Magic the Gathering
Magic the Gathering34879 medlemmar 657 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Årskrönikan 2016 - En Lägesrapport från Svensk turneringsmagic just nu.

2016 har varit ett helt ok år för svensk turneringsmagic. Vi har fått nya svenskar i diverse olika GP-t8or, en del snöpliga 9:e-platser, en del old-timers med lyckade och misslyckade comebacks. Haft 413 svenskar på plats på en GP i Stockholm, haft en konsistent och klar lysande PT-stjärna samt återigen fått fastslaget vilken butik som återigen har det starkaste laget i Sverige och mycket, mycket mer såklart.

av Sajkobeer
19:21, 2/1 -17
läst 6977 ggr.
Skriv ut artikel
10 kommentarer

Jaha vad nu då? Jo min tidigare artikel Årskrönikan 2015 blev tillräckligt uppskattad så nu tänkte jag skriva en till. Jag tänkte också att detta numera ska ske årligen som en tradition från och med nu. Alltså är det dags att sammanfatta 2016. Många dåliga och sorgliga saker har hänt i världen under 2016 men de sakerna kan man läsa om på annat håll. Har något viktigt hänt i Magic-Sverige som jag inte tar med här? Ja då har arrangören antagligen marknadsfört sitt event för dåligt. Häng med för nu börjar vi.



Januari
Fyra svenskar på plats när 787 personer tävlar om äran i Mexico Citys limited-GP. Joel Larsson blir bäste svensk som 26:a.

Summer Bloom och Splinter Twin blir till slut bannade i Modern.

Som ensam svensk blir Maximilian Hagelberg även såklart bästa svensk med sin 551:a-plats på GP Vancouver.

Februari
I Oath of the Gatewatch-PTn så är ordningen återställd och Joel är återigen bästa svensk. Denna gången med en 40:e-plats. Även Lantto slutar in the money som 72:a. Fem svenskar deltog.

Calcon går av stapeln i Kalmar och det de två main eventsen var det bröderna Karlsson för hela slanten. Rasmus tog hem titeln i Legacy och Robin vann i Modern.

Mars
2181 deltagare och 37 svenskar på plats för att lira Modern på GP Bologna, bäste svensk blev Oscar Wall med en 81:a plats.

På Standard-GPn i Paris blir Magnus Lantto bäste svensk med en 40:e-plats.
Under RPTQ-helgen i Stockholm så kvalar Poya Nobari och Jonas Friberg till PT Shadows over Innistrad

På n00bCon var det hela 76 deltagare på VM i 93/94. Ny världsmästare: Den gamle SM-vinnaren Martin Berlin.

På GothCon vinner Joakim Almelund SM i Vintage.

April
Jonas Friberg blir bästa svensk och når T8 på GP Barcelona och ändå inte. På grund av en bugg i Wizards rapporteringsprogram så blev det fel på tiebreaksen efter runda 14 och felet rättades inte för att det skulle tagit för lång tid. Så Jonas hade egentligen kvalificerat sig till t8an, men pga missen från Wizards så missade han istället chansen i t8 med 0.0026 OMW.

PT Shadows over Innistrad och Joel kommer på en 11:e plats, Lantto blir 88:a och Olle 141:a. Tack vare ett comebackförsök av Hall of Famern Anton Jonsson var det sex svenskar på plats i Madrid. Till skillnad från brukliga fem de senaste åren.

Eye of Ugin bannas i Modern samtidigt som Ancestral Visions och Sword of the Meek unbannas.

Maj
På GP Manchester så blir Jonas Friberg bäste svensk med en fin fjärdeplats. Dock inte ensam svensk i t8an Lauri Vuorela kom femma.

Joel Larsson blir bäste svensk på GP New York med sin 68:e-plats.

Olle Råde vinner SM i Magic på Lincon. Givetvis gjorde han det med en rödvit lek med små aggressiva gubbar. Redan 1995 (på det första SM:et någonsin) var han i t16 på SM, även då med små vita gubbar i leken. 1999 nådde han i t8an, men nu var det äntligen dags att stå som vinnare. Noterbart även att en annan gammal men uppdaterad veteran, Thomas Rosholm, kommenterade det hela på streamen från SM vilket uppskattades av väldigt många tittare.

Under samma helg som Olle vann SM så vann Dragons Lair butiksmästerskapet för tredje året i rad!

Under Lincon utsågs även vinnarna i årets SvM-awards:

Årets Magicjournalist: August Vampiric_Ninja Undin

Lifetime Achievement Award: Olle willypold Sahlin

Årets Eldsjäl: Magnus mg De Laval

Årets komet: Team Mana Merchant med Love Rask, Christian Åhlström och Conn Desax.

