Magic the Gathering
Magic the Gathering34891 medlemmar 696 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Recension [EDH]
Commander Top 15: Dragons of Tarkir

Här recenserar jag alla nya set, ur ett Commander-perspektiv.
Top 5 commanders och top 10 spells, samt övriga kort jag anser är värda att nämna inom det här formatet.

Främst bedöms korten efter deras generella spelbarhet i Commander. Ju starkare och mer splashbart ett kort är, samt ju fler olika lekarketyper det bedöms vara bra i, desto bättre betyg får det. Kort som har smala användningsområden kan hamna i topplistan om de är exceptionellt starka, exempelvis att de lätt skapar oändlighetskombos, eller om de är så pass unika att de skapar unika situationer eller lekarketyper.

av Vindhjaerta
12:42, 18/4 -15
läst 4000 ggr.
Skriv ut artikel
5 kommentarer




Dragons of Tarkir





Topplistan, generaler:




5.

Dragonlord Kolaghan


Den första riktigt bra Rakdos-generalen för rena goodstuff beatdownlekar.
Tyvärr är hennes sista ability totalt värdelös i EDH, vilket i praktiken gör henne till en Rorix Bladewing med inbyggd Fervor och tillgång till svart. Det är dock väldigt bra med Fervor i Command zonen, så vi ska inte gnälla för mycket på henne.
Eftersom hon kostar så mycket mana så kommer du med största säkerhet att vilja ha ett antal manadubblare i leken för att kunna casta henne följt av ett stort hot och sen kunna anfalla med båda samtidigt. Varelser med "when - attacks" eller "when - deals combat damage to a player" gör sig med största sannolikhet bra med denna general då de har högre chans att få aktivera sina triggers tack vare haste-effekten, exempelvis Inferno Titan och Grave Titan.

Som en av de 99 är hon en Fervor på ben. Som en 6/5 kan hon tänkas vara bra som alternativ till Ogre Battledriver i aggrolekar som bygger på starka individuella kort snarare än tokens.
Hamnar hon i graven så finns potentialen till en rejäl alfastrikesynergi med massreanimeringseffekter såsom Living Death eller Rise of the Dark Realms.


4.

Dragonlord Silumgar


En tjockare Sower of Temptation i Command-zonen som dessutom kan plocka planeswalkers, inte helt tokigt faktiskt. Precis som med sowern så är problemet med denna att du blir av med din surt förvärvade varelse om motståndarna dödar Silumgar, men detta problem kan lätt åtgärdas med diverse blinkeffekter såsom Conjurer's Closet eller Ghostly Flicker för att du ska få behålla din varelse permanent. Man vill antagligen bygga Silumgar som en kontrollek, med relativt mycket kontringar och dylikt, just för att kunna försvara sig efter att stulit något stort och därefter ta över spelet. Ett annat tips är att lägga in diverse sacrifice-effekter, såsom Viscera Seer eller High Market, så att du kan offra varelsen du har lånat om någon försöker göra något åt saken. Eller Soulbonda Silumgar med Deadeye Navigator och mata Phyrexian Altar om och om igen.
Deathtouch känns som en märklig egenskap då du verkligen inte vill blocka med Silumgar och riskera att bli av med det du har stulit, men å andra sidan så är det en väldigt bra egenskap om man vill ge motståndarna mindre incitament till att slå på en då folk väldigt sällan vill slå in med sina varelser mot deathtouch. Ge honom first strike med en equipment och de vill verkligen hålla sig långt borta från honom.
Över lag en bra general som både kan byggas runt och som goodstuff.

Som en av de 99 fyller han samma funktion som Sower of Temptation, men jag föredrar personligen älvan framför draken då älvan har lägre manakostnad. Silumgar är dock ett perfekt budgetalternativ till älvan om du har tillgång till blåsvart (Så länge han är legal i Standard så är det mycket möjligt att han är dyrare, men så snart han har roterat ut så är det lugnt).

3.

Dragonlord Atarka


Riktigt bra statistik för en general som vill slåss. Både flying och trample gör att du kommer igenom med skadan utan problem, 8 power gör att du kommer upp i den magiska 3-tursklockan och 8 toughness gör att du utan rädsla både kan blocka och anfalla. Inbyggd removal på sin general är fantastiskt, och även om det gärna hade fått vara en eller två skada mer så är 5 skada utspritt hur du vill fortfarande acceptabelt för att göra sig av med saker.
Det enda jag egentligen har emot henne är hennes avsaknad av haste, vilket gör henne väldigt känslig mot removal. Som tur är så har du gott om tid på dig att hitta och spela ut diverse haste-effekter innan det är dags att slänga ut Atarka på spelplanen.
Den här leken vill framförallt ha saker såsom Anger, Fires of Yavimaya och Lightning Greaves för att springa in med 8 generalskada samma tur, samt diverse skadedubblare såsom Dictate of the Twin Gods eller Furnace of Rath för att dels öka mängden generalskada drastiskt och dels dubbla effektiviteten i Atarkas inbyggda removal.
Över lag en trevlig goodstuff-general för Gruul-spelare.

Som en av de 99 är hon ett möjligt alternativ till Bogardan Hellkite om man tycker att det är viktigare med en större kropp än flash. Säg t.ex. att du spelar Mayael the Anima, då har du oftast dels generalen själv och dels effekter såsom Quicksilver Amulet för att spela in saker i instant speed, vilket genast gör Atarka avsevärt mycket bättre än Bogardan Hellkite.

2.

