Magic the Gathering
Magic the Gathering34896 medlemmar 664 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Recension [EDH]
Commander Top 15: Conspiracy - Take the Crown

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass intressanta att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
10:19, 14/9 -16
läst 4439 ggr.
Skriv ut artikel
8 kommentarer




Conspiracy: Take the Crown




Topplistan, generaler:




5.

Queen Marchesa


Låt oss börja med att analysera monarch som mekanik:
"At the beginning of your end step, draw a card. Whenever a creature deals combat damage to you, it's controller becomes the monarch."
Det här innebär att du förvisso får ett kortdrag som ingen kan ta ifrån dig med removal, men å andra sidan gör det att dina motståndare blir väldigt motiverade att slå på dig. Det första som bör sägas här är att jag aldrig har mött en Commander-lek som klarar av att stå emot precis alla attacker från alla motståndare samtidigt (när en kontrollek väl gör det så har den redan vunnit ändå), så förr eller senare kommer du att bli av med emblemet om en motståndare är beslutsam nog. Vilket innebär att du förr eller senare måste anfalla med en varelse för att ta tillbaka det.
Jag har dragit följande slutsatser om mekaniken monarch:
  • Du behöver varelser med evasion i leken för att regelbundet ta tillbaka monarch. Alternativt sätt att aktivera kortet som först gav dig monarch igen (då större delen av monarch-korten aktiveras som en ETB-effekt så fungerar allt från reanimering till blink).
  • Som bäst är monarch en Phyrexian Arena, som sämst en Howling Mine... men på grund av ovanstående punkt bara för varelsebaserade lekar. I spelgrupper med mycket kontrollekar så är monarch starkt, i spelgrupper med mycket varelsebaserade lekar så är det aningens svagare.
  • Då det är du som har monarch-kortet i leken och därmed har byggt leken kring det så har du en klar fördel gentemot de andra spelarna när det kommer till att ta tillbaka emblemet, vilket faktiskt bryter symmetrin lite. Det här gör att även om du möter enbart varelsebaserade lekar så kommer du att ha generellt sett högre chans att få tillbaka emblemet varje runda och därmed få fler kort.
  • Då folk kommer att vilja slå minst en gång per runda mot dig så behöver du antingen lifegain eller något sätt att förhindra att skadan sker, alternativt använda dig av politik: "Om du bara slår på mig med en 1/1:a så släpper jag igenom den så att du får dra ett kort, okej?".
  • Om din spelgrupp är svår att manipulera politiskt så kan monarch använda deras "var och en för sig själv"-mentalitet emot dem; Spela ut ett monarch-kort och låt någon slå på dig för att skicka vidare emblemet, därefter kan du låta deras själviskhet få dem att slåss sinsemellan om kortdraget medans du lutar dig tillbaka och njuter av kaoset. Det kan vara värt att ge dina motståndare lite kort av den anledningen.
  • På grund av alla ovanstående punkter så anser jag att monarch inte lämpar sig för kombo eller kontroll, då båda dessa oftast saknar nog med varelser för att ta tillbaka emblemet och definitivt inte vill att folk ska motiveras till att slå på dem.

Nu över till Queen Marchesa; Eftersom vi redan har etablerat att monarch är dåligt för kombo och kontroll så återstår bara aggro, men frågan är vilken sorts aggressiv lek man vill spela med Marchesa? En token per upkeep gör henne inte till en tokenlek, så även om man kan lägga in tokens i leken för att anfalla motståndarna "på bredden" för att komma igenom med skada, så är det inte en optimal spelplan. Istället skulle jag rekommendera att man spelar varelser med inbyggd evasion, exempelvis Odric, Master Tactician, Dread (motiverar motståndarna att slå någon annanstans dessutom) eller Sepulchral Primordial.
Det faktum att hon har deathtouch gör att du även kan använda dig av kort såsom Archetype of Aggression för att komma igenom med skada. Då även dina tokens har haste och deathtouch så kan du använda dig av ping-equipments i stil med Viridian Longbow för att plocka bort motståndarnas blockers. Det kan även vara en bra idé att spela kort som segar ner motståndarnas försvar, såsom Urabrask the Hidden eller Thalia, Heretic Cathar.
Eller så kan du helt enkelt bara anfalla med dina deathtouch-varelser och låta motståndaren antingen välja mellan att bli av med en stor varelse att blocka med eller bli av med monarch. För att hjälpa den biten så kan du spela kort som ger first strike, exempelvis Archetype of Courage.
Om du vill sitta säkert med monarch-emblemet så är Solitary Confinement ett bra kort, då emblemet kompenserar för kortförlusten och immuniteten mot combat damage gör att du inte kan förlora emblemet.
Man kan även bygga Queen Marchesa som "group fuck" (den mindre politiskt korrekta motsatsen till "group hug"), d.v.s. en arketyp som går ut på att skapa så mycket kaos som möjligt för motståndarna genom aggressiva medel. Aktivera monarch, skicka över emblemet till en motståndare, spela kort såsom Crown of Doom eller Rite of the Raging Storm och luta dig sedan tillbaka och njut av åsynen när de omintetgör varandra.

