Magic the Gathering
Magic the Gathering34893 medlemmar 662 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika [Pauper]
Fattiga riddare

I Kalmar gör folk något som du troligen inte gör - de spelar Pauper med fysiska kort. Svälj skämten om snåla smålänningar, och häng med när lokala Pauper-entreprenören vampiric_ninja redogör för hur man kan lyckas med formatet i sin hemstad!

av vampiric_ninja
08:35, 28/1 -16
läst 6119 ggr.
Skriv ut artikel
23 kommentarer

Jag har länge planerat att skriva en artikel om Pauper, men mitt emellan familjeliv, arbete, studier och musikaliska förehavanden har det varit svårt att få tiden att räcka till. "Det är mycket med flottan och båten nu", för att citera en viss karlskronabo. Tidens seger över viljan.

För en vecka sedan hörde dock ex-kalmariten frangiz av sig med önskemål om tips på hur man kommer igång med Pauper i sin hemstad och bara någon dag efter min barndomsvän Sajkobeer, som undrade varför Paper Pauper är en grej i Kalmar, men inte någon annanstans. Jag insåg att det var hög tid att skrida till verket.
Jag har drivit Pauper lokalt i 2 års tid nu och har under denna tid byggt upp ett meta med sin kärna i en trogen spelarskara. Som mest har vi varit 15 spelare på en turnering och som sämst 8. Det är ganska bra siffror för lilla Kalmar. Mig veterligen är det endast Vasa Gaming/Mindstage som haft en liknande verksamhet med Pauper i Sverige.
Är det då något speciellt med Kalmar som gör att Paper Pauper är en grej här, men knappt någon annanstans? Nej, verkligen inte. Däremot har det funnits ett engagemang från min sida som gjort att jag drivit formatet och kämpat för att bygga upp och behålla en spelarbas. Denna artikel avser att berätta lite om Pauper-verksamheten i Kalmar och inspirera läsaren till att börja spela i sin egen hemstad.

Det hela började med att Binkabi och Glueball arrangerade en turnering i Paper Pauper och skrev en artikel om det på SvM. Jag missade denna turnering, men tyckte att formatet verkade spännande. En snabb undersökning på Magic online visade att Pauper Stompy påminde om en lek jag spelade i slutet av 90-talet. Jag beställde korten jag saknade för en hundring på Starcity Games. När jag fått ihop leken spelade jag några blodiga matcher på Binkabis köksbord och sedan var jag fast.
Jag frågade Binkabi, som var magicansvarig i vår lokala spelförening vid denna tidpunkt, om det fanns några planer på att fortsätta arrangera turneringar i Kalmar. Han svarade dock att han ville fokusera på Modern, men att jag gärna fick arrangera turneringar om jag ville. Resten är, som man säger, historia.

Pauper i Kalmar

Paper Pauper har som sagt varit en grej i Kalmar i drygt två år. Allt som allt skulle jag uppskatta att vi haft 30-40 spelare, varav vissa kanske bara provat på formatet och deltagit en eller två gånger, medan andra fastnat och blivit en del av spelarbasen.
Vi håller turneringar en gång i månaden med uppehåll över sommaren. Under lokala spelkonventet CalCon eller andra särskilda omständigheter kan det undantagsvis bli två turneringar under en månad.
Spelarbasen utgörs av en väldigt diversifierad skara människor. Den yngsta spelaren har varit 14 år, medan den äldsta har varit närmare 40 år. Vi har alltifrån tävlingsinriktade spelare som åker mycket på GPs eller dylikt till renodlade casualspelare, och allt däremellan. Vissa netdeckar dominerande listor från Magic online medan andra bygger lekar på det de har hemma. Personligen tycker jag att det är väldigt kul att brewea egna listor, vilket bland annat yttrat sig i några vänskapliga lekbyggartävlingar mellan mig och Binkabi (läs exempelvis om vår Heliod's Pilgrim-utmaning här).
Intressant nog har vi vissa spelare som enbart kommer ner till föreningslokalen för att spela Paper Pauper, och som man inte ser till under övriga evenemang.