Dragonlord Dromoka


Det är omöjligt att inte gilla tjocka varelser som sabbar för blå magiker. Grand Abolisher-effekten tillåter dig att göra dina saker ifred, vilket lämpar sig väl till Reveillark/Karmic Guide-kombo och annat otyg i de här färgerna, och lifelink är alltid trevligt som extra buffert mot eventuella aggressioner från andra sidan bordet. Hennes power är tillräckligt hög för att göra nytta och hennes toughness är tillräckligt hög för att blocka det mesta, och hon kostar bara 6 mana.
Dromoka är helt enkelt ett mycket bra kort för sin manakostnad och en väldigt trevlig goodstuff-general som jag bara ser fördelar med.

Som en av de 99 passar hon in i utility-sloten om du vill ha en större Grand Abolisher. Hon kan med fördel hämtas med Green Sun's Zenith och Natural Order, vilket är ett stort övertag över Grand Abolisher.
Perfekt för Karador, Ghost Chieftain eller Captain Sisay som utility-varelse, i diverse lifegain-lekar såsom Trostani, Selesnya's Voice, eller i din fina draklek med Scion of the Ur-Dragon i spetsen.
Över lag en mycket flexibel varelse att ha i de flesta Selesnya-färgade lekar.

1.

Sidisi, Undead Vizier


En Diabolic Intent i Command-zonen, ojojoj! Notera att du kan trigga tutoreffekten genom att offra Sidisi själv, vilket i värsta fall gör henne till en Diabolic Tutor för 5 mana. Lite dyrt kan tyckas, men betänk då det faktum att hon sitter där i Command-zonen och kan användas om och om igen! Allt du behöver göra med den här leken är att lägga in all bruten manaramp du kan hitta och hoppas på att ingen kontrar henne. Sen letar du upp Ad Nauseam eller valfri oändlighetskombo direkt och vinner spelet. Om inte dina motståndare alla spelar blått och sitter med flertalet kontringar på starthänderna så finns det väldigt lite de kan göra för att stoppa dig.
Ett tips är att även lägga in billig reanimering i stil med Reanimate och Animate Dead. Det du då gör är att rampa upp till 5 mana fortast möjligt, exempelvis med Dark Ritual och dylikt, spelar henne och låter henne hamna i graven efter att du har offrat henne. Sen reanimerar du henne och slipper därför betala mer mana för varje gång. Otroligt snabb och stabil kombo.
Det faktum att hon kostar 5 mana i grund kan förhoppningsvis bidra till att hon är tillräckligt långsam för att inte dominera matcher.

Som en av de 99 är hon en Diabolic Intent med gratis deathtouchgubbe eller en ren Diabolic Tutor för fem mana. Varelsebaserade lekar som gillar att offra saker såsom Karador, Ghost Chieftain, Marchesa, the Black Rose eller Savra, Queen of the Golgari kommer att älska denna, då den tutar, offrar saker och försvarar dig.
Då hon framför allt är ännu ett bra budget-alternativ till dyra tutors (när hon har roterat ut ur Standard) så kommer Sidisi garanterat att se mycket spel i formatet framöver.



Topplistan, spells:




10.

Sunscorch Regent


Taurean Mauler är en gammal klassiker som har spelats av de flesta Commander-spelare någon gång. Maulern har potential till att göra mycket skada, men dess två stora nackdelar har alltid varit att den blockas av 1/1:or och inte gör mycket mer än att vara stor och tjock. I Sunscorch Regent har vi nu plötsligt fått en Taurean Mauler som med inbyggd evasion och lifegain-trigger mycket smidigt åtgärdar dessa två problem. Det här kortet en stor förbättring över vår kära shapeshifter och kommer helt klart att vara spelbart.
Lifegainlekar såsom Oloro, Ageless Ascetic gillar denna.

9.

Commune with Lava


Här har vi ett riktigt galet kort. Notera instant speed och formuleringen your next turn. Det innebär alltså att du spelar kortet för maximal mängd mana under någon av motståndarnas tur, exilar så många kort du bara kan, för att sedan när det är din tur tappa upp med all din mana tillgänglig och sedan spela ut så mycket som möjligt av korten du exilade. Helt fantastiskt!

Då du inte får behålla korten på handen så bör kortet snarare ses som en sorts röd Genesis Wave, dvs ett kort som med mycket mana markant förbättrar din ställning på spelplanen. Lekar med blått, grönt och svart lekar har ingen anledning att spela det här kortet då de redan har bättre kortdrag, men monorött och Boros kommer att kasta sig över det.

Rött har tidigare endast fått Wheel of Fortune-effekter, som må vara kortdrag men inte kortövertag då motståndarna får dra lika mycket. I och med Commune with Lava så har rött helt plötsligt fått ett riktigt bra kortövertag, vilket är anledningen till att kortet hamnar på topplistan.

8.

Swift Warkite


Value!
Inte nog med att du får en flygande 4/4 plus en ETB-effekt från valfritt 3-drop, du får dessutom spela samma 3-drop från handen igen efteråt! Notera även att du kan hämta ditt 3-drop från både graven och handen, så kortet kan antingen användas för att spara in mana eller för att återanvända ett tidigare kort.
Låt oss kika på några möjliga saker att hämta upp:
Imperial Recruiter, Fleshbag Marauder, Big Game Hunter, Coffin Queen, Liliana's Specter, Manic Vandal, Mogis's Marauder, Doomed Necromancer, Goblin Matron, Bone Shredder, Dwarven Blastminer, Stingscourger, Phyrexian Rager, Anathemancer, Cadaver Imp, Feldon of the Third Path, mfl.
Och det är bara röda och svarta saker. Om du splashar en tredje färg så har du i princip de bästa 3-dropen i spelet att välja mellan:
Eternal Witness, Trinket Mage, Reclamation Sage, Wood Elves, Snapcaster Mage, Fierce Empath, Stoneforge Mystic, osv...

