Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 630 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Krönika
Sommarlektyr 2015 - #1

Efter att ha fått in en mängd bra förslag är det nu dags att presentera Sommarlektyr #1. Njut av en härlig blandning av ämnen och nivåer, förhoppningsvis finns det något för just dig! Tveka heller inte att lämna mer förslag som kommentarer, ju mer ämnen jag har att skriva om desto fler artiklar blir det! Delarna i artikeln kommer att nivåanpassas och vid varje större rubrik kommer du att hitta orden Nybörjare, Normal eller Avancerad. Indelningen är till för att du som läsare snabbt ska kunna orientera dig och hitta ett ämne och en nivå som passar dig! Notera att detta är min bedömning och att nybörjare givetvis kan och bör läsa alla delar, precis som att proffsen kan få nytta av delarna för nybörjare.

av Binkabi
12:55, 21/6 -15
läst 3320 ggr.
Skriv ut artikel
6 Kommentarer

Booster Draft primer – Nybörjare

Ett av de mest efterfrågade ämnena var en guide till draft. Hur gör man, vad ska man tänka på, när ska man byta färg, hur läser man signaler, bör man ändra plan, hur ska en nybörjare tänka och en massa annat kommer att diskuteras och analyseras och förhoppningsvis får du med dig något vettigt härifrån! Textens delar kommer att nivåanpassas då flera av dem är avancerade och kräver en hel del övning och draftvana innan de sitter ordentligt.

Hur går en draft till? - Nybörjare

En booster draft är ett ett limited-format där alla deltagare öppnar nya boosters för att sedan bygga lekar utifrån dessa kort. Du tar alltså inte med dig färdigbyggda lekar till turneringen utan måste bygga en ny på plats. Efter att du har blivit tilldelad en plats kommer det nu att sitta 8 spelare vid ett bord och ni har nu tillsammans bildat en draftpod. Alla spelare öppnar ett av sina boosters, tittar på innehållet, väljer ett kort och lägger det i sin drafthög. Sedan skickar man resten av alla kort till spelaren som sitter på din vänstra sida och sedan får du ett nytt booster av spelaren som sitter på din högra sida. Du tittar och väljer ett kort, lägger det i din drafthög och upprepar detta tills alla kort är slut. Nu öppnar spelarna booster nummer 2 och upprepar proceduren med undantaget att man nu skickar korten till spelaren på sin högra sida. Booster nummer 3 skickas återigen till vänster. Notera att ordningen man öppnar sina boosters i alltid är samma om det finns boosters från olika set. Har man 3 boosters från Theros spelar ordningen ingen roll, men har man 1 Journey into Nyx booster, 1 Born of the Gods booster samt 1 Theros booster öppnas de alltid i samma ordning och alltid i ordningen som beskrivits ovan. Detta kan variera mellan olika block så var uppmärksam på detta!

När alla kort är draftade har du en stund på dig att bygga ihop en lek. En rekommendation är att ha 15 creatures, 8 noncreatures samt 17 länder, men detta går utmärkt att bortse ifrån om man har en bättre plan på gång. En bra grej att komma ihåg är att man får ha mer än 4 av varje kort i limited, så har du lyckats drafta 5 Lightning Bolt får du alltså spela med samtliga exemplar. När du har bestämt dig för hur leken ska se ut får du lägga till valfritt antal basicländer, dessa måste du alltså inte plocka under draften! Hur själva spelandet går till beror på vilken nivå gruppen är tänkt att spela på, men det vanligaste är 3 rundor Swiss eller 3 rundor single elimination. Spelar man Swiss får alla spelare garanterat 3 matcher då man alltid spelar mot någon med liknande resultat. Har du vunnit dina två första matcher kommer du alltså att möta en annan spelare som vunnit sina två första matcher också. Spelar man single elimination är man ute när man har förlorat och kan alltså ha oturen att endast få spela en match. Detta spelsätt sparar in massor av tid och används oftast vid större turneringar som vid ett side-event på en GP eller liknande.