Årets mental misstep: Conn Desax

Mikael Lindén vinner återigen en inteckning Magic Cardmarket Series i Vintage, denna gången i Frankfurt. Listan han lirade var givetvis samma Oathlek som han vann med i Prag förra året. Denna gången i t8 fick han besegra såväl Tezzerator och Doomsday som Eldrazis.

Marcus Ewaldh vinner Danish Legacy Masters med Miracles. I finalen besegrades Tomas Enevoldsens Death and Taxes. I den avgörande duellen i finalen så lägger Enevoldsen Cataclysm som ser ut att bli avgörande, men Marcus floatar lugnt mana, aktiverar sedan toppen och miraclar in tillräckligt med änglar för att vinna på ett enda hugg fast Enevoldsen ligger 20 liv.

Juni
Som ensam svensk i t8 så kvalar Denniz Rachid till PT Sydney på Köpenhamns RPTQ.

GP Prag i Legacy lockade 1476 personer varav hela 89 svenskar. Bästa svensk blev Per Henriksson på 21:a plats.

Årets första WMCQ spelas i Malmö och vanns av Per Nyström med Bant-Company, i finalen besegrades William Blennow spelandes Sultai-control.

Juli
Joel Larsson var bäste svensk av de tre som dök upp på GP Sydney med sin 43:e-plats.

I Göteborg vinner Daniel Larsson Sveriges andra WMCQ 2016 och tar en plats i landslaget. I finalen vann han med NayaBurn över Magnus Lanttos SuicideZoo.

Viken Legacy #2 går av stapeln och finalen bjuder på Sverige mot Danmark.
Hemmahoppet Markus Munklinde med Miracles förlorar dock till slut med 1-2 mot Hans Jacob Goddicks BUG-Delver.

Erik Larsson vinner Smålandsmästerskapen i 93/94 på Wexio Spelkonvent.

Augusti
På GP Stockholm var det 1244 deltagare och 413 av dessa var svenskar. Bäst lyckades Erik Wahlberg som kom på fjärde plats.

Bara tre svenskar tog sig till Sydney för PT Eldritch Moon, Joel kom på 15:e plats, Lantto 121:a och Rachid 137:a av 302 deltagare.

I Stockholms RPTQ så kvalar Ludvig Londos till PT Kaladesh som ensam svensk i t8.

Elias Watsfeldt kvalar till PT Kaladesh genom att nå t8 i en RPTQ som körs via Magic Online.

Joel slutar som delad 8:a i player of the year-racet och kvalificerar sig således till Individuella VM som den europé med tredje flest pro points under säsongen 2015-2016.

GP Rimini speades i Standard och hade 878 deltagare. Bästa svensk var Fredrik Joelsson på en snöplig 9:e-plats. Fredrik var tätt följd av Marcus Angelin på 13:e plats. 14 svenskar närvarade.

GP Lille spelades i Modern och hade 1818 deltagare. Bäste svensk var återigen Fredik Joelsson, denna gång på en 47:e plats. 21 svenskar hade gjort resan till Lille denna gång.

September
Joel Larsson kommer på 14:e plats av 24 på Individuella VM.

Alex Wahlquist tar tredje och sista WMCQ-platsen i landslaget genom att vinna i Modern på Dragons Lair i Stockholm.

Oktober
Pro Tour Kaladesh med hela sju svenskar! Bäst blir Jonas Friberg på 49:e plats tätt följd av Watsfeldt på 52:a plats och Ludvig Londos på 54:e plats.

GP London och 2566 spelare varav 43 svenskar. Bäste svensk var Poya Nobari på en 40:e-plats.

Marcus Angelin kvalar till PT Dublin via en RPTQ på Magic Online.

GP Warzawa med 19 svenskar på plats gick av stapeln och bästa svensk var? Du gissade det, Joel Larsson med en 26:e-plats.

November
Med 103 deltagare så gick SM i Legacy av stapeln på Borås Spelkonvent. Vinnare till slut Salih Serdenak. Salih tog sina Eldrazis till finalvinst över Erik Andersson som pilotade UR-Delver.

På BSK arrangerades även SM i 93/94 med 52 deltagare. Vinnare? Martin Lindström.

Svenska WMC-laget slutar på en 24:e plats på lagVM. 40 placeringar över Japan! Grekland vinner till slut finalen mot Belgien.

På TeamGPn i Rotterdam så blir bästa svenska lag Hesselman/Friberg/Kirk-Johansson

December
GP Madrid går av stapeln och återigen var Joel Larsson bästa svensk. Det var den femte gången detta året. Dock lyckades han via två intentional draws att drawa sig ut ur t8an och slutade till sist 9a.


Sammanfattning av året
2016 hamnar givetvis i skuggan av det fantastiska 2015 resultatmässigt, men är i själva verket ett helt ok år om vi kollar på resultaten av svenskarna och sätter dem i ett historiskt perspektiv. Dock hade nog jag med flera med mig hoppats och trott på ett bättre resultat för Sverige i World Magic Cup än en 24:e-plats, speciellt med ett sådant namnkunnigt lag som vi hade i år.