Papper

Man skulle kanske kunna tro att Pauper på Magic Online och Paper Pauper inte skiljer sig annat än i bemärkelsen att det ena spelas digitalt och det andra med fysiska kort, men det stämmer faktiskt inte riktigt.
För det första skiljer sig priserna online från priserna irl. Accumulated Knowledge kostar exempelvis 14 tickets för ett playset online, medan det irl kostar 8 kr. Detta gör att Accum är ett mycket ovanligt kort online, då de flesta är ovilliga att betala motsvarande 105 kr, medan det är en vanligt kort i Papper. Det kan också vara tvärtom. Chain Lightning är praktiskt taget gratis online (0,02 tickets/st), medan den IRL som bekant går loss på cirka en hundring.

På Magic online ser man oftast ett ganska statiskt meta, med en handfull dominerande lekar (i nuläget bland annat monoblå Delver, Tron och Affinity) och en antal lite ovanligare utmanare. Vissa arketyper, som exempelvis Stompy och White weenie, har hängt med i olika inkarnationer sedan formatets gryning, och andra har tillkommit i långsam takt genom en kombination av nytillkomna kort och om netdeckningtrenden hakar på. Ett exempel på det senare är Angler Delver (eller UB Delver, som den också kallas), som uppstod efter Gurmag Angler sett dagens ljus.
I Papper tenderar dock många att spela med vad de har hemma. Många har inte orken att jaga kort på SvM eller lägga en order online, utan man bygger helt enkelt av vad man har. Detta kan förstås ge upphov till alla möjliga spännande lekar.
För att illustrera min poäng kan jag använda mig av lekarna som spelades under senaste turneringen i Kalmar.

Monoblå Delver
Affinity
Familiars
Slivers
Stompy
Angler Delver
Defenderkombo
UB Zombie tribal

Ett så spretigt meta hade varit ytterst osannolikt på online, och då var detta ändå bland den högsta netdeck-frekvens vi någonsin haft. Normalt sett brukar vi ligga på runt 50% hembryggda lekar.

Varför Pauper är en grej i Kalmar

Som jag redan konstaterat ovan finns det inget som gör oss speciella. Dock finns det såklart anledningar till varför Papper har fått fäste och är inne på sitt tredje år som vårt mest populära tävlingsformat.
När jag frågade Binkabi varför Pauper har blivit framgångsrikt här svarade han att ekonomin är den största faktorn. Pauper är helt enkelt väldigt billigt, och ingen är exkluderad eftersom vem som helst kan bygga en lek av vad de redan har hemma eller har råd att köpa en. Att dyra format som Modern eller Standard har haft svårt att få ett riktigt fotfäste här medan Pauper har lyckats skulle jag säga bevisar detta.
Även lokala casualgurun Christian Gustavsson tror det har med tillgängligheten att göra. Formatet är lika tillgängligt oavsett om man är fattig student eller en riktig krösus.

Utöver den ekonomiska aspekten behövs det givetvis en eldsjäl som driver det hela. Detta är dock ingenting specifikt för just Pauper, utan för magicverksamhet i allmänhet.
Att arrangera turneringar kräver mycket tid och engagemang, och det kan vara slitsamt och ibland rentav otacksamt. Vill man bygga upp någonting varaktigt behövs kontinuitet. Man behöver arrangera regelbundna turneringar och arbeta in en rutin. Det kommer finnas tillfällen då det kommer många och det kommer finnas tillfällen då det kommer få. Det kommer finnas tillfällen då man känner sig riktigt lyckad som arrangör och tillfällen då man undrar varför man ens försöker. Vill man lyckas med att bygga upp ett nytt format i sin hemstad kan man dock inte låta sig påverkas av detta. Det gäller att hålla sina evenemang oavsett. Tro mig, det kommer att vara värt det.