Prisstrukturen ser också olika ut. Man kan spela helt utan priser, man kan ha boosters/store credits eller liknande och man kan även spela rarepicks. Det sistnämnda innebär att alla rares som öppnats under draften läggs ut på ett bord när alla matcher är klara och den som slutade på första plats får välja ett av korten att ta med sig hem, sedan får personen på andra plats välja ett och så vidare. Detta betyder att du måste lämna ifrån dig den där Tarmogoyfen som du öppnade och riskera att någon annan väljer den, men det betyder också att du kan fokusera på att bygga en så bra lek som möjligt istället för att bränna viktiga picks på kort som är värda pengar. Allt har sina för och nackdelar.

Booster draft, att göra och inte göra – Nybörjare/Normal

En del av dessa tips kommer se väldigt självklara ut för många spelare medan en del av dem kommer vara något mer avancerade, men nivån kommer främst att rikta sig till nya och oerfarna spelare. Låt oss börja!

Vad du bör göra under en draft

Den första punkten riktar sig faktiskt till vad du bör göra innan en draft, inte under den. Som spelare är det ditt egna ansvar att se till att du är väl förberedd. Du bör med andra ord ha kollat igenom setet du ska drafta, kollat vilka kort som verkar bra, vilken removal som finns, vilka trick som kan vara bra att komma ihåg och hur starka färgerna verkar. Detta är inte helt enkelt och mycket av dina bedömningar kommer att utgå ifrån dina erfarenheter. Desto mer du spelar, desto enklare blir det att värdera kort och se styrkor och svagheter. Betyder detta att du som är helt grön inte behöver lägga ner någon tid alls på förberedelser? Nej, du bör också ta dig en titt! Det finns inte mycket som slår känslan av att inse exakt vad din motståndare planerar och sedan spela runt det, vilket i sin tur ofta leder till en enkel seger.

Något man bör göra under draften är att notera bra kort som man passar till nästa spelare. Jag menar inte att du ska memorera alla kort i varje pack, men skickar du 3 bra röda kort från ditt första pack och 2 av dem kommer tillbaka så säger det en helt del om hur de andra spelarna försöker bygga sina lekar. Detta gäller givetvis även det motsatta, skickar du 3 bra röda kort och inget kommer tillbaka bör du troligen försöka hitta en annan färg än rött för denna draft.

Ett sista tips är sideboardkort. Jag ser många nya spelare plocka högst mediokra kort, som Gray Ogre nummer 5 över en Combust. Gör inte detta om du inte måste, du kommer inte ha någon glädje av ett extra, mediokert kort som du troligen inte ens kommer att spela. Däremot kan du ha en otrolig glädje av ett starkt sideboardkort. Visst, ta inte Combust över en mainboardkort om du fortfarande tror att du behöver det, men när du har 25-26 kort till din mainboard kommer du vara glad över några vettiga alternativ i brädan. Överlag, tänk på att du har en bräda. Många spelare shufflar bara om sin lek efter första gamet och tänker inte ens på att de har en Naturalize i brädan som hade varit bra att ta in. Gör alltid en kort genomgång av dina möjligheter innan du blandar och spelar nästa game!

Vad du inte bör göra under en draft

Något av det vanligaste jag ser nya spelare göra är att gifta sig med sitt first pick. Det är så svårt att motstå den där sjuka bomben du tog ur ditt första pack och man gör ofta allt man kan för att kunna spela den. Ibland är det rätt att göra det och ibland har man tur att den färgen som din bomb är också råkar vara den färg som är öppen i draften. Dock är det betydligt oftare så att du bör vara en annan färg och därför skadar du dina chanser att vinna om du håller fast vid din bomb. Detta är inte alltid lätt att se och man tenderar att automatiskt omvärdera kort så att det passar det du vill göra istället för vad du borde göra. Låt oss ta ett väldigt påhittat exempel. Du har pickat följande kort:

1. Grave Titan
2. Lightning Bolt
3. Lightning Bolt
4. Lightning Bolt

Nu är det dags för pack 5 och du ser följande kort: Pacifism, Goblin Roughrider och Walking Corpse. Skulle du se dessa kort och helt strunta i vad du har innan blir valet tveklöst Pacifism. Tar du däremot in de picks du redan har blir det svårare då du gärna vill hålla dig till svart och rött om du kan. Det många gör här är att ta Walking Corpse eftersom man vill spela sin Grave Titan, vilket är ett helt felaktigt pick. Lika fel är det dessutom att ta Goblin Roughrider, även om det kan kännas vettigare. Har du blivit passad 3 Lightning Bolt är rött troligen extremt öppet och du bör definitivt hålla dig till den färgen, men en lika stark signal är en femtepick Pacifism vilket indikerar att du bör vara vit och röd i denna draft. Du kan ignorera detta och passa vitt, men du skadar dina chanser att vinna. Innan vi fortsätter denna del måste jag påpeka två saker:

  • Kortens värde i detta pick beror också på vad du sett i packen innan. Har du plockat dina Lightning Bolts över skräp är det tydligt att rött och vitt är öppet. Har du plockat dem över bra svarta kort är det inte lika farligt att försöka hålla sig till rödsvart. Allt är beroende på den information du har fått.
  • Vissa kort är så pass bra att du faktiskt bör forca dom. Ett kort som Bitterblossom kommer att vinna dig alla matcher du spelar ut det och är definitivt värt att kämpa för. Ett kort som Icefall Regent är superstarkt men är något jag hade övergett om blått verkade stängt, eftersom det inte vinner mig matchen på egen hand.


Så, dags att avsluta denna del. Det sista som bör diskuteras här är den bedömning folk ofta gör vid dessa picks. Man tänker gärna i stil med detta: ”Vad är bäst, Grave Titan och Walking Corpse eller Pacifism?”. I detta fall är det inte ens när, de två svarta korten utklassar enkelt det vita. Dock är detta inte en helt korrekt bedömning! Det borde istället vara i stil med detta: ”Vad är bäst, Grave Titan, Walking Corpse plus de mediokra svarta kort jag kommer kunna ta resten av draften, eller Pacifism plus de starka vita kort jag kommer kunna ta resten av draften?”. Detta bygger givetvis på att vår bedömning är korrekt och att vitt är öppet, men det ska mycket till för att en femtepick Pacifism inte ska vara en signal och vad har vi gett upp? En Walking Corpse? Inget du kommer att sakna vid draftens slut, mest troligt.

En annan sak du inte bör göra under en draft är att plocka många kort som inte påverkar brädet. Jag är själv en stor anhängare till Divination och spelar gärna många kopior om det går. Det som kan vara farligt är att du inte har tillräckligt med kort som på något sätt förändrar situationen på planen. Spelar motståndaren tvådrop, tredrop, fyrdrop och du spelar 2 Divination har du i princip redan förlorat. Det är därför kort som Electrolyze ses som ett oerhört bra kort medan Divination ofta är lite sådär. Båda ger dig en enkel 2 för 1, men den ena påverkar brädet genom att döda ett creature.

Att forca en lek/färg – Normal

Det är sällan korrekt att forca vare sig en lek eller en färg. Det är allt för troligt att du missar en betydligt bättre lek eftersom du är så inställd på att drafta något speciellt. Går man medvetet in i en draft och har bestämt sig för att idag ska jag köra gröna monster kommer man helt enkelt att förlora mer än om man försöker se vad som verkar öppet. Att forca något kan vara rätt att göra ibland och jag har skramlat ihop hela 3 anledningar:

  • Du är medveten om att det troligen kommer gå dåligt, men du vill bara försöka göra något kul (som att drafta storm i Vintage Masters).
  • Du har hittat en arketyp som ingen annan verkar ha koll på, som Spider Spawning i Innistrad. Då kan det vara värt att ändra sina picks eftersom man vet att ingen annan kommer ta dina kort.
  • En färg är så dålig att man gör allt man kan för att undvika den (som M14, där vitt var så kallt att kort som Serra Angel kom runt bordet).


Att överge och byta färg under draften – Avancerad

Även om vi redan diskuterat färger en aning ger vi oss ändå ut på mycket djupt vatten här. Det som kommer att genomsyra hela denna del är: det finns inget facit. Det finns ingen guide, inga genvägar eller helt korrekta svar på när eller om man ska byta färg under en draft. Allt handlar om din värdering av situationen och hur dina draftkamrater har lagt upp sin strategi. Jag ska ändå göra ett försök att föra fram några viktiga aspekter för att ha större möjlighet att lyckas.

