testat en tid nu och det verkar vara uppskattat. Målsättningen är att pärmen ska innehålla godsaker som passar alla (Eternalspelare, Standardspelare, Commanderspelare osv).

På Legacy SM kommer vi att gå in med en extra prissupport på 4000kr utöver deltagaravgifterna. Så om det blir 100 deltagare så blir prissupporten 4000kr + 10000kr = 14000kr.


Nocturnal events
Som ni kanske noterat så finns inga Nocturnal events uppsatta på schemat. Det betyder inte att de inte finns, det betyder bara att vi valt att låta efterfrågan styra vad vi spelar och när. Vi har förberett för att spela följande saker:

Dessa Nocturnal eventsmöjligheter har vi förberett:
 • Påsdraft, 20kr (+produktkostnad)
 • Commander 2017, 300kr
 • Ixalan draft, 100krFöreningsrabatt
Som medlem i någon av våra föreningar/avdelningar, Junior, Senior, Linköping eller Alingsås betalar du billigare deltagarpris i samtliga turneringar. Det är detta som avses med (medlem | ej medlem) i pris-specifikationen.


Funktionärer Sökes
Vi letar just nu efter funktionärer som vill hjälpa oss och beroende på vad du vill jobba med, och hur mycket du kan jobba utgår olika former av ersättning, såsom gratis inträde osv. Kontakta Discus om du är sugen på att hjälpa till.

Detta behöver vi hjälp med:
 • Domare
 • Demare
 • Coverage (stream/text/foto)FAQ
Får trial-turneringarna vara prox?
Nej, då alla turneringar DCI-sanktioneras. Kontakta oss om ni behöver hjälp att få er turnering DCI-sanktionerad. Det är inte komplicerat!

Får man hålla mer än en trial?
Ja, men då får du kontakta Discus om varför du önskar hålla flera trials och sedan kommer vi göra en specialdeal för dig.

Vad är det alltså man får om man kvalar? Fattar inte riktigt...
Alla som kvalar, vare sig det är via pass-down eller inte, får på BSK 500kr i resebidrag, 100 kr rabatt på deltagaravgiften på Legacy-SM. Det du måste betala själv är inträdet till BSK.Har ni några funderingar? Vänd er till Discus internt eller kommentera den här artikeln.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Jhonzsy

MEDLEM
Kalmar
Ett förslag är att göra lite bättre rekam för årets SM. Tyckte det var lite dåligt förra året. Tycker det är synd om de som missar ett sådant toppenevent :)

16:22:49, 11/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
aginamist skrev 12:51, 7/9 -17 Kan väl inte va för många bara, när vi är uppe i 100 shark-ägare så kommer det inte finna snågra invites kvar till n00bcon :)

Mm, det är väl lite de argumenten som mg haft. Men vore bra om det kunde beslutats ganska snart för de som ska planera. Personligen så hoppas jag på hotellturnering igen som på den gamla goda tiden :)

13:45:27, 7/9 -17
aginamist

MEDLEM
Kan väl inte va för många bara, när vi är uppe i 100 shark-ägare så kommer det inte finna snågra invites kvar till n00bcon :)

12:51:17, 7/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Tibia skrev 10:24, 7/9 -17
elof_the_mighty skrev 20:10, 30/8 -17
JhovalKing skrev 19:57, 30/8 -17 Trodde Hajen som första pris blivit flyttad till Arvika ? i 93/94 då dvs

Stämmer, det är ingen haj på BSK (eller i alla fall ingen Giant Shark).

Är det ett problem om det är en haj (Giant Shark) på BSK också?

Ta det med mg, det är han som bestämmer sånt. Personligen spelar det la ingen roll.

10:34:51, 7/9 -17
Tibia

MEDLEM
Göteborg
elof_the_mighty skrev 20:10, 30/8 -17
JhovalKing skrev 19:57, 30/8 -17 Trodde Hajen som första pris blivit flyttad till Arvika ? i 93/94 då dvs

Stämmer, det är ingen haj på BSK (eller i alla fall ingen Giant Shark).

Är det ett problem om det är en haj (Giant Shark) på BSK också?

10:24:11, 7/9 -17
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
JUDGE L1
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Norrköping
Planen är text och bil coverage. Ingen stream

21:06:46, 2/9 -17
aginamist

MEDLEM
Blir det någon form av coverage?

20:45:16, 2/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Tibia skrev 18:15, 2/9 -17
elof_the_mighty skrev 18:02, 2/9 -17
halo00 skrev 17:45, 2/9 -17 Är det orimligt att låta BSK vara ett kval till n00bcon då? =) ingen Haj men äran att få delta i nästkommande n00bcon är säkrad.

edit: kanske fel att ta det här;D

Hehe, känns som ett "dåligt" första pris ;)

Känns som ett "jättebra" pris. Man slipper vinna en haj (något annat dåligt istället?) och är garanterad plats på framtida n00bCon.

Jo, men om man redan har plats på noobcon så finns det la inte så mer skäl att vinna ;)

Ne, men skämt åsido, känns som att svm/mg/9394 borde komma överens med varandra angående vad som gäller. Att fråga mg om en noobcon invite är ju inte fel tex (fast kanske inte det som borde vara fokusen då 9394 = casual men det verkar ha missats i sammanhanget, speciellt eftersom man kvalar till en MM17 draft...).

20:10:04, 2/9 -17
Tibia

MEDLEM
Göteborg
elof_the_mighty skrev 18:02, 2/9 -17
halo00 skrev 17:45, 2/9 -17 Är det orimligt att låta BSK vara ett kval till n00bcon då? =) ingen Haj men äran att få delta i nästkommande n00bcon är säkrad.

edit: kanske fel att ta det här;D

Hehe, känns som ett "dåligt" första pris ;)

Känns som ett "jättebra" pris. Man slipper vinna en haj (något annat dåligt istället?) och är garanterad plats på framtida n00bCon.

18:15:59, 2/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
halo00 skrev 17:45, 2/9 -17 Är det orimligt att låta BSK vara ett kval till n00bcon då? =) ingen Haj men äran att få delta i nästkommande n00bcon är säkrad.

edit: kanske fel att ta det här;D

Hehe, känns som ett "dåligt" första pris ;)

18:02:11, 2/9 -17
halo00

MEDLEM
Askim
Är det orimligt att låta BSK vara ett kval till n00bcon då? =) ingen Haj men äran att få delta i nästkommande n00bcon är säkrad.

edit: kanske fel att ta det här;D

17:45:50, 2/9 -17
Uppdaterad: 17:46:27, 2/9 -17
aginamist

MEDLEM
Höstens bästa helg!

14:55:19, 1/9 -17
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
REDAX
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
JhovalKing skrev 19:57, 30/8 -17 Trodde Hajen som första pris blivit flyttad till Arvika ? i 93/94 då dvs

Stämmer, det är ingen haj på BSK (eller i alla fall ingen Giant Shark).

20:10:21, 30/8 -17
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
Trodde Hajen som första pris blivit flyttad till Arvika ? i 93/94 då dvs

19:57:58, 30/8 -17
Discus

HUVUDVäKTARE
REDAX
MODERATOR
JUDGE L1
HEDERSMEDLEM
FSVM - LEDAMOT
Norrköping
Hoppsan, det har blivit fel schema enligt bilden! Fixat!

16:39:47, 28/8 -17
Uppdaterad: 15:39:35, 30/8 -17
ottifant

HEDERSMEDLEM
Brandstorp
Schemat säger Onsdag till Fredag

15:58:05, 28/8 -17
  Ixalan! Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!