Som en av de 99 passar Marchesa bra i valfri aggressiv lek i , exempelvis Zurgo Helmsmasher eller goodstuff-varianter av Horde of Notions, men då det finns så få sådana generaler för tillfället så kommer vi nog bara att få se henne i sin egen lek.

4.

Adriana, Captain of the Guard


Det här kortet kan närmast jämföras med Jor Kadeen, the Prevailer; Båda korten kostar 5 att spela ut, båda pumpar med 3 power (i en normal fyrspelarmatch åtminstone) och på grund av just pumpeffekten så byggs båda lekarna bäst som tokenlekar då det maximerar mängden skada du kan få ut.
Då Adrianas pumpeffekt skalar med mängden spelare på spelplanen så gör hon mest skada tidigt i spelet, och du vill gärna sprida ut skadan för att inte slå ut någon för fort och därmed minska din pumpeffekt.... vilket är precis det som du ändå måste göra för att aktivera melee, så det är svårt att göra fel här.
Jämför man Adriana med Jor Kadeen så ser man några saker som är till Adrianas fördel:
  • Du är inte beroende av att spela artefakter för att aktivera pumpeffekten. Du kan alltså inte heller förlora pumpeffekten för att någon har sprängt för många av dina artefakter.
  • Adriana pumpar även toughness, vilket gör att dina tokens har större chans att överleva mot exempelvis andra tokenlekar. Du behöver därför inte investera i kort som skyddar dina tokens på samma sätt som Jor Kadeen (genom exempelvis first strike).
  • Till skillnad från Jor Kadeen så pumpar Adriana varelserna när de attackerar, vilket innebär att du kan pumpa dem ännu mer med fler attack steps. Kort såsom Aurelia, the Warleader eller Aggravated Assault kan lätt avsluta matchen om motståndarna saknar blockers.

Efter att ha varit på den mottagande sidan av ett antal Jor Kadeen-lekar så kan jag med säkerhet säga att Adriana, Captain of the Guard utan tvekan kommer att bli en stark general i framtiden.

Som en av de 99 passar hon i vilken tokenlek som helst. Jor Kadeen brukar nästan aldrig spelas i andra lekar just på grund av att han kräver en massa artefakter i spel för att göra något, Adriana lider inte alls av det problemet.

3.

Grenzo, Havoc Raiser


Här har vi äntligen det som rött har saknat i så många år, nämligen en general som ger kortövertag!
Eftersom du exilar dina motståndares kort så finns det till skillnad från exempelvis Commune with Lava ingen anledning att hålla tillbaka eller ens vänta på att du har tillräckligt med mana för att spela alla korten, eftersom du ändå inte förlorar något själv på det. Det är dessutom extremt starkt att exila kort ur motståndarnas bibliotek, då det minskar chansen att de drar de farliga korten i sina lekar.
Den här förmågan gör dessutom att du likt en blå spelare kan spela motståndarnas kort, vilket kan ge dig tillgång till många effekter som rött vanligtvis inte har tillgång till alls. Det kan inte nog understrykas hur galen den här förmågan är.
För att kunna utnyttja den här förmågan maximalt så finns det några punkter att ta hänsyn till; Du behöver mycket mana för att kunna utnyttja kortövertaget och du behöver antingen många varelser att anfalla med eller något sätt att ge dem evasion på. Kort som ger flygare är jättebra, exempelvis Pia and Kiran Nalaar eller Thopter Assembly. Kort som skapar många varelser är också bra, exempelvis Tempt with Vengeance eller Krenko, Mob Boss. Du kan även använda kort som tillåter dina varelser att springa igenom med skadan, exempelvis Goblin Rimerunner, Break Through the Line eller Goblin Tunneler.
Tittar vi sedan vidare på Grenzos andra förmåga, goad, så synergerar även den med leken; Goad tvingar en varelse att anfalla under varje attack phase tills din nästa runda... men inte mot dig om den kan undvika det. På det här sättet kan du dels göra mer skada på dina motståndare och dels få bort blockers tills nästa gång du vill slå in mot någon.
Två kort som du absolut måste ha i leken är Sword of Feast and Famine och Oblivion Sower. Notera att Grenzo säger "cast", inte "play", vilket innebär att du inte kan spela länder med hans exile-förmåga. Vilket i sin tur innebär att motståndarna kommer att ha drösvis med exilade länder som bara väntar på att få hämtas med Oblivion Sower! Sword of Feast and Famine ger dig evasion, vilket är väldigt viktigt för att leken ska fungera, och den mana du behöver för att spela de övriga korten som exilas.