Pack 1 – Att tänka på

Jag har redan beskrivit att man inte bör hålla allt för hårt på sitt firstpick, av den enkla anledning att du inte har en möjlighet att veta om den färgen är öppen eller inte. Faktum är att det pick du har minst information tillgänglig vid är just pick 1, pack 1. Du kan inte veta om spelarna på din högra sida också öppnar bomber i din färg eller har bestämt sig för att forca just den arketypen som din första bild passar perfekt till. Personligen håller jag mig alltid öppen de första picksen och något som hjälp mig mycket under det senaste året är att helt strunta i det som jag redan draftat. Låt mig ge ett exempel:

Vi har plockat en Crater Elemental ur vårt första pack och blir passad följande bilder:


Det jag brukar göra nu är att värdera alla korten som om jag inte hade pickat någon bild alls än. De bilder som är intressantast är Twin Bolt, Palace Familiar och Silumgar Butcher. Bortser vi från våra tidigare picks skulle jag säga att Twin Bolt känns som det starkaste kortet och när jag väl bestämt mig för detta lägger jag till den information som jag har tillgänglig, nämligen mitt förstpick samt spelaren på min högra sidas firstpick. Ett rare fattas, vilket inte ger speciellt mycket information, förutom att rött generellt har svaga rares i Dragons of Tarkir. På detta lägger vi att vi faktiskt tog ett rött kort som vårt firstpick och tillsammans blir Twin Bolt det självklara valet. Vi fortsätter med pick 3:



Vi applicerar ovanstående tankar och ser detta som en ny början. De kort som sticker ut är Silumgar's Scorn, Hardened Berserker, Anticipate och Sabertooth Outrider. De kort som fattas ut packet är ett uncommon samt ett common. Detta säger oss inte så mycket men kombinerar vi denna kunskap med vilka färger som verkar fattas, nämligen vitt, grönt och svart, kan vi anta att picksen som saknas kan ha varit i dessa färger. Låt oss spekulera vilt och säga att spelaren på vår högra sida plockade Foul Renewal och följde upp detta med en Flatten medan spelaren två platser till höger började med en Silkwrap. Detta scenario är inte alls otroligt men är fortfarande bara spekulationer, dock är det viktigt att försöka föreställa sig vad som plockats ur packet innan du fick det. I vilket fall så bestämmer vi oss för vilket kort som är bäst i packet, vilket troligen är Silumgar's Scorn eller Hardened Berserker. Nu lägger vi till våra tidigare picks för att avgöra vad vi vill ta. Blått verkar ganska öppet, men Silumgar's Scorn är inte tillräckligt bra för att konkurrera ut Hardened Berserker. Därav blir mitt pick ännu ett rött kort men jag har i minnet att blått verkar relativt öppet.

Bonus: Efter att ha klickat mig igenom hela draften visade det sig att spelaren på vår högra sida öppnat en Sidisi, Undead Vizier samt en Damnable Pact samt har en Reach of Shadows och en Flatten. Spelaren två platser till höger har en Ultimate Price, vilket skulle kunna indikera att gissningen ovan inte sköt långt ifrån sanningen. Visserligen hade ingen av dem plockat vita kort, packen saknade helt enkelt starka alternativ i denna färg, men gissningen att svart var populärt visade sig stämma. Det är givetvis inte alltid så att man kan gissa helt rätt men kan man föreställa sig vad en person tog över korten som är kvar i packet kan man få ut extra information för att göra bättre picks senare.

När ska man byta färg?