För att avgöra vilken svensk som varit bäst under året behövs dock ingen statistik såklart. Joel Larsson är en ensamt skinande stjärna på den svenska turneringsspelarhimmeln just nu. Hans jämnhet på touren är enormt imponerande och visar på stor spelskicklighet såväl som hög nivå i metaspel och lekval. Om vi ska blicka framåt så tror jag inte att Joel behöver så mycket mer än att fortsätta några år i samma stil för att kunna bli en framtida kandidat för Hall of Fame.

Precis som förra året har vi en mycket stark nykomling i listan bland topp-presterare, Jonas Friberg, som kommit från i mina ögon i princip ingenstans och presterat 2 GP-t8or och en 49:e-plats på en PT, inte illa. Så långt som mina källor sträcker sig så var hans tidigare claim to fame en t8 på WMCQn i Stockholm 2015. Jag skulle rentav vilja gå så långt och utnämna honom till en stark kandidat för till pris för "årets komet" på nästa SvM-awards.

Under 2016 har det även visat sig att ränderna aldrig går ur. Vem hade trott att Olle skulle gå och vinna SM i år? Fast det är klart i alla format där det lönsamt går att vrida på små vita djur aggressivt så är han för visso en het kandidat till en t8-placering. Vilka turneringar som finns det kvar har han inte vunnit, någon lagturnering kanske?

Streaming verkar också blir mer och mer vardagsmat i år streamades t.ex. 93/94-turneringen på N00bCon för första gången. Streamingambitionen höjdes rejält i mitt tycke när Rosholm headhuntades till SM-streamen. Rentav tycker jag att Rosholms insats bör belönas med priset årets Magicjournalist, då han också i helt samma stil skötte streamen från Malmös WMCQ med samma bravur. Ingen av dessa streams hade ju dock varit möjliga utan eldsjälen Jesper Boo, som också ligger bra till för redan nämnda pris. Kanske ett delat pris? Eller kanske Magnus de Laval för sitt arbete på 93/94-bloggen? Vi får se vad Awardsjuryn kommer fram till.

Nu kommer det som alla kalenderbitare längtat efter, listan på bäst presterande magicspelare i Sverige under 2016 enligt min tidigare redovisade metodologi.


Sveriges bästa magicspelare under 2016



Uppenbara kommentarer och reflektioner över t8an ovan.
1. Joel Larsson har varit bäst i Sverige under 2016. Håller du inte med så rekommenderas att du besöker verkligheten.
2. Lantto har inte haft flytet med sig under året och missade ju Platinum under säsongen 2015-2016 så det blev nog färre resor till GPs under hösten 2016.
3. Jonas Friberg är årets stora klättrare som avancerar 43 placeringar i indexet tack vare en mycket fin säsong med bland annat två GP-t8or.
4. Christian Åhlström har inte rosat marknaden efter förra årets kometprestation. Dalar en del rankingpoäng utan att tappa allt för många placeringar i listan.
5. Rachid har inte haft en vidare stark säsong men hänger forfarande i på äldre meriter.
6. Olle Råde vann SM under året men avancerar ändå endast en placering när han inte lägre kan tillgodoräkna sig landslagsplatsen från 2013 i indexet.
7-8. Tack vare var sin GP-t8 kan herrarna Wahlgren och Vuorela precis knuffa ut Ludvig Londos i vår t8a.


Detta var mina tankar om året som gått. Vad har jag missat? Vad var bra eller dåligt, och framförallt vad tycker du? Kommentera nedan och väl mött under 2017!



Props:
Omnipollo Nebuchadnezzar IIPA

Alternative Tentacles

Kalle Lind


Källor
SvM
Wizards
Oldschool-mtg
Mtgptresults

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

ROTER

MEDLEM
Malmö

#4 PT Points Yearly
#8 PWP Lifetime
Stort tack för artikeln och engagemanget Sajko!

Jag och Sabbi vill också passa på att tacka magicsverige för året/åren som varit och meddela att vi kommer göra ett uppehåll från spelet på obestämd tid (med reservationer för lokala GPs och eventuellt lokala PPTQer ;)

<3

06:30:46, 13/1 -17
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
toriv skrev 18:13, 8/1 -17
Sajkobeer skrev 06:37, 8/1 -17 Självklart har jag en lista över alla åren, men jag känner att den är ganska trubbigt mått på att mäta framgång eller skills.

Självklart! Är mer ett kuriost inslag. Men samtidigt ska du lika självklart inte publicera saker du inte gillar.

Jag publicerar inget för tillfället, men jag kan tillägga att i den listan har top11 minst en PTt8. Först i listan på plats 12 utan en PT-t8 är Magnus Lantto.