Som en av de 99 passar Grenzo i praktiskt taget alla röda tokenlekar någonsin, vare sig det är Krenko, Mob Boss, Wort, the Raidmother eller Marath, Will of the Wild. Du kan även spela honom i röda lekar som regelbundet kan ge evasion, exempelvis equipment-lekar, men du kommer antagligen inte att få lika många triggers där.

Det bör inflikas här att man bör hantera Grenzo annorlunda när han är generalen gentemot när han är en del av leken; Som general så har du byggt hela leken så att du lätt kan springa igenom med skada, vilket gör Grenzo till en regelbunden källa med kortövertag. Du kan därför skippa en del av ditt vanliga kortdrag av den anledningen. Som en del av de 99 kommer det däremot att uppstå många situationer där du inte har tillräckligt med tokens eller saknar evasion-equipment, vilket gör att du inte kan få ut något kortövertag ur honom. Av den anledningen skulle jag personligen räkna Grenzo som ett alternativt wincon i första hand och kortövertag i andra hand när jag bygger ihop leken.
Och apropå alternativt wincon så fungerar han jättebra mot lifegain-lekar då du istället för att göra skada kan exila hela deras bibliotek.

2.

Selvala, Heart of the Wilds


En general som både genererar kortövertag och mana, helt galet!
Hela den här leken kommer att centrera kring allt större och större varelser, så det finns två saker du absolut behöver här: Varelser som skalar i power och kort som ger dem evasion (mer specifikt trample). Några varelser som är praktiskt taget autoinclude är bl.a. Ulvenwald Hydra, Polukranos, World Eater, Primordial Hydra och Lifeblood Hydra. Några bra trample-kort är Pathbreaker Ibex och Nylea, God of the Hunt.
Vill man lägga in några kombos i leken så kan du spela Umbral Mantle och/eller Sword of the Paruns; Om du har en varelse med minst 5 power så kan du tappa Selvala för och tappa upp henne igen för och på så sätt gå plus en valfri mana varje gång, för oändligt med mana.
Leken är ganska enkelspårig och gör ingenting som inte gröna lekar har gjort förut, men skillnaden mot många andra gröna lekar är att den här leken är stabil och extremt stark. Du kan lätt få ut varelser på 10+ power i de tidiga rundorna, och därifrån komma upp i hundratals power i midgame då manan du producerar ökar exponentiellt.
Det bör också inflikas att kortdraget gäller alla spelare, men eftersom du har byggt leken och därmed vet att det är störst power som gäller så kommer dina motståndare sällan att få ut några kort av den här förmågan.

Som en av de 99 kommer hon att passa in i en hel del varelsebaserade lekar med grönt. I vanliga fall brukar man föredra ramp som letar upp länder, då varelsebaserad ramp försvinner om någon spelar en sweeper, men ibland kan vissa varelser vara värda risken, i synnerhet om de genererar så mycket mana som Selvala. Det finns dessutom många lekar i formatet som baseras kring varelser med hög power, exempelvis Omnath, Locus of Mana, Ezuri, Claw of Progress eller Kresh the Bloodbraided, där du lätt kan gå bananas med det här kortet. Vilket gör att hon lätt kommer att bli en av de mer spelade manaproducerande varelserna i formatet framöver.
Det finns en aningens större risk att dina motståndare kommer att kunna dra en del kort från Selvala när hon är en del av de 99, om du är långsam med att få ut dina egna stora varelser, men risken är ärligt talat minimal eftersom de bara får kort om varelsen som kommer i spel är större än någon annan. Utan varelser som skalar i power så brukar de flesta stanna på 6-8 power, så det rör sig om ytterst få kort för motståndarnas del. Helt klart något man kan leva med.

1.

Leovold, Emissary of Trest


Det första som bör sägas om Leovold är att kortdraget från hans andra förmåga inte är jättestarkt i formatet; På sin höjd spelas någon enstaka spot removal här och där för att plocka bort något riktigt farligt som verkligen inte får leva en hel runda, men utöver det så brukar man istället spela sweepers då de är mer korteffektiva. Och av den anledningen så behöver man faktiskt inte oroa sig så mycket över Leovolds kortdrag.
Hans första förmåga däremot.... Leovold kanske inte ger så mycket faktskt kortdrag, men kortövertag däremot... att bara få dra ett kort per tur kan lätt knäcka många lekar. Du kan dessutom väldigt enkelt bryta den här förmågan genom att spela Windfall eller dylika effekter; Alla discardar sina händer, motståndarna får bara dra ett kort var medans du får dra det normala antalet. Som tur är så finns det inte jättemånga sådana effekter i de här färgerna, men de är ändå tillräckligt många för att man ska bli orolig varje gång Leovold hoppar in på spelplanen.
Eller nej nu ljög jag faktiskt, Windfall bryter inte förmågan, den bara böjer den lite. Motståndarna får ju fortfarande behålla ett kort efteråt. Om vi ska prata om att bryta förmågan sönder och samman så pass mycket att man ligger och gråter på golvet efteråt så ska vi istället prata om Teferi's Puzzle Box och Anvil of Bogardan. Teferi's Puzzle Box triggar efter att du har dragit ditt kort för turen, vilket innebär att när du har lagt hela handen i botten av biblioteket och egentligen skulle ha dragit en ny hand så säger Leovold istället att nej, där får det bestämt vara nog. Inte speciellt snällt av honom, men tyvärr helt regelriktigt. Anvil of Bogardan tvingar dig att discarda ett kort per tur utan att bli kompenserad med ett kortdrag, vilket innebär att du förvisso får dra dig djupare ner i leken men du kommer aldrig att få ha fler kort på handen. Båda de här korten låser ner dina motståndare och tvingar dem att använda sig av endast resurserna de har på spelplanen, vilket med bra timing från din sida (eller en sweeper) gör att de aldrig kan ta sig tillbaka.