Kortet passar givetvis bäst i en ETB-lek med en låg manakurva, Exempelvis Marchesa, the Black Rose eller Sek'kuar, Deathkeeper.
Anledningen till att kortet inte hamnade högre upp på topplistan är att du nästan behöver splasha en tredje färg för att få ut mest värde av kortet.

7.

Sarkhan


Den bästa korttypen i formatet är tutors; Kort som letar upp andra specifika kort. De ökar stabiliteten i en lek då de låter dig hämta precis rätt kort för precis rätt tillfälle.
Monorött har historiskt sett alltid haft dåligt med tutors och har hittills fått nöja sig med Imperial Recruiter, Gamble, Goblin Matron och Hoarding Dragon. Nu har de även möjlighet att hämta drakar!

Det finns gott om bra drakar i rött, du kan hitta exempelvis artefaktpaj (Hoard-Smelter Dragon), allmänn removal (Steel Hellkite), win conditions (Hellkite Tyrant), kortdrag (Knollspine Dragon), extra attackfaser (Scourge of the Throne), direktskada (Bogardan Hellkite), artefakt-tutor (Hoarding Dragon), sweepers (Balefire Dragon), mm.
Även flerfärgade lekar kan tänkas uppskatta denna tutor, i synnerhet Boros eller Izzet, då de färgerna inte har så många bra tutors för varelser. Eternal Dragon för färgfix, Yosei, the Morning Star eller Keiga, the Tide Star för kontroll, Niv-Mizzet, the Firemind för kortdrag eller kombo, Mirror Entity som win condition, den nya Sunscorch Regent för lite liv, och så vidare. Svarta eller gröna lekar har redan så många bra tutors för varelser, men bygger man på en budget och inte har råd med Demonic Tutor eller Survival of the Fittest så är det här kortet jättebra.

Och notera nu att kortet är i instant speed. Det innebär att du kan kombinera det med exempelvis Vedalken Orrery och trixa rejält, svara på någons Bribery för att skydda en specifik drake i leken eller hämta dina drakar med Sunforger.
Eller så spelar du bara kortet i slutet av motståndarnas tur för att effektivisera din manaanvändning.

Just att kortet har relativt få targets utanför monorött gör att det inte hamnar högre upp på topplistan tyvärr. Men jag är helt säker på att budgetaspekten av kortet (och coolhetsfaktorn!) kommer att göra att det ser spel framöver.

6.

Profound Journey


Det här är ett riktigt starkt reanimeringskort. Visst, det kostar 7 mana, men du får tillbaka 2 valfria permanenter. Precis, inte bara varelser utan permanenter. Det enda kort som gör något liknande är Obzedat's Aid, och när man betänker att det kortet kostar 5 mana så inser man snabbt att 7 mana för dubbla effekten är väldigt bra. Det är dessutom väldigt splashbart i väldigt många olika sorters lekar.
Du kan kombinera detta kort tillsammans med saker såsom Eternal Witness eller Archaeomancer för att få väldigt läskiga synergier. Det är även väldigt tacksamt att kopiera kortet med diverse Fork-effekter, då du får två chanser att kopiera det tack vare rebound. Imprinta Reverberate på en Isochron Scepter och få tillbaka fyra permanenter.
I synnerhet Narset, Enlightened Master och planeswalker-lekar kommer att älska detta kort, men jag förutspår att många Commander-lekar över lag kommar att testa det framöver. Stora biffiga spells med starka effekter är ju liksom vad Commander går ut på.

5.

Deathbringer Regent


En aningens billigare och mer splashbar Reiver Demon. Du vill alltid spela sweepers när du kan få ut så mycket värde ur dem som möjligt, så kravet att fem andra varelser måste vara i spel är i princip irrelevant som nackdel. Till skillnad från Reiver Demon dödar den även dina egna varelser, men du kommer åtminstone ha kvar en 5/5 på spelplanen efteråt. Och 7 mana istället för 8 mana gör enorm skillnad.
I lekar med kort såsom Palace Siege, Sword of Light and Shadow eller Phyrexian Reclamation så kommer denna att göra mycket nytta, helt klart en potentiell staple i formatet.

4.

Learn from the Past


Loaming Shaman är ett kriminellt underspelat kort i Commander. Det fungerar som gravhat, skydd mot gravhat i din egen lek, återvinning av viktiga kort i din egen lek och skydd mot mill-lekar.
Det här kortet är en instant speed Loaming Shaman för bara fyra mana och som dessutom ger dig ett kort tillbaka när du spelar det!

Just instant speed är det som gör kortet helt galet, då du kan svara på folks gravinteraktioner och sabba hela deras manainvestering.
Så... du vill reanimera din Craterhoof Behemoth och vinna? Nope, du får leta efter den i ditt bibliotek istället. Lycka till.
Du vill exila min Rite of Replication som svar på min Snapcaster Mage? Nope, nu ligger den i biblioteket och jag letar upp den igen med Mystical Tutor i slutet av din tur istället.

Alla blå lekar utan grönt bör seriöst överväga det här kortet.

3.

Clone Legion


Fin armé du har där. Jag tar gärna en kopia!