19:36:58, 9/1 -17
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Sajkobeer skrev 06:37, 8/1 -17 Självklart har jag en lista över alla åren, men jag känner att den är ganska trubbigt mått på att mäta framgång eller skills.

Självklart! Är mer ett kuriost inslag. Men samtidigt ska du lika självklart inte publicera saker du inte gillar.

18:13:22, 8/1 -17
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Självklart har jag en lista över alla åren, men jag känner att den är ganska trubbigt mått på att mäta framgång eller skills.

06:37:30, 8/1 -17
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Sajkobeer skrev 15:12, 7/1 -17
toriv skrev 08:43, 4/1 -17 Mycket trevligt! Hade du inte någon lista om bästa spelaren genom tiderna? Vore intressant att få den uppdaterad då och då (kanske inte varje år om saker inte förändras så mycket).

Dessutom noterar jag en trend från 2011 och framåt att den årliga listan verkar bli längre för varje år (visserligen 4 pers mindre på årets lista än förra årets, men den generella trenden är ändå tydlig). Betyder detta att vi har en växande spelarbas i Sverige? Om ja, så är det ju väldigt positivt eftersom det borde skapa en god förutsättning för att även få en god topp (Joel kanske är lite väl ensam där uppe?). Eller beror det på att vi snarare har fått ett mer aktivt community vad gäller att arrangera turneringar (som i sin tur genererar poäng till fler personer)? Eller kan det vara något annat?

Tack för en initerad och diskussionsvänlig kommentar.

Statistiken säger inte mycket om spelarbasen eller deltagandet. Dock är det så att innan 2012 fanns nästan bara SM som inhemsk turnering att generera poäng, hence inte så många namn medverkar per år. Nu är det 3 wmcqer och 4 rptqer per år. Om antalet spelare i listan minskar om antalet turneringar är konstant, vilket det nästan varit sedan 2013 så kan jag bara tolka det som att aktiva spelare tar poäng i flera turneringar. I nuläget har ju tyvärr majoriteten i listan endast ett poänggivande resultat.

Tack själv för svar!

Hur var det nu, hade du inte en lista som summerade över alla år?

23:39:01, 7/1 -17
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
toriv skrev 08:43, 4/1 -17 Mycket trevligt! Hade du inte någon lista om bästa spelaren genom tiderna? Vore intressant att få den uppdaterad då och då (kanske inte varje år om saker inte förändras så mycket).

Dessutom noterar jag en trend från 2011 och framåt att den årliga listan verkar bli längre för varje år (visserligen 4 pers mindre på årets lista än förra årets, men den generella trenden är ändå tydlig). Betyder detta att vi har en växande spelarbas i Sverige? Om ja, så är det ju väldigt positivt eftersom det borde skapa en god förutsättning för att även få en god topp (Joel kanske är lite väl ensam där uppe?). Eller beror det på att vi snarare har fått ett mer aktivt community vad gäller att arrangera turneringar (som i sin tur genererar poäng till fler personer)? Eller kan det vara något annat?

Tack för en initerad och diskussionsvänlig kommentar.

Statistiken säger inte mycket om spelarbasen eller deltagandet. Dock är det så att innan 2012 fanns nästan bara SM som inhemsk turnering att generera poäng, hence inte så många namn medverkar per år. Nu är det 3 wmcqer och 4 rptqer per år. Om antalet spelare i listan minskar om antalet turneringar är konstant, vilket det nästan varit sedan 2013 så kan jag bara tolka det som att aktiva spelare tar poäng i flera turneringar. I nuläget har ju tyvärr majoriteten i listan endast ett poänggivande resultat.

15:12:37, 7/1 -17
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
tack!

13:50:19, 7/1 -17
mabe

MEDLEM
Västerås
Kul sammanställning - tack!

11:40:19, 7/1 -17
heffaklumpen

MEDLEM
Hägersten
Bugar och bockar för all ros.

16:37:01, 6/1 -17
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Mycket trevligt! Hade du inte någon lista om bästa spelaren genom tiderna? Vore intressant att få den uppdaterad då och då (kanske inte varje år om saker inte förändras så mycket).

Dessutom noterar jag en trend från 2011 och framåt att den årliga listan verkar bli längre för varje år (visserligen 4 pers mindre på årets lista än förra årets, men den generella trenden är ändå tydlig). Betyder detta att vi har en växande spelarbas i Sverige? Om ja, så är det ju väldigt positivt eftersom det borde skapa en god förutsättning för att även få en god topp (Joel kanske är lite väl ensam där uppe?). Eller beror det på att vi snarare har fått ett mer aktivt community vad gäller att arrangera turneringar (som i sin tur genererar poäng till fler personer)? Eller kan det vara något annat?

08:43:10, 4/1 -17
Uppdaterad: 08:43:44, 4/1 -17
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!