Jag satt och funderade länge på hur man bäst bör bygga Leovold. "Kombon" med pussellådan vinner dig inte spelet, motståndarna kan fortfarande anfalla dig med det de har på spelplanen (och tro mig, det kommer de att göra!), så han byggs inte bäst som en kombolek eftersom du fortfarande måste ha något annat sätt att vinna spelet på. Man skulle kunna bygga honom som en kontrollek däremot, då den första förmågan ger dig virtuellt kortövertag och senare i spelet även fungerar som en låsning. Lämpligt nog så är väldigt bra färger för en kontrollek.
Om man vill vara lite snäll (och framförallt ha vänner kvar att spela med efteråt) så kanske inte en kontroll/stax-lek med Teferi's Puzzle Box-kombon är det optimala valet, istället skulle exempelvis elf tribal vara ett bra alternativ. Du har tillgång till de sedvanliga gröna alverna, plus blå och svarta alternativ såsom Edric, Spymaster of Trest, Gilt-Leaf Winnower, Jarad, Golgari Lich Lord, Shaman of the Pack och Momir Vig, Simic Visionary.
Och om inte annat så kan man alltid bygga leken med vanliga goodstuff-kort, då hans design är rätt öppen. Tittar man på de befintliga -generalerna så har de flesta förmågor som tvingar in dig på en specifik lekarketyp, så det är trevligt med en ny general i de här färgerna som man kan bygga lite som man vill.

Eftersom Leovold är trefärgad så passar han in i ytterst få andra lekar, men om din general har i sina färger så kan han lätt spelas där. Du spelar honom då främst för sin förmåga att hålla nere motståndarnas kortdrag, vilket är en extremt kraftfull förmåga även utan andra synergier.



Topplistan, spells:




10.

Kaya, Ghost Assassin


En av få planeswalkers som faktiskt är anpassade för multiplayer, vilket jag gillar skarpt. Tyvärr är ju planeswalkers som bekant väldigt utsatta i multiplayer, vilket drar ner på deras användbarhet, men då Kaya saknar en "ultimate ability", alltså en ability som gör något stort och farligt (som att skapa farliga emblem exempelvis), så går hon förhoppningsvis under radarn och hinner aktiveras några gånger innan någon väljer att slå ihjäl henne.

0: ETB-varelser är bland de starkaste i formatet och en ability som kan blinka och därmed återanvända dem för mer värde varje runda är alltid användbar. Du kan även låsa ner någon av motståndarnas varelser så att de inte kan anfalla (lämpligt för exempelvis Blightsteel Colossus.
Notera även att du kan targeta Kaya med den här förmågan, för att på så sätt återställa hennes loyalty counters efter att ha använt hennes minusförmågor några gånger.
-1: Jag skulle personligen inte använda den här förmågan om den inte direkt dödar någon, eftersom förändringen i liv är försumbar.
-2: Kortförlust för alla motståndare och kortdrag till dig själv, ja tack! Det här är en riktigt stark förmåga och den du oftast vill använda med Kaya om du inte har en ETB-varelse tillgänglig som ger en starkare effekt.

Så hur värd är hon att spela? En blink-effekt eller ersätta sig själv med ett kort och ge -1 kort till alla dina motståndare är på håret värt 4 mana som enskilda effekter, men blir lätt värt det när du har flexibiliteten att välja mellan dem. Om du får ut fler än en aktivering av det här kortet så går du alltså plus på det, vilket gör att hon blir ett väldigt starkt kort i alla :a lekar med någon mängd ETB-varelser.

9.

Capital Punishment


Hur dina motståndare än röstar så ger det här kortet dig ett enormt kortövertag. Vill ni offra 3 varelser och 1 kort var? Slänga 3 kort var och offra en varsin varelse? Oavsett så blir det dåligt, i en normal 4-spelarmatch så förlorar dina motståndare kollektivt 12 kort(!). Och då ska vi inte ens prata om kaoset som kortet skapar mellan spelarna; Nisse kanske sitter på en Graveborn Muse som han absolut vill ska överleva men har en massa kort på handen han lätt kan offra och därför röstar "taxes", vilket gör Frida sur eftersom hon har en massa tokens i spel och bara väntar på att få spela Craterhoof Behemoth som är hennes enda kort på handen... Det lär inte vara helt omöjligt att vända dina motståndare mot varandra och bort från det faktum att det var du som spelade det här kortet.