Det här kortet kostar lika mycket att spela som en kickad Rite of Replication, och för de som har varit med sedan Zendikar så vet vi hur starkt det kortet är i Commander.
Clone Legion ger dig inte flera kopior av den bästa varelsen, men det behöver inte vara till dess nackdel. Det har hänt många gånger att jag måste kopiera någons Sun Titan för att få tillbaka något som gör att jag överlever, samtidigt som jag hade önskat att jag dessutom kunde kopiera motståndarens Sphinx of Uthuun för att inte bara överleva utan även sitta i en stark position. Det här kortet tillåter sådant, alltså mer flexibilitet snarare än ren råstyrka.
En klar fördel över Rite of Replication är att Clone Legion inte targetar, vilket gör att spot removal inte sabbar hela ditt drag.

Kortet kommer att göra sig helt fantastiskt främst i lekar med Melek, Izzet Paragon, Riku of Two Reflections, Jeleva, Nephalia's Scourge och Narset, Enlightened Master, men i princip vilken blå lek som helst kan tänkas vilja spela det. En möjlig staple i formatet (även om jag personligen skulle ranka det under Rite of Replication).

Glöm inte heller att du kan targeta dig själv också. Perfekt i vilken ETB-lek som helst (Riku of Two Reflections, Roon of the Hidden Realm, Brago, King Eternal, mfl.).

2.

Den Protector


Commander är ett format där kortövertag är allt. Att kunna plocka upp Eternal Witness via Genesis eller Oversold Cemetery i upkeep efter en sweeper och därefter plocka tillbaka ett bra kort igen är en av de interaktioner som gör en lek stark. Commander-spelare brukar därför vara elaka nog att exila Eternal Witness vid första bästa tillfälle, vilket gör att när det händer så sitter man ofta och grämer sig över att det inte finns någon annan varelse att leta upp i leken som gör samma sak.
Nu har det kortet printats.
Den Protector må kosta 5 mana totalt och måste castas från handen för att plocka upp ett annat kort, men just interaktionen med Genesis och dylikt gör att det definitivt kommer att övervägas bredvid Regrowth, Holistic Wisdom, Restock och övriga bra gröna recursion-kort.

En annan stor fördel med denna varelse är att du kan Regrowth:a ett kort i instant speed, något som exempelvis blågröna lekar kan tänkas uppskatta.
Animar, Soul of Elements gillar det här kortet extra mycket.

1.

Damnable Pact


Okej, jag måste faktiskt erkänna att jag inte är särdeles exalterad över mitt eget förstahandsval. Ett vanligt kortdrag är varken spännande eller annorlunda i jämförelse med de övriga korten på topplistan, men hur jag än vrider och vänder på det så går det inte att förneka att det här är det bästa kortet i setet.

Kortövertag är som sagt allt i Commander, och vad kan vara bättre än att dra X kort? Liv är för det mesta irrelevant, i synnerhet i svarta lekar som har drösvis med effekter som får tillbaka livet åt dig.

Det enda riktigt spännande med det här kortet är att du kan välja en annan spelare som target och därmed döda personen antingen genom mill eller genom att plocka bort deras liv om du har en större mängd mana tillgänglig.
I övrigt är det bara.... väldigt effektivt. Alla svarta lekar utan blått kommer att överväga det framöver, vilket gör att det utan tvekan förtjänar förstaplatsen.



Hedersomnämnanden:





Hexproof är jättebra på generaler. Inbyggd Anticipate är också bra.
Mindre bra är att du måste lyckas slå på en motståndare med en 5/4 för att aktivera Anticipate-effekten, och då till kostnaden att du förlorar ditt hexproof. Man vill väldigt gärna få sin Preordain varje tur, vilket gör att generalen i praktiken inte har någon hexproof alls. Mindre lyckat.
Ett sätt att förmildra nackdelen med att anfalla är att ha effekter som ger vigilance, exempelvis Akroma's Memorial, Sword of Vengeance, Ring of Thune eller Heliod, God of the Sun. Med sådana effekter i leken vill man antagligen bygga den aningens mer aggressivt än vad Azorius-lekar vanligtvis byggs (blåvitt är ju oftast lite mer kontrolligt annars), vilket kan vara trevligt som omväxling mot hur blåvita lekar brukar byggas annars.

Som en av de 99 är det svårare att behålla hans hexproof, men det är åtminstone en flygande 5/4 för 5 med Anticipate, vilket absolut inte är dåligt även om det är i klenaste laget. Det räcker med en 4/4 ängel- eller draktoken för att Ojutai tvingas att stanna hemma.


En general med en ganska aggressiv manakostnad och inbyggd haste-effekt är trevligt. Notera att det är en total power på 8 som krävs för att haste-effekten ska aktiveras, vilket alltså bara kräver 3 mer i power på brädet då Surrak själv har 5. Ganska lätt att få fram i grönt.
Dessvärre påverkar haste-effekten bara en varelse, vilket är lite klent. Dock finns det inte så många haste-effekter i monogrönt, så när man väl får dem så bör man vara tacksam.

Som en av de 99 är han han en klart mycket sämre Xenagos, God of Revels, men har du inte rött i leken så är han ett mycket bra alternativ då han går att hämta med bland annat Green Sun's Zenith och Natural Order.


I praktiken en blåvit Chandra, the Firebrand, då båda deras +1 är värdelösa och deras andra ability dubblar spells och är det enda du kommer att spela dem för.