Pauper i Kalmar har växt till ett litet fenomen. Vi har ett aktivt lokalt meta, och även om enskilda spelare kanske inte kommer varenda gång så vet de att de månatliga turneringarna blir av. Det är ett inarbetat koncept.
Jag och Binkabi är under februari magicarrangörer på CalCon för tredje året i rad. Där har Pauper varit ett av turneringsformaten sedan start.



Just do it

Olika SvM-användare har hört av sig till mig i omgångar det senaste året eller så och undrat om Pauper. De vill veta i vilken omfattning vi spelar Pauper, hur vi kan ha ett meta eller hur man själv kan komma igång. Min fromma förhoppning är att denna artikel ska kunna inspirera eller erbjuda tips för den som själv är sugen på att starta igång Papper i sin hemstad.

Allt man behöver är egentligen en handfull intresserade spelare och någonstans att vara. Så länge en driven person med engagemang är villig att dra det stora lasset och arrangera turneringar skulle jag tro att resten kommer av sig självt!

Slutord

Tack till Binkabi och Glueball som var de ursprungliga initiativtagarna och volmerson för de fantastiska reklambilderna. Framför allt vill jag rikta ett stort tack till Kalmars Pauper-spelare som gjort allt detta möjligt!

Den som är intresserad av att läsa mer om Kalmar spelkonvent hänvisas till hemsidan.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Ja det var det jag tänkte att jag skulle försöka mig på men får bli när jag flyttar hem igen

15:09:06, 16/2 -16
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Har du testat att prata med Dragons Lair om det direkt? :)

Lokalt har vi haft både UB och GB zombies, men det är väl inte precis 4-0-lekarna på Magic online. ;) Gillar det dock. Mystribal bör premieras!

15:56:13, 15/2 -16
mathiasandevik

MEDLEM
Södertälje
Jag skulle älska Pauper på Dragons Lair, har önskat det ett tag nu.

Har inte sett någon UB Zombie tribal ännu?, har själv en svart/grön Zombie som fungerar hyfsat.

13:59:24, 15/2 -16
soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Jag har haft lite funderingar för att försöka dra igång något i stockholm men pallrade mig ner till dragons lair alldeles för sällan för att fiska intresse.

04:37:35, 5/2 -16
frangiz

MEDLEM
Växjö
vampiric_ninja skrev 17:26, 29/1 -16
frangiz skrev 16:25, 29/1 -16 Härligt artikel! Ser fram emot en tunering i Växjö och hoppas jag kan åka till Kalmar och spela lite där.

Gillar starkt att det är ett format som är väldigt billigt och att alla (de flesta) har samma förutsättningar till att bygga de vildaste lekarna.

Tackar!

Din bror har ju försvarat familjeäran på ett par turneringar här, så jag tycker det är dags att du också gör ett gästspel. ;)

Hoppas ni kommer igång med lite turneringar i Växjö. Jag kan lätt få ihop en bil med folk och åka iväg och spela lite med er. :)

När det blir en tunering på en helg så är det enklare att ta sig bortåt och spela. Men hoppas på CalCon till att börja med.

17:44:00, 29/1 -16
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
frangiz skrev 16:25, 29/1 -16 Härligt artikel! Ser fram emot en tunering i Växjö och hoppas jag kan åka till Kalmar och spela lite där.

Gillar starkt att det är ett format som är väldigt billigt och att alla (de flesta) har samma förutsättningar till att bygga de vildaste lekarna.

Tackar!

Din bror har ju försvarat familjeäran på ett par turneringar här, så jag tycker det är dags att du också gör ett gästspel. ;)

Hoppas ni kommer igång med lite turneringar i Växjö. Jag kan lätt få ihop en bil med folk och åka iväg och spela lite med er. :)

17:26:39, 29/1 -16
frangiz

MEDLEM
Växjö
Härligt artikel! Ser fram emot en tunering i Växjö och hoppas jag kan åka till Kalmar och spela lite där.

Gillar starkt att det är ett format som är väldigt billigt och att alla (de flesta) har samma förutsättningar till att bygga de vildaste lekarna.