Även här är vi ute på djupt vatten, men låt oss göra ett försök. Vi tar ett exempel från Modern Masters 2015 där vi har pickat följande bilder: Narcolepsy, Nest Invader, Nest Invader, Narcolepsy, Narcolepsy och får följande pack passat till oss:



Vi har inga bra gröna picks och tre rätt kalla blåa kort. Bör vi överge någon färg här? Om vi tittar på ordningen på korten som vi redan tagit ser vi att blått kommit senare samt att korten överlag är starkare. Därför hade jag lutat åt att stanna kvar i blått, däremot ser det ut som att grönt försvunnit helt. Pick 2-3 säger oss inte speciellt mycket egentligen och i ett kraftfullt format som Modern Masters går bra kort generellt senare. Jag hade lutat åt att plocka upp Nameless Inversion eftersom jag hellre spelar blåsvart än blåvit och dessutom har svart visat större tendenser till att vara öppet i tidigare packs. Betyder mitt pick att jag cementerar mig som UB? Nej, definitivt inte, jag anser endast att det är värt att offra en Vapor Snag som jag troligen inte kommer att sakna för att potentiellt kunna ha en Nameless Inversion i leken istället.

Nästa pack ser ut som följande:



Som sagt, nu är jag glad att jag gav upp på ett mediokert blått kort till förmån för ett starkt svart kort. I detta pack är picket tveklöst Sign in Blood vilket passar perfekt in med det vi redan har i färgerna blått och svart. Inget av ovanstående är troligen inte speciellt svårt att ta till sig och hålla med om, det som brukar skapa riktigt stora problem är när vi får nästa pack som innehåller Kozilek's Predator och Spread the Sickness (dock påhittat, nästa pack var iskallt i alla färger). Vad gör vi nu? Vi har 3 bra blåa kort, 2 hyfsade gröna kort och 2 hyfsade svarta kort, vilken väg ska vi gå? Här måste vi använda allt vi fått med oss under draften för att göra ett så välinformerat pick som möjligt. Vi har inte sett något grönt alls sedan pick 3, däremot har svart funnits i alla packs och de sista 2 picksen har varit riktigt stabila. Jag hade troligen gått med en Spread the Sickness här, då färgen verkar öppnare än grönt. Ett argument mot detta är att grönt har kapacitet att splasha färger, men det är ingen höjdare att splasha kort som kostar BB eller kort som är som bäst turn 2-4, eftersom du sällan kan fixa färgen så snabbt utan att offra något.

Avslutningsvis kan det vara värt att påpeka att du nu går in i pack 2 med bra blåa kort, samt hyfsade kort i både svart och grönt. Skulle du öppna en bomb i grönt går det bra att ta den och ignorera det svarta, men flyt inte mellan färgerna, utan bestäm dig relativt snabbt vart du ska ta leken.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Modern Grixis Delver – Normal

En stor förändring har skett i Modern då Tasigur, the Golden Fang gjort sitt intåg. Med sin billiga manakostnad, höga toughness samt en relevant ability är han ett hus som fått många att välja att spela svart i sina lekar. Efter att Treasure Cruise bannades dömdes UR Delver ut, men med sin nya fanboy har leken åter kopplat ett starkt grepp över format. Utan Birthing Pod som håller dessa lekar under kontroll är det fritt fram för Delver of Secrets och hans vänner. Låt oss ta en titt på en nyligen framgångsrik variant av leken:

Grixis Delver

Modern / Turneringsspel

Av: Binkabi
19:40, 11/6 -15

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: ModernStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
3646:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]183746[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Egentligen ingen större skillnad på denna lista och de listor som spelades under Treasure Cruise-eran. Visserligen får man inte den där stora injektionen av kort men mellan Tasigur och Kolaghan's Command är det fortfarande enkelt att rada upp kortövertag. Vi fortsätter med lekens styrkor respektive svagheter!

Styrkor

1. Leken är väldigt snabb. De explosiva starterna med Delver of Secrets, ett par Lightning Bolts kombinerat med billig disruption i form av Spell Pierce och Spell Snare gör att många matcher är över redan innan första bilden är spelad.

2. Leken är resistent. Ofta brukar man blanda olika sorters hot, som creatures och planeswalkers, men Grixis Delver behöver inte detta. Istället har den enskilda små hot som Delver, breda hot som Young Pyromancer och stora hot som Tasigur och Gurmag Angler, vilket gör leken väldigt svår att rikta hat mot. Behåller man kort som Disfigure har man svårt att hantera Pyromancer och Tasigur, tar man in kort som Maelstrom Pulse kan man hantera tokens och Tasigur, men Pyromancer och Delver hinner göra mycket jobb innan man är på banan. Helt klart ett stort problem som motståndare!