+1: Inte jättebra faktiskt. Commanderlekar består av ca 40% länder, och även spellslingerlekar brukar ha 5-10% varelser (Snapcaster Mage, Melek, Izzet Paragon, Archaeomancer, mfl.). Det innebär att du har endast ca 50% chans att dra ett kort, vilket gör att Narset inte är värd att spela endast för att dra kort.
-2: Nu börjar det bli lite mer intressant. Precis som Chandra kan Narset få ut dubbelt värde av removal- och kortdragsspells, men till skillnad från Chandra så kan Narset även få ut nytta av att kopiera sweepers, eftersom kopian castas i nästa upkeep. Det innebär att du kan spela ut narset och casta en sweeper samma runda, för att sedan plussa henne rundan efter då kopian rensar brädet igen. Mycket bra för kontrollekar.
-9: De flesta Commander-lekar spelar en mängd varelser, vilket gör att emblemet inte låser ner dem helt åtminstone. Men det är inte mycket till tröst när man inte kan spela bra kortdrag, kontringar, discardspells eller i princip vad som helst som ger dig en minimal chans att klå en kontrollek. Får du ut det här emblemet och kan stabilisera brädet så vinner du, punkt.

Narset passar bäst i relativt varelselösa lekar, mer specifikt kontrollekar, spellslingerlekar och planeswalkerlekar. Man kan givetvis slänga in henne enbart för hennes -2 i någon random lek med ett lagom antal bra instants och sorceries, men det är mindre optimalt.
Att hon startar på 6 loyalty är riktigt bra då hon blir lite tåligare eller kan använda sin -2 upp till tre gånger i rad utan att behöva plussa emellan, ännu en subtil detalj som verkar till hennes fördel.
Över lag är det dock alltid svårt att skydda planeswalkers i Commander, ännu mer så i lekar som inte har så mycket varelser, vilket gör att man kanske inte bör räkna med att någonsin komma upp i hennes sista ability. Använd henne som en lite billigare Cast Through Time i första hand.


Det här kortet hamnade nästan på topplistan. Anledningen är att Ugin, the Spirit Dragon är en staple som går att spela i nästan alla lekar och det är utan tvekan värt att offra en landplats i leken för ett färglöst land som kan ta tillbaka honom. Repeterbara sweepers är guld värda i Commander.
Tillsammans med Crucible of Worlds så har du en riktigt stark sweeper-motor. Monoröda lekar spelar ju redan Crucible of Worlds + Haunted Fengraf som en sorts silvertejpad återvinningsmotor för varelser, samma sak kan göras med det här landet.
Dessutom är Dragon en av de mer spelade varelsetyperna i Commander. Staples såsom Steel Hellkite, Yosei, the Morning Star, Kokusho, the Evening Star, Knollspine Dragon eller Balefire Dragon är alltid bra att få tillbaka igen. Likaså Mirror Entity, som alltid har varit ett starkt win condition i exempelvis token- och triballekar. Hoarding Dragon kan hitta Crucible of Worlds för att sedan gå igång som artefaktletarmotor.
Lägg även in Expedition Map i leken och du ökar chanserna för att få igång din återvinningsmotor markant.


De riktigt läskiga korten i Commander är instants eller sorceries, vilket gör det här kortet mycket bra. I synnerhet då du får en 3/2 flyer på köpet.
Du kan lätt ta tillbaka kortet till handen med Crystal Shard eller Erratic Portal och spela ut det om och om igen för extra värde.
Ett fint budgetalternativ till de som inte har råd med Glen Elendra Archmage.
Mycket spelbart i Animar, Soul of Elements.


Gravhat är alltid spelbart i Commander. Det som gör att jag ställer mig tveksam till kortet på topplistan är dels dess höga manakostnad och dels det faktum att du måste ha samma färg i din lek som motståndarens kort om du ska kunna spela dem.
"Men man kan ju fortfarande spela länderna?" kanske du tänker nu. Jo absolut, det går jättebra.... förutsatt att motståndaren faktiskt har några länder i graven. Landpaj är inte särdeles populärt i Commander och det är inte garanterat att motståndarnas fetchländer hämtar swamps. För den manakostnaden vill jag gärna ha lite mer pålitlig utdelning.
Kortet går dock alldeles utmärkt att spela i flerfärgade lekar, där du har mycket större chans att kunna spela ut de spells som du exilar.


Helt okej varelse för svartröda tokenlekar. Flexibel då du kan välja mellan att pumpa en varelse riktigt stor eller sprida ut pumpeffekten. +2 klassar jag som minimum för en spelbar pumpeffekt i Commander.


I en lek med flyers är detta en Fervor för 2 mana, vilket är en klar uppgradering. Kortet är värt att spela enbart för den effekten.
I draklekar är kortet även en källa för extra skada eller potentiell repeterbar spot removal. Riktigt bra kort.


För att vara en manavarelse så är denna riktigt bra i varelsetunga lekar. Nackdelen med varelsebaserad ramp är ju att den försvinner så snart någon spelar en Day of Judgment, men det kan vara motiverat om man spelar en lek som föredrar varelser (exempelvis Ruric Thar eller Mayael the Anima) och om rampvarelsen i fråga rampar tillräckligt mycket. Rampa två i valfri färg är klart godkänt.
Det som gör att denna är spelbar även i andra lekar är givetvis dess aktiverade Biorhythm-ability. Sent i spelet (och gärna med en haste-effekt) så kan den vinna spelet åt dig om dina motståndare inte har så många varelser ute. Det är alltid kul med lite annorlunda win conditions.


Du vill alltid dra ett extra kort med denna så att den ersätter sig själv. De övriga 3 alternativen är mediokra om än åtminstone inte helt oanvändbara. 4 liv är inte mycket att hurra för, men kortet kan åtminstone cycla sig självt på detta sätt i brist på andra alternativ. Kontra en varelse är nog det mest användbara alternativet, men det finns faktiskt några varelser på CMC 2 eller mindre som man kan tänkas vilja återanvända, exempelvis Snapcaster Mage, Mistmeadow Witch eller Gilded Drake.
I en equipment-lek kan kortet med fördel hämtas via Sunforger och på så sätt dra ett kort och få tillbaka Puresteel Paladin.