Capital Punishment kommer att vara helt fantastiskt i lekar som kan återanvända sorceries, främst i och . Jeleva, Nephalia's Scourge, Toshiro Umezawa och Dralnu, Lich Lord är några exempel.

8.

Throne of the High City


Ett enkelt sätt för alla lekar att starta igång monarch-emblemet på. Det är främst röda och vita lekar som behöver hjälp med kortdraget, och då vita lekar har Sun Titan och röda lekar oftast spelar med Crucible of Worlds så har de båda den extra möjligheten att ta tillbaka emblemet i lategame utan att behöva anfalla. Ett stabilt kort över lag.
Jag skulle ärligt talat kunna se det här kortet som en rakt av autoinclude i de flesta monovita lekar, just på grund av att Sun Titan redan är en autoinclude där.

7.

Regal Behemoth


En manadubblare i varelseform! Riktigt bra kort. Givetvis så måste du ha monarch för att få manan vilket kommer att motivera dina motståndare mer än vanligt till att försöka sno emblemet från dig, och när kortet väl är i spel så kommer det många gånger bara att vara en 5/5 tills du har lyckats ta tillbaka emblemet, men det finns några saker som är till det här kortets fördel i det avseendet:
  • Du kan du garanterat dubbla din mana samma runda som du spelar ut kortet, vilket gör att du lätt kan sätta upp turer där du först spelar Regal Behemoth och sedan går bananas med all mana du får.
  • Kortet är en 5/5 med trample, vilket gör att du har en rimlig chans att ta tillbaka emblemet om någon skulle norpa det ifrån dig.
  • Du får emblemet genom en ETB-effekt, vilket gör det ännu lättare att ta tillbaka det genom reanimering, blinkning, kopiering och så vidare.

Den största anledningen till att kortet är så bra jämfört med andra manadubblare i stil med Mana Reflection eller Caged Sun är dock att kortet är en varelse; Grönt har lättare att både ta tillbaka varelser från graven och hämta fram dem ur biblioteket, exempelvis via Genesis eller Survival of the Fittest.
Och då har vi inte ens nämnt det faktum att du blir the monarch och därmed potentiellt har en inbyggd Phyrexian Arena tillsammans med din manadubblare.
Jag kan lätt se det här kortet spelas i många gröna varelsebaserade lekar framöver.

6.

Protector of the Crown


Block-förmågan på det här kortet är faktiskt förvånansvärt användbar; Du kan blocka saker som anfaller på "bredden" (tokens och dylikt) snarare än genom storlek, och framför allt saker som har unblockable eller dylik evasion. Med equipments (exempelvis Hedron Matrix) så kan du även blocka större varelser. I synnerhet när det kommer till aggressiva generaler så är detta en väldigt stark förmåga då du inte tar generalskada på det här viset.
Notera också att all skada sker samtidigt i combat, vilket gör att om du utsätts för en gigantisk attack för hundratals skada så kan du låta Protector of the Crown ta hela smällen istället (och sen givetvis reanimera honom igen inför nästa anfall, alternativt slänga på en Darksteel Plate eller ett protection-svärd såsom Sword of Feast and Famine på honom).
Det bör dock påpekas att detta inte är en "may"-ability, vilket innebär att om någon slår igenom med 5 eller mer skada så dör han alltid, så det är mer än troligt att du behöver ha någon effekt ute som reanimerar honom om du ska kunna neutralisera flera attacker (notera att han har 2 power för Reveillark).

Och som om inte detta vore nog så är det här kortet även något så ovanligt som vitt kortövertag, och då inte genom tokens eller artefakter som annars är normen inom vitt.
Vitt tenderar till att spela en hel del varelser och har tillgång till evasion i form av flying, vilket i kombination med färgens förmåga att rensa spelplanen från hot med removal och sweepers gör att du inte bör ha några som helst problem med att behålla eller ta tillbaka monarch-emblemet. I värsta fall så kan du alltid blinka eller reanimera kortet under din tur för att få tillbaka emblemet om någon skulle ha tagit det ifrån dig.

Kortet är extra bra i Avacyn, Angel of Hope och Rune-Tail, Kitsune Ascendant då du med generalen ute inte kan dö genom combat damage och därmed inte heller förlora emblemet. Kortet är även lämpligt i Eight-and-a-Half-Tails då dennes protection-ability gör att du kan förhindra skada från en stor mängd varelser.

5.