3. Leken har gott om reach. Förutom sina klassiska brännspells och Snapcaster Mage har leken numera även kortövertag i Tasigur, the Golden Fang. Oavsett vad du spelar för lek kommer motståndaren att kunna plocka upp något relevant, eftersom många döda bilder kan plockas bort via Delve. Numera måste man alltså undvika att brännas ut och samtidigt försöka hantera kortmotorer med 4 power.

Svagheter

1. Med få hot kommer ett stort ansvar. Även om hoten i leken är extremt potenta och enkelt klarar av att stänga en match är dom väldigt få. Är man för aggressiv med sina killar riskerar man att få 1-2 dödade tidigt och då hinner man inte sätta tillräckligt med press för att vinna. Ibland kan det alltså vara rätt att inte spela en Delver turn 1 om man kan försvara den med en Spell Pierce turn 2.

2. Leken gör ingenting! Ibland är det faktiskt så att man keepar en chanshand med några cantrips, kontringar, removal och länder men inga hot. Efter att ha letat och missat kan leken övergå till tomgångskörning och i princip förlora matchen mot sig själv.

3. Leken innehåller få överraskningar. Möter man en erfaren spelare är det svårt att göra något för att få motståndaren att spela fel. Hoten är huggna i sten och de flesta av alla instants och sorceries likaså. Antal av bilderna kan visserligen variera, men i övrigt är leken lika lättläst som en Pixibok.

Brädning för leken

Det finns mängder av kort man kan tänka sig i brädan på en Grixis Delver-lista. Allt beror, som vanligt, på hur man förväntar sig att metat ser ut. Några kort är dock starka nog att alltid övervägas när det gäller brädan:

1. Blood Moon: För mindre än två år sedan börjat intresset för Blood Moon att öka och priset likaså. Många lekar i formatet packar ett stort antal fetch och shockländer, vilket ger ett väldigt litet utrymme för basicländer. Är man oaktsam kan man bli helt avstängd från att spela spells för resten av matchen, eller tills man lyckas dra ett av sina få Basics. Överlag är Blood Moon ett av formatets allra bästa sideboardkort och bör alltid finnas med i lekar som Grixis Delver.

2. Rending Volley/Combust: Kort som dessa är billiga och effektiva. De stoppar händelsevis också en annan av formatets populäraste lekar: Splinter Twin. Numera spelar man nästan uteslutande med Rending Volley eftersom den är billigare, men man bör inte underskatta den något högre styrkan hos Combust. Ett stort plus hos dessa kort är att de fungerar otroligt bra ihop med Snapcaster Mage!

3. Dispel/Negate/Counterflux: En bra mix av kontringar är också ett bra tips för brädan. Notera att alla är hårdkontringar, även om några av dem endast kontrar en specifik typ av bilder. Detta är precis vad Delverlekar är ute efter, effektiva, billiga spells som attackerar en nyckeldel för motståndaren.

Brädning mot Grixis Delver

Det är något klurigare att rekommendera bra brädkort mot en lek som Grixis Delver, men ett par saker kan jag allt skramla fram!

1. Gravhat. Jag vet, det kan kännas något mesigt att kasta fram en Relic of Progenitus när motståndaren spelar ut en Delver of Secrets, men man måste inse att det inte finns ett universalt bra kort som stoppar allt som Delverlekarna gör. Gravhat stoppar Snapcaster Mage och Tasigur, the Golden Fang, bäst resultat uppnår du när du kan anfalla graven utan att förlora ett kort på det, som med reliken. Tänk på att använda gravhatet innan det blir motståndarens tur, när de väl börjat delva är det för sent!

2. Sweepers och tung removal: Kort som Supreme Verdict blir sällan mer än en 2 för 1 i bästa fall, men med förmågan att kunna hantera alla hot som Delverleken kan presentera är det en bra väg att gå i alla fall. Tyngre removals, som Terminate eller Dismember, är också väldigt bra att ha eftersom de kan hantera samtliga hot från Delverlekarna. Ett minus är givetvis överblivna elemental tokens, men man kan inte få allt för två mana.