En mycket sämre Scourge of Kher Ridges. Den kan döda små tokens tämligen effektivt dock, vilket inte är fy skam. Tycker man att Scourge of Kher Ridges har för hög manakostnad och bara är ute efter att döda någons token-lek så är denna ett mycket bra alternativ.


Med Rooftop Storm kan du spela den här varelsen oändligt antal gånger från graven (förutsatt att du inte har några andra varelser i graven, då extrakostnaden läggs till efter att Rooftop Storm har sänkt grundkostnaden till 0), så med någon av Altar of Dementia/Phyrexian Altar/Ashnod's Altar så har du en oändlighetskombo som antingen ger dig oändligt med mana eller oändligt med mill.
Problemet är just det att du inte får ha några andra varelser i graven. En lek med de här korten tenderar till att ha en rätt välfylld grav, vilket innebär att du med största sannolikhet måste använda massreanimering i stil med Living Death innan du kombar loss, alternativt exila din egen grav (vilket är extremt dåligt).
Jag skulle klassa det här kortets kombomöjligheter som "möjliga", men inte mycket mer.

I övrigt är det en väldigt cool zombielord, utan tvekan värd att spela i din fina zombielek.


Numera finns det faktiskt många bra alternativ till sweepers i monoröda lekar, men de är oftast långsamma (Nevinyrral's Disk, Coercive Portal) eller dyra att köpa (Perilous Vault, Oblivion Stone, All Is Dust, Ugin, the Spirit Dragon). De bästa bland de billigare korten är framförallt Blasphemous Act och Chain Reaction, samt diverse X-spells i stil med Starstorm. Problemet med de sistnämnda är att de inte alltid gör tillräckligt mycket skada för att döda de största tjockisarna, vilket gör att de inte alltid uppfyller sin åtänkta funktion.
Descent of the Dragons plockar bort precis de kort som du tycker är jobbiga, bara du ser till att ha lite skydd mot flygare. Å andra sidan så är det kanske att föredra att möta några flygande 4/4:or mot saker du verkligen inte kan hantera annars (och du kan alltid targeta några av dina egna småvarelser för att få lite försvarande blockers).
Det bör dock påpekas att då du måste targeta sakerna du vill döda så kan inte det här kortet räknas som en äkta sweeper, då du inte får bort saker med hexproof.

Kortet kan även användas som pumpeffekt på dina tokens och därmed öka mängden skada på spelplanen ganska markant. Lägg till en haste-effekt och du kan döda någon överraskande fort.
Om du har Purphoros, God of the Forge eller Karrthus, Tyrant of Jund som general vill du definitivt spela det här kortet.


Mycket fin manakostnad och väldigt trevlig effekt. Släng den på en tjock varelse med ETB-effekt och njut.
Notera att du kan lägga den på en av motståndarnas varelser, vilket kan ge dig en potentiell blocker eller utnyttja någon annans ETB-effekt.
En outtalad och ganska subtil multiplayereffekt är att eftersom du får en likadan kopia så kan du använda kortet som en sorts diplomatisk effekt. Du kan hindra en specifik varelse från att anfalla dig genom att blocka med kopian (eller hindra varelsen från att anfalla alls, om det är exempelvis en Rune-Scarred Demon och motståndaren inte vill ge dig dess effekt), alternativt be en motståndare att anfalla med en varelse vars effekt du behöver för att hjälpa alla vid bordet mot någon som ligger lite för bra till.
Dess enda nackdel är att det i fallet då du lägger det på en motståndares varelse ibland kanske inte gör något alls när du verkligen behöver det.


Precis som namnet antyder så är detta en version av Sarkhan som inte är bruten på något vis.

+1: Manafixen är antagligen irrelevant då du redan måste betala {RUG} för att få spela ut honom, men en extra mana och framförallt ett extra kort är alltid trevligt. Klart bättre än Narsets +1.
-2: En flygande 4/4 är inte jättestark i sammanhanget, men väldigt behändig. Du kan blocka flygare i värsta fall, eller slänga på ett svärd eller två och slå på någon som inte har ett eget luftförsvar.
-8: Ett hett tips är att lägga in Dragonlord Kolaghan om du spelar Sarkhan i Scion of the Ur-Dragon, så att du får anfalla med laget samma runda. Annars får du spela in en Fervor eller dylikt samma runda. Det är dock ytterst tveksam om du någonsin kommer att få aktivera denna ability, då det tar så lång tid att komma upp i 8 loyalty (om du inte fuskar med Doubling Season).

Jag gillar alla Sarkhans abilities, men inga av dem är som sagt brutna på något sätt. Eller ja, hans -8 kommer givetvis att potentiellt sett kunna vinna dig matchen om du har en haste-effekt ute, men de två första har egentligen för liten effekt för hans manakostnad. Återigen så dör planeswalkers som flugor i Commander så deras effekter bör i princip ses som engångsföreteelser, vilket gör att varje enskild effekt behöver ses i relation till kortets manakostnad. Fem mana för hans första ability är alldeles för dyrt även för en andra aktivering, medans fem mana hans andra ability är okej om du lyckas aktivera den två gånger.
Dessvärre gör dessutom hans färger att han bara kan spelas i Temur eller i den femfärgade Scion of the Ur-dragon-leken.
Med andra ord är Sarkhan ett myskort med en manakostnad balanserad efter Standard-formatet och kommer endast att se spel i någon enstaka draklek i Commander. Aggressiva Temur-lekar spelar hellre Garruk, Primal Hunter för det överlägsna kortdraget.