16:25:21, 29/1 -16
lee_n

MEDLEM
Hovmantorp
elof_the_mighty skrev 06:52, 29/1 -16 Finns det nån lista nånstans på vad som är typ "alla stapels"?

Här finns en lista på pauper-staples:
http://tappedout.net/mtg-decks/pauper-staples-1/

Och skulle du vara sugen på att brewa själv finns här en lista över bra kort som (ännu?) inte är staples i formatet:
http://tappedout.net/mtg-decks/good-pauper-non-staples/

Och när jag ändå är igång kan jag bjuda på lite andra resurser för eventuellt blivande intressenter...

En lista med 100+ pauper-lekar:
http://tappedout.net/users/fruuty/deck-folders/

Reddit-tråd där de rekommenderar pauper-lekar baserat på vad du gillar att spela i andra format:
https://www.reddit.com/r/Pauper/comments/3munmu/tell_us_what_you_like_to_play_in_other_formats/

Youtube-playlist med närmare 70 pauper matchups:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLL5e2uQsROzks5lbGgIHS_cLXoMI-AwDh

08:31:21, 29/1 -16
Suzolid

HEDERSMEDLEM
Norrköping
Mycket bra artikel! Jag hoppas att formatet någon gång kommer till Norrköping!

07:42:25, 29/1 -16
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Finns det nån lista nånstans på vad som är typ "alla stapels"?

06:52:34, 29/1 -16
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
lee_n skrev 22:43, 28/1 -16 Pauper i pappersform är ett format som rekommenderas starkt då det är lättillgängligt med tanke på priset och samtidigt känns det inte som någon kompromiss rent power-mässigt. Jag jobbar själv för att bygga lite intresse här i Växjö och jag har även ett gäng lekar att låna ut för den som är intresserad av att testa, och det tycks fungera för det är flera som har nappat och börjat sätta ihop egna lekar vilket är kul.

På sikt har jag ambitionen att sätta ihop en turnering också men jag ska ge det lite tid för att fler ska ha chans att nappa och bygga egna lekar innan jag spikar ett datum.

En turnering på CalCon låter kul så det är inte alls omöjligt att jag dyker upp, ska se om jag kan få med mig någon mer från Växjö.

Verkligen! Man har ju tex tillgång till bättre kontringar och filtrering än vad man har i Modern. :) Ett ganska talande exempel är när vigo bläddrar igenom en Delver-lista och utbrister "men den här leken har jag ju spelat i Legacy!"..

Kul att ni är på g i Växjö (frangiz berättade kortfattat)! Det här med att ha några extra lekar för utlåning är helt klart the way to go, och precis så jag också gjorde. Numera sitter jag på praktiskt taget alla staples och kan bygga i princip valfri lek om någon vill testa, samt att föreningen även äger en lek som kan lånas ut vid behov. :)

Hoppas vi ses på Calcon!

00:46:20, 29/1 -16
lee_n

MEDLEM
Hovmantorp
Pauper i pappersform är ett format som rekommenderas starkt då det är lättillgängligt med tanke på priset och samtidigt känns det inte som någon kompromiss rent power-mässigt. Jag jobbar själv för att bygga lite intresse här i Växjö och jag har även ett gäng lekar att låna ut för den som är intresserad av att testa, och det tycks fungera för det är flera som har nappat och börjat sätta ihop egna lekar vilket är kul.

På sikt har jag ambitionen att sätta ihop en turnering också men jag ska ge det lite tid för att fler ska ha chans att nappa och bygga egna lekar innan jag spikar ett datum.

En turnering på CalCon låter kul så det är inte alls omöjligt att jag dyker upp, ska se om jag kan få med mig någon mer från Växjö.

22:43:55, 28/1 -16
Ichorid

HEDERSMEDLEM
REDAX
Linköping
Pauper är mitt favoritformat, om jag bodde i Kalmar skulle jag försöka att hänga på samtliga kvällar.

Välskrivet, as is tradition!