3. Permanenter. Bra brädkort som inte är instants, sorceries eller creatures är generellt bra också, om du kan få dem att resolva. Vedalken Shackles, Choke och olika planeswalkers är bra exempel på vettiga permanenter.

Sammanfattning

Grixis delver, precis som alla varianter av leken, är enormt starka och har möjlighet att slå vilken motståndare som helst. Genom att plocka in delvehot minskas lekens svaghet mot Abrupt Decay och små sweepers som Pyroclasm samtidigt som känsligheten för gravhat stiger något. Genom att spela tre färger får leken också tillgång till många bra brädkort, dock krävs det en hel del planering för att kunna utnyttja kort som Blood Moon maximalt. Jag misstänker att Grixis Delver är här för att stanna, så se till att förbereda er ordentligt!

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Pauper Burn - Normal

Paradoxalt nog är Burn en av de dyraste lekarna man kan ge sig på att bygga i formatet, vilken är precis tvärtom mot alla andra format. Bygger man leken på Magic Online tvingas man köpa dyrgripar som Pyroblast som kan kosta upp mot 5 tix styck och skulle man ge sig på att skramla ihop leken i pappersform dras man med den, för formatet, hutlöst dyra Chain Lightning vilket man får ge runt hundralappen för per bild. Innan vi kollar av vad leken har för styrkor och svagheter tänkte jag presentera en lista för att ge en överblick över hur leken kan se ut.

Burn

Pauper / Decks to Beat

Inlagd: 14:23, 13/6 -14

Kommentar:
Turnering: mtgo
Spelare: _LSN_
Placering: 4
Kategori: Decks to Beat
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
437:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]161851[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Styrkor



Leken spelar med få djur vilket gör att många motståndare sitter med mängder av döda kort på handen game 1 och sällan har tillräckligt med brädkort för att göra sig av med alla inför game 2 och 3. Faktum är att leken sällan ses spelas med mer än 4 creatures, vilket är ett fullt playset Keldon Marauders. Detta är för övrigt ingen bild du är speciellt glad över att döda heller, vad du än hittar på kommer du att förlora liv och kort i processen, för att inte tala om tid!

Vidare måste man prisa lekens huvudplan och hur väl de olika delarna i leken jobbar åt samma mål. Det kan se ut som att jag är ironisk eller försöker göra mig lustig, men jag är helt seriös här. Många lekar, oavsett format, har en del olika saker på gång och detta leder ibland till att man drar ”fel” del och förlorar på grund av det. I Burn kan du inte dra fel spell, alla är där för att göra skada på motståndaren. Visserligen kan du dra för många länder och förlora på det sättet, men det påståendet är sant för alla lekar som finns i spelet, med ett par extrema undantag.

Till sist måste man berömma leken för dess snabbhet. Med ett bra drag kan man vara död så tidigt som turn 3 genom exempelvis T1: Land, Lightning Bolt, T2: Land, 2x Chain Lightning, T3: Land, Flame Rift, Lava Spike, Fireblast. Inte garanterat att man lyckas med ovanstående, men turn 4 är generellt då man bör förvänta sig att vinna med Burn, eller för den delen förlora mot Burn.

Svagheter

Givetvis besitter leken ett antal svagheter. Den första och mest framträdande är sårbarheten för mulligans och flooding. Varje kort du har tillgång till omvandlas till ett antal liv som motståndaren kommer att förlora. För varje extra land du drar och varje kort du mullar bort minskar den skada du har potential att dela ut. Visst, har du 5 Mountain på starthanden måste du dra en ny hand, men det är verkligen inget du är glad över.

Lifegain är en annan uppenbar svaghet. Spelar motståndaren en Soul Warden så har du två val: 1) Använda en brännspell för att döda den vilket indirekt ger motståndaren liv eller 2) låta den leva vilket ger motståndaren liv över tid. Inget av valen försätter dig i en bra situation och en noggrann avvägning måste göras av piloten. Dessutom finns det kort som Aven Riftwatcher som ger liv oavsett vad du hittar på.