En ny leksak till Doran, the Siege Tower defender tribal! Det är alltid bra att ha en extra out om Doran blir inblandad i biblioteket, leken tenderar annars till att kollapsa när det händer.


En klar uppgradering till Opportunity då den har en chans att inte kunna bli kontrad i vissa lekar.


En ny Dungeon Geists.
Ibland behöver man låsa ner ett hot snarare än att döda det, exempelvis en Sun Titan i Karador, Ghost Chieftain. En Sower of Temptation eller Gilded Drake löser problemet, men det är inte alltid att man har råd med sådana kort. I det läget fungerar Dungeon Geists eller Icefall Regent alldeles utmärkt. Det här kortet kan ses som en marginell uppgradering till Dungeon Geists då denna är gör lite mer motstånd mot spot removal. Du får även ett extra i power på köpet.


Blått, svart och grönt har drösvis med kortdrag som är bättre än det här. Rött däremot har i princip bara några få kortdrag och vitt har inga alls (och det finns ytterst få bra artefakter som kan komplementera kortdraget).
Jag vill understryka att Tapestry of the Ages inte är ett bra kortdrag, då du praktiskt sett inte kan aktivera kortet mer än några få gånger under en match och dessutom behöver investera en hel del mana i det, så egentligen är det bara monovitt som ens kommer att överväga det. Monovitt är dock i väldigt stort behov av kortdrag. Om kortdrag vore vatten så har monovitt gått vilse i öknen för länge sedan och skulle göra VAD SOM HELST för minsta lilla droppe. Det här kortet är en kaktus, och bara monovitt är desperat nog.

Tunga artefaktlekar utan bra kortdrag såsom Karn, Silver Golem eller Daretti, Scrap Savant, som båda ibland har många untap-effekter, kan eventuellt tycka om det här kortet då de kan tappa upp det och trycka in mer mana under samma tur. Rigorös testning får avgöra.


Disaster Radius ser en del spel i fettolekar (Mayael the Anima exempelvis), så jag kan helt klart se möjligheter för detta kort i spellslinger-lekar. Oftast behöver man bara skada mellan 4-6 på allt för att få bort det jobbigaste, vilket det här kortet lär klara av utan problem.
Att dessutom kunna få tillbaka ett bra kort från graven till handen är verkligen helt fantastiskt.


True Conviction och Rage Reflection är båda starka enchantments. Denna ger bara double strike när du är på offensiven, men kortet kostar en hel mana mindre som kompensation. Helt klart värd att spela.


En aningens mindre Purphoros, God of the Forge.
Det händer att jag ibland lägger in Goblin Bombardment i mina röda tokenlekar som ett komplement till Purphoros, God of the Forge, men problemet med det kortet är att det bara pingar en skada per token. Impact Tremors gör precis som Purphoros skada per motståndare istället, vilket är oändligt mycket bättre. Jag kommer utan tvekan att byta ut Goblin Bombardment mot det här kortet istället i mina tokenlekar.


Jag skulle lätt spela med kortet i en lek enbart för att det är så coolt. Dessvärre finns risken att någon beslutar sig för att spela en removal i varelsen innan du hinner få spela din spell, men å andra sidan krävs bara combat damage för att aktivera den. Du kan alltså anfalla eller bara blocka med den, och så länge skadan inte preventas på något sätt så aktiveras din spell. Vilket är ganska bra. Du kan exempelvis lägga en Day of Judgment i den och på så sätt motivera dina motståndare att slå på varandra istället.
Notera att din spell hamnar i graven igen efter att du har castat den när Living Lore offrats, vilket kan vara behändigt om du vill återanvända den igen. För bara fyra mana är det här ett bra kort. De vanliga spellslingergeneralerna (Melek, Riku, Jeleva, osv) kan säkert hitta en plats för denna.


Wow, snacka om uppgradering till Polymorph!
1) Det exilar. Bli av med motståndarens Blightsteel Colossus för gott och ge en Solemn Simulacrum tillbaka som tröst.
2) Det har inbyggd rebound. Exila två saker för fyra mana? Ja tack!
3) Det är i instant speed. Combat tricks!


Instant speed är det som gör kortet bra då det i praktiken ger dina tokens haste. Riktigt fint Commander-kort.


I rätt lek är det här en riktigt stark sweeper. Som minst kommer du alltid att kunna studsa tokens då han kan offra sig själv för att studsa 3 toughness, men har du någon större varelse tillgänglig (eller en bra equipment nära till hands) så kan du lätt studsa allt som motståndarna har. Cyclonic Rift för 4 mana? Ja tack.
För att riktigt kunna missbruka kortet behöver du svart eller grönt i leken. Du får då tillgång till bra återvinningskort i stil med Genesis och bra tutors i stil med Dimir House Guard.
Kortet är helt perfekt för Marchesa, the Black Rose.



It's a trap!





Urgh. Han gör ingen skada och kan inte chump-blocka något stort. Du kan inte ens använda honom med Skullclamp.
Det går förvisso att bygga leken i samma anda som Norin the Wary, där man kan använda kort såsom Confusion in the Ranks till sin fördel, men Norin gör det jobbet så mycket bättre då han trigger flera gånger under ett varv och dessutom inte kostar någon mana för det.

Den här generalen förpassar vi till Standard och Tiny Leaders. Eller papperskorgen.