Selvala


Det här kortet har tyvärr en stor nackdel; Om du har få eller inga kort på handen så kan dina motståndare praktiskt taget lägga blanka röster eftersom "free" inte producerar något övertag för dig. Du kan dock alltid själv rösta "wild" för att få ut åtminstone en slumpad varelse i spel, vilket gör att du alltid får ut åtminstone något värde av kortet. Eftersom dina motståndare inte vet vad du har på handen så tjänar de nästan alltid på att välja "free" varje gång, eftersom detta inte skapar något kortövertag för dig.
Generellt sett så är det här kortet praktiskt taget en ensidig Eureka, dvs ett kort som snabbt dumpar din hand ut på spelplanen för en väldigt explosiv tur som dina motståndare förhoppningsvis inte kan hantera. Och eftersom grönt sällan har svårt att dra brutala mängder kort genom allt från Greater Good till Garruk, Primal Hunter så agerar det här kortet som en enorm one-shot manaaccelerator i stil med Mana Geyser som låter dig få ut en stor mängd kort från din hand.
Och sen ska man inte heller glömma den politiska faktorn; Det kan mycket väl hända att du lyckas övertala någon av dina motståndare att det är i deras bästa intresse att rösta "wild" för att ge dig lite kortövertag.

Kortet passar extra bra i lekar som har en hög densitet av stora varelser, exempelvis Mayael the Anima eller Karrthus, Tyrant of Jund.

4.

Subterranean Tremors


En sweeper för både icke-flygande varelser och artefakter, dessutom med ett inbyggt hot! Det här är faktiskt ett väldigt starkt kort i formatet, och om bara folk får upp ögonen för det så är jag helt övertygad om att det kommer att se spel. Eftersom kortet även förstör dina egna artefakter så kommer du inte automatiskt att lägga in det i varenda monoröd lek du äger, men i exempelvis :a lekar där din ramp kommer i form av länder så har du verkligen ingen anledning till att inte spela det. Kortet är ju praktiskt taget en kombination av Phyrexian Rebirth och Vandalblast!
Och i ärlighetens namn så skulle jag nog personligen även överväga kortet i lekar utan grönt också. Det finns idag så pass mycket färglös landramp, med allt från Wayfarer's Bauble till Oblivion Sower, att man lätt kan bygga runt nackdelen med kortet. Och även om du skulle förlora någon artefakt eller två själv så är det oftast värt det om du lyckas förstöra ett tiotal för motståndarna.

3.

Expropriate


Som allra sämst får du 3-4 länder samt en extra tur med det här kortet, vilket är helt okej. Men man spelar givetvis det här kortet när motståndarna har stora hot ute på spelplanen, vilket gör det väldigt svettigt för dem att välja. Låter de dig få ett stort hot och ett flertal turer, eller flera hot och "endast" en enstaka extra tur? Extra turer är väldigt farliga i Commander, eftersom det finns så många starka kort som lätt kan vända en match från noll till vinst, så valet är inte helt enkelt.
Det bör också tilläggas att såtillvida inte någon motståndare har tagit kontrollen över en av dina permanenter som du verkligen vill ha tillbaka så kommer du alltid att välja "time" själv.

Lekar som kommer att älska det här kortet extra mycket är dels spellslingerlekarna (exempelvis Melek, Izzet Paragon eller Mizzix of the Izmagnus) och dels lekar som lätt kan fuska ut kortet, exempelvis Jeleva, Nephalia's Scourge.

2.

Stunt Double


Clone i instant speed. Det här är helt galet faktiskt, och anledningen är flerfaldig:
  • Du kan skapa blockers i instant speed. En oväntad Avenger of Zendikar eller Grave Titan kan slänga grus i hjulhuset för vilken attack som helst.
  • Du kan kopiera kontringsvarelser såsom Mystic Snake eller Glen Elendra Archmage.
  • Varelsen du klonar i motståndarens tur får i praktiken haste, vilket är en enormt användbar förmåga i ett format där sweepers spelas var och varannan runda.
  • Genom att sitta på exempelvis en Crystal Shard så kan du hota med att göra allt ovanstående om du redan har Stunt Double på spelplanen, vilket kan göra att dina motståndare inte vågar spela ut vissa kort.

Det här kortet ligger på samma nivå som Dack's Duplicate och kommer därför lätt att se spel i blå lekar framöver, i synnerhet när det är så splashbart.

1.

Recruiter of the Guard


När det här kortet spoilades så kunde jag knappt tro mina ögon; En inverterad Imperial Recruiter, i vitt dessutom! Någon på Wizards måste verkligen gilla vitt, för de senaste seten har varit helt otroliga för den färgen (Thalia's Lancers i förra setet, exempelvis).
Precis som med Imperial Recruiter så kan det här kortet blinkas, reanimeras, klonas och studsas in absurdum för enormt värde, och för de som har spelat någon mängd Commander så behöver det knappast påpekas hur extremt bra det är att kunna leta upp varelser ur biblioteket. Recruiter of the Guard kan hämta det mesta som Imperial Recruiter kan, så länge de har samma power som toughness (klassiker såsom Kiki-Jiki, Mirror Breaker eller Mulldrifter exempelvis). Utöver varelser med både power och toughness under 2 så skiljer det sig lite åt mellan de båda, så här kommer en kort lista med några kort som Recruiter of the Guard kan hämta som inte går att få fram med Imperial Recruiter:
Corpse Augur, Emrakul's Evangel, Flametongue Kavu, Fleshbag Marauder, Flayer of the Hatebound, Grim Haruspex, Hallowed Spiritkeeper, Loaming Shaman, Puppeteer Clique, Sakashima the Impostor, Spirit of the Labyrinth, Tireless Tracker.