Props till volmerson också för de fina bilderna, fnissade IRL åt Jace

19:52:54, 28/1 -16
duddelutten

MEDLEM
Kalmar
elof_the_mighty skrev 14:02, 28/1 -16
Sajkobeer skrev 12:57, 28/1 -16
elof_the_mighty skrev 12:39, 28/1 -16 Kanon! Några spelar tydligen pauper här i stan med.

Hur ser ni på ett budget koncept för att locka nya spelare i form av standard pauper? Skulle ett sånt format funka?

Nej det går inte. Det är elitistiskt och diskriminerande.

Tror knappast det skulle vara särskillt elitistiskt utan snarare tvärtom, precis som August skriver inbjudande till folk som har lite sämre ekonomi eller möjligheter. Tror dessutom att det har öppnats så pass mycket BFZ och Oath att de flesta commons finns i mängder.

Det jag är mer oroad är hur pass "jämt" formatet är, finns det nån lek som är uber (antar att tex Treasure Cruise är lite väl galen i Ux) samt hur många lekar som är kompetativa.

Det var ungefär 2 år sedan WotC plockade bort "Standard Pauper", "Standard Singleton" och senare även "Block Constructed". Innan dess var faktiskt formaten relativt billiga (okej, kanske inte block).

Bara för att det inte går några block-PTs längre så försvann det som format.

Problemet är att det är väldigt lätt att det resulterar i ett ganska monotomt meta. Jag skulle tro att i dagens standard skulle t.ex UR prowess vara väldigt starkt, precis som allt som spelar Anglers.

Däremot tror jag att ett "Modern Pauper" vore något att utveckla/testa.

15:25:27, 28/1 -16
Plague_Spitter

MEDLEM
Treasure Cruise är väl bannad?

Däremot så är diverse lekar med Delver rätt så bra.

15:21:36, 28/1 -16
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Sajkobeer skrev 12:57, 28/1 -16
elof_the_mighty skrev 12:39, 28/1 -16 Kanon! Några spelar tydligen pauper här i stan med.

Hur ser ni på ett budget koncept för att locka nya spelare i form av standard pauper? Skulle ett sånt format funka?

Nej det går inte. Det är elitistiskt och diskriminerande.

Tror knappast det skulle vara särskillt elitistiskt utan snarare tvärtom, precis som August skriver inbjudande till folk som har lite sämre ekonomi eller möjligheter. Tror dessutom att det har öppnats så pass mycket BFZ och Oath att de flesta commons finns i mängder.

Det jag är mer oroad är hur pass "jämt" formatet är, finns det nån lek som är uber (antar att tex Treasure Cruise är lite väl galen i Ux) samt hur många lekar som är kompetativa.

14:02:48, 28/1 -16
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Tack!

Duddelutten: Instämmer helt! Just brewandet är en av mina favoritaspekter av formatet. Papper lämpar sig utmärkt för det och kanhända är det lite mer belönande att vara kreativ när man inte till 50% möter samma Delver-lista. ;) Lokalt har vi haft alla möjliga mer eller mindre tokiga lekar. Golom har tex spelat vansinniga kombolekar som antingen går av runda 1-2 eller fizzlar.

Elof: Tror Standard Pauper är bra i ett meta med mycket nybörjare eller limited, där alla har stora kvantiteter nya commons. :)

13:19:04, 28/1 -16
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Härlig läsning!

13:11:22, 28/1 -16
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
elof_the_mighty skrev 12:39, 28/1 -16 Kanon! Några spelar tydligen pauper här i stan med.

Hur ser ni på ett budget koncept för att locka nya spelare i form av standard pauper? Skulle ett sånt format funka?

Nej det går inte. Det är elitistiskt och diskriminerande.

12:57:33, 28/1 -16
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon! Några spelar tydligen pauper här i stan med.

Hur ser ni på ett budget koncept för att locka nya spelare i form av standard pauper? Skulle ett sånt format funka?

12:39:18, 28/1 -16
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!