Som en av de 99 kan den i princip bara övervägas i Norin the Wary, men där finns det redan bättre alternativ såsom Glitterfang.


Ännu en general mer lämpad för dueller. Hennes pumpeffekt är för svag för att egentligen göra något i Commander (i synnerhet då den inte påverkar tokens) och hennes egen power/toughness är även där alldeles för svag för att utgöra ett hot.

Samma sak som en av de 99.


Vid en första anblick kan denna se ut som en mycket bättre Explore, men faktum är att jag skulle spela Explore över denna vilken dag som helst i veckan. Skillnaden mellan de båda är att Explore ersätter sig själv och alltså inte ger någon kortförlust, vilket gör en enorm skillnad. Explore kostar dig ett kort från handen för en permanent i spel, det här kortet kostar dig två kort från handen men du får fortfarande bara en permanent i spel.
Stoppa lifegain är för det mesta irrelevant i Commander då de flesta liveffekter är repeterbara (ovanpå det faktum att man oftast inte bryr sig om någon får lite extra liv här eller där. Det är inte värt att slösa ett helt kort för att stoppa en sådan engångseffekt), och pumpeffekter i instant/sorcery-form behöver pumpa bra mycket mer än +1/+1 för att göra någon nytta. Då återstår 3 skada i alla motståndare, vilket förvisso är respektabel skada om man räknar ihop totalskadan, men ingen av dina motståndare lär ens lyfta på ögonbrynet över att deras enskilda livtotal sänks med 3.
Låt det här kortet gå till Standard-spelarna istället.


Planeswalkers är oftast irrelevanta i Commander eller går att döda på lättare sätt, -3/-3 kan döda små utility-varelser men inte mycket mer. Då återstår en Negate + Boomerang... för fem mana. Pass.


Ingenting med det här kortet är speciellt upphetsande i Commander. En sunkig 2/2 och milla två kort på varje motståndare per tur är inget som någon kommer att höja ögonbrynen över. Det hade kanske varit okej att få detta gratis på en flygande 4/4 för 5 mana, men det som gör kortet så dåligt är att du behöver binda upp 2 mana varje tur. Det kanske inte låter så mycket med två mana, men det gör stor skillnad i det långa loppet. Istället för att lägga ut ett 6-drop rundan efter draken så har du helt plötsligt bara 4 mana kvar att använda, medans dina motståndare gladeligen öser ut titaner och drakar samma runda.


Commander är ett multiplayerformat, vilket innebär att sweepers (Day of Judgment, All Is Dust) är mycket mer korteffektiva än single target spot removal. Anledningen till att man spelar spot removal är för att stoppa kombo (eller farliga saker med haste), och inte ens hälften av alla kombodelar i Commander är flerfärgade. De saker som är indestructible som är så pass hotfulla att du måste exila dem är oftast färglösa (Blightsteel Colossus) eller enfärgade (Purphoros, God of the Forge). Kortet kan vara motiverat att spela mot flerfärgade generaler, men om du ändå ska göra dig av med dem och har vitt så kan du lika gärna spela Oblation och bli av med dem för gott istället.
Spela antingen Swords to Plowshares eller Oblation istället för denna.


Man börjar med 40 liv i Commander. 3 skada kommer inte att hålla mig ifrån att sätta Swords to Plowshares i din drake eller ta över den med Vedalken Shackles. Och som jag nämnde tidigare så är sweepers mer vanliga än spot removal i Commander, vilket gör att om någon verkligen känner för att rensa brädet så kommer du med största sannolikhet inte kunna göra någon skada alls.


Dragon Roost gör en 5/5 för en mana mer och utan krav på att redan har 8 power på brädet. Winmore som bäst, och med tanke på hur kass Dragon Roost är så har jag inte mycket gott att säga om detta kort.



 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Hattentratt

MEDLEM
Norrtälje
Vill bara säga att Profaner of the Dead kan med sig själv bara studsa grejer som har toughness 2 eller mindre eftersom att det är toughness less then the exploited creatures toughness.

Men en jätte bra artikel. älskar allt som har med EDH/Commander att göra. :)

12:12:19, 21/4 -15
Vindhjaerta

MEDLEM
Malmö
Det stämmer Dalaria, du måste inte lägga din Commander i biblioteket längre. Det tar tid att skriva sådana här artiklar och jag missade helt enkelt att uppdatera efter att jag hade skrivit det.

Vibrava; Oblation är fortfarande bättre då den tar fler sorters permanenter.

14:27:02, 20/4 -15
Dalaria

MEDLEM
Lidköping
" Assault Formation

En ny leksak till Doran, the Siege Tower defender tribal! Det är alltid bra att ha en extra out om Doran blir inblandad i biblioteket, leken tenderar annars till att kollapsa när det händer. "

Kan man inte välja at lägga den i Command Zone nu istället för Lib ?



För övrigt väldigt intressant och rolig läsning! Keep up!

11:33:03, 20/4 -15
Uppdaterad: 11:33:24, 20/4 -15
Vibrava

MEDLEM
Stockholm
Doran kan bli inblandad...? Oblation är bättre...?

http://www.svenskamagic.com/news/index.php?ID=3979&manad=03&ar=2015

22:10:33, 19/4 -15
latsblaster

HEDERSMEDLEM
Du har lyckats hitta allt Commander-aktigt som Dragons of Tarkir bjuder på i din artikel! Vettiga och rimliga motiveringar, roligt att läsa och tankeväckande. Inget läskigt ordval i form av test denna gång. Nintendo Magasinet ger dig fyra och en halv välförtjänta Power gloves!

15:38:38, 18/4 -15
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!