Avslutningsvis vill jag säga att 1) det här kortet kommer att vara ett av de mest spelade vita korten någonsin och 2) skaffa era kopior inom någon månad eller två, innan Legacy-spelarna får upp ögonen för det här kortet och skjuter priset i höjden.



Hedersomnämnanden:





Notera "until your next turn". Det innebär att du får tappa upp varelsen och attackera en gång med den, sedan måste motståndaren attackera med den en gång till under sin egen tur också. Med andra ord är detta en strikt bättre Act of Treason.


Ett riktigt trevligt kort i blinklekar, då du kan tvinga folk att slå med farliga saker på någon annan om och om igen. Blightsteel Colossus är inte fullt lika läskig om du vet att den garanterat kommer att slå på någon annan än dig själv.


Att tvinga någon att offra en varelse för 5 mana är lite vekt, men värt att betänka här är att dels får du faktiskt igång monarch på spelplanen, vilket i längden kan vara värt det, och dels så kan du lätt få tillbaka emblemet (och därmed tvinga någon att offra en varelse igen) genom en ETB-effekt. Du kan alltså främst reanimera kortet eftersom du spelar svart, men även blinka och klona det om du spelar kortet i en flerfärgad lek.


Ett förvånansvärt starkt politiskt kort faktiskt. Till skillnad från Vow of Duty så kan inte varelsen blocka dina attacker, vilket i min mening gör Spectral Grasp till ett starkare kort (plus att det är en mana billigare dessutom).


I vanliga fall skulle ett kort som måste behålla monarch till din nästa upkeep för att få aktivera sin förmåga inte vara tillräckligt bra för att se spel i formatet (ni kommer exempelvis att finna Keeper of Keys bland "It's a trap!"), men det finns två saker som räddar kortet; För det första flyger draken, vilket gör att du lätt kan ta tillbaka monarch om så skulle behövas, och dels så skapar den fler blockers om du väl lyckas få behålla monarch en hel runda vilket gör att du lättare cementerar emblemet på din sida av spelplanen.


Gör om din 3/3 till en 6/6 och få en ny 3/3, totalt 6 power för 6 mana. Inte brutet på något sätt, men om den får vara ifred en stund så kan det här vara ett genuint hot. Om du på något sätt kan få oändligt med grön mana (exempelvis med Selvala, Heart of the Wilds) så är detta ett kort du trycka in manan i för vinsten.


En röd Hydra Omnivore i miniatyr. Helt klart spelbar i vissa lekar, förutsatt att du kan ge kortet evasion. Om du lyckas anfalla 3 olika motståndare med flera varelser så gör kortet 5 skada på varje, vilket är mer än acceptabelt för en varelse på CMC 4, men det förutsätter som sagt att du har minst 2 andra varelser att attackera med. Bäst är givetvis att pumpa kortet på något annat sätt, exempelvis med equipments (som lämpligt nog även kan ge den evasion du behöver).



It’s a trap!





Det finns alldeles för många starka kort på alldeles för många olika sorters CMC för att det här kortet ska ha en rimlig chans att göra någon nytta alls. Hade kortet stoppat varelser så hade det givetvis varit väldigt spelbart, då du hade kunnat stoppa folk från att spela sina generaler, men som det är nu så är det helt enkelt inte tillräckligt bra.
Du kan möjligtvis spela det i Gaddock Teeg på 2 eller 3 och på så sätt låsa ner ännu fler spells, men även där är jag tveksam till hur bra det egentligen är.


Problemet här är att kortet inte gör något på ett helt varv, och till skillnad från korten på topplistan så kan det varken skydda emblemet eller lätt ta tillbaka det. Om du kan ge kortet flash på något sätt (i Teferi, Mage of Zhalfir exempelvis) så är det givetvis en annan femma, men över lag kommer det här kortet inte att göra något.
Det finns dessutom verkligen ingen anledning att blanda in monarch i spelet som blå spelare, varför riskera att någon tar emblemet för dig när du istället kan spela valfri blå spell som drar drösvis med kort till enbart dig själv istället?