Sist men inte minst har vi lekens planer, både mainplan och sideboarden. Alla spelare vet vad Burn går ut på och leken innehåller aldrig några större överraskningar. Man kan också vara relativt säker på vad som finns i deras brädor eftersom de endast spelar en färg. Dessutom har leken inte råd att lägga resurser på att göra massa saker som inte samtidigt bidrar till brännplanen. Smash to Smithereens är ett utmärkt exempel på kort som Burn gillar att använda medan kort som Electrickery mer är ett nödvändigt ont. Tyvärr riskerar man alltid mycket genom att ta in dessa kort så man kan bränna en topdeckad seger genom att dra ett av dessa brädkort.

Lekens naturliga fiender

Lekar som kan matcha Burns snabbhet är generellt jobbiga, eftersom de har det enklare att genomföra sin plan samtidigt som de kan utnyttja starka hatkort. Ett exempel skulle vara UR Delverfiend, en ruskigt snabb tempolek som kan vinna turn 3 om det vill sig väl. Förutom sin snabbhet kan leken även ta in kontringar som Hydroblast vilket sätter käppar i hjulet för Burn.

En riktig ärkefiende hittar vi i Monowhite Weenie, som ofta packar 4-8 Soul Warden-effekter i main. Förutom att leken är relativt snabb jobbar den också på ett brett plan där Burn inte har många effektiva sätt att svara med. Man får hoppas på att dra många Searing Blaze samtidigt som man får hoppas på att WW spelaren brickar totalt, annars blir det väldigt kämpigt att vinna.

Lekens naturliga byten

Alla lekar som är långsammare än Burn och som dessutom saknar sätt att interagera med alla brännspells kan anses vara byten. Grön Stompy är ett exempel på en lek som vanligtvis inte är snabb nog att slå burn och saknar bra kort att komma med innan brädning. Faktum är att Stompy sällan spelar kort som ger liv utan väljer istället kort som Moment's Peace för att trumfa andra aggrolekar, men mot Burn hjälper det inte mycket.

Tron är också ett smaskigt byte för Burn, även om de har en del bilder att kämpa emot med. Främst är Fangren Marauder det som är irriterande, men även för Tron är det svårt att spela honom turn 3 samtidigt som man har en massa artefakter att bränna av för att få liv. Vill man dessutom begagna en kontring innan detta tappar man antingen artefakter för att producera manan eller mängden mana då man måste spela länder som inte har ”Urza” i namnet. Dock är dessa matcher över väldigt fort och har man inte vunnit med Burn innan runda 5 måste man förlita sig på turen.

________________________________________________________________________________________________________________________________________
Slutet på Sommarlektyr #1

Jag tackar dig för att du tagit dig tid att läsa det jag knåpat ihop! Jag har gjort mitt bästa för att ta till mig föregående års kritik samt era förslag på ämnen att skriva om och hoppas att jag gjort några nöjda i alla fall!

Känner du att du sitter inne på tips eller tankar ska du ta och skriva ner dem och posta dem som en kommentar här under!

För Sommarlektyr #2 har jag gott om ämnen att dyka ner i, främst kommer jag att rikta in mig på en turneringsguide samt något mer Legacy-inspirerat, men det kommer blir fler rubriker än så.

Återigen, tack för att du har läst min artikel och dela gärna med dig av dina tankar och åsikter!


 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

toriv

VäKTARE
Norrtälje
Mys - tack!

00:27:45, 9/7 -15
soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Mer pauper åt folket!! Och ännu en bra artikel levererad.

18:55:26, 30/6 -15
Lazarus

MEDLEM
Trevlig läsning, tack för det! :)

16:49:55, 25/6 -15
WargGruvan

HEDERSMEDLEM
Det här var ju helt klart läsvärt. Tipp Topp.

12:39:05, 23/6 -15
Skopsen

MEDLEM
Uppsala
Ja. 100%.

2dl riven ost.

21:32:06, 21/6 -15
Teddymannen

MEDLEM
Karlskrona
Mycket trevlig läsning!

18:42:47, 21/6 -15
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!