I en normal 4-spelarmatch så kan du som max få tillbaka en varelse på cmc 3 eller mindre... men det förutsätter att du har hela två andra varelser som attackerar. Och med stor sannolikhet så springer alla tre varelserna in i blockers och dör ändå, så det här kortet kommer i de flesta fall inte att göra något vettigt.
Eftersom melee stackar så kan kortet däremot vara spelbart i Adriana, Captain of the Guard, då du kan pumpa upp varelserna så pass mycket att de överlever combat, och dessutom då kan få tillbaka dyrare varelser från graven.




Slutord:




När det kommer till mindre set så är jag alltid lite orolig för att det inte ska finnas tillräckligt med kort till topplistan, och även om listan med hedersomnämnanden den här gången var väldigt minimal så var det inga problem med att hitta kort som var tillräckligt starka till topplistan. Jag är dessutom väldigt nöjd med power-nivån på korten, en stor mängd av dem kommer att se mycket spel i formatet framöver. Likaså mekaniken monarch.



 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

HugSeal

MEDLEM
Linköping
Vindhjaerta skrev 12:21, 14/9 -16 HugSeal: I ett format där man bara får ha ett kort av varje sort i leken så är det jättefarligt att få kort exilade ur biblioteket. Vad gör du t.ex. om din Bojuka Bog exilas och Karador på andra sidan bordet börjar gräva runt i graven? Oftast gör det inte så mycket att ett tiotal kort exilas ur libban, det är oftast ändå bara länder, ramp eller kort som fyller liknande funktioner som andra kort (removal osv), men ju fler kort som exilas desto större är chansen att något du verkligen inte klarar dig utan försvinner. Tänk på att i Commander så har du hela din "sideboard" i leken (alltså kort som du har där mot specifika lekarketyper, såsom gravlekar).

Jo, jag är medveten om att man bara får ha ett av varje kort i leken. Men det ändrar inte argumentet. Att exila okända kort r deras lek gör ingenting för chanserna att de sa dra vissa kort. Du är mycket troligare att gräva dem närmre kort som svarar dina kort än att exila korten de letar efter och dessa sannolikheter tar ut varandra.

Hade det varit jättefarligt att exila kort ur någons lek så hade mill varit en väldigt mycket större arketyp än vad det faktiskt är. Visst, din bojuka bog exilas och det är bra för karadorspelare. Tråkigt att den exilas. Men det är mycket troligare att din bog inte exilas och i de fallen så gräver exilen dig närmre att dra bogen. Det är i princip millargumentet om igen.

02:34:41, 22/9 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
latsblaster skrev 20:04, 18/9 -16 Kan det vara så att du skrev fel om Capital Punishment och Toshiro, eller är det jag som missar något?

(För övrigt har man ingen värdighet om man spelar Bojuka Bog eller Karador; riktigt vidriga avarter båda två, på olika sätt)

Oops, det stämmer! Toshiro kan bara spela instants, jag hade fått för mig att han kunde flashbacka sorceries också av någon anledning >_< My bad :)

12:24:41, 19/9 -16
Skopsen

MEDLEM
Uppsala
Då jag nästan uteslutande spelar 1on1 måste jag säga att Kaya kan vara det bästa kortet i setet. Så länge motståndarens general inte har hexproof/shroud blinkar man den varenda runda och låter aldrig motståndaren få spela med sin general från sin untap.

09:42:04, 19/9 -16
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Kan det vara så att du skrev fel om Capital Punishment och Toshiro, eller är det jag som missar något?

(För övrigt har man ingen värdighet om man spelar Bojuka Bog eller Karador; riktigt vidriga avarter båda två, på olika sätt)

20:04:13, 18/9 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Tack Dalaria :D

12:22:54, 14/9 -16
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
HugSeal: I ett format där man bara får ha ett kort av varje sort i leken så är det jättefarligt att få kort exilade ur biblioteket. Vad gör du t.ex. om din Bojuka Bog exilas och Karador på andra sidan bordet börjar gräva runt i graven? Oftast gör det inte så mycket att ett tiotal kort exilas ur libban, det är oftast ändå bara länder, ramp eller kort som fyller liknande funktioner som andra kort (removal osv), men ju fler kort som exilas desto större är chansen att något du verkligen inte klarar dig utan försvinner. Tänk på att i Commander så har du hela din "sideboard" i leken (alltså kort som du har där mot specifika lekarketyper, såsom gravlekar).

12:21:42, 14/9 -16
HugSeal

MEDLEM
Linköping
Bra genomgång överlag men du tappade bort mig lite vid:
"extremt starkt att exila kort ur motståndarnas bibliotek, då det minskar chansen att de drar de farliga korten i sina lekar."

Argumentet att det minskar chansen att de drar de farliga korten håller inte då du precis lika gärna kan gräva dem närmre de där farliga korten. Visst kan man få en marginell effekt mot en lek med många tutors men att milla någon är inte vad jag skulle kalla "extremt starkt".

11:46:39, 14/9 -16
Dalaria

MEDLEM
Lidköping
Gillar dom här genomgångarna skarpt mr Hjärta. Ta åt dig and keep up the good work!

10:51:50, 14/9 -16
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!