Magic the Gathering
Magic the Gathering34895 medlemmar 652 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Intervju
SwedishBDM intervjuar BDM a.k.a. Veckans profil Brian David-Marshall

Veckans profil är tillbaka igen men denna gång utan att en spelare intervjuas. Luta dig tillbaka och hör BDM uttala sig om stort och smått. Det blir coverage, superhjältar, Hall of Fame och Pro Tour för nästan hela slanten.

av Sajkobeer
20:06, 9/2 -15
läst 4383 ggr.
Skriv ut artikel
10 kommentarer

Hej BDM. Du har blivit utvald som en intressant person av våra läsare. Därför har jag kontaktat dig gällande en intervju. Du är i gott sällskap Finkel, Budde PVdDR, Weissman och många fler med dem har även utsatt sina egon för detta. Tack för att du ställer upp. Våra läsare har en väldigt blandad bakgrund så det är nog ändå bäst om du introducerar dig själv först. Hur du började med Magic etc.. Något säger mig att du har sysslat med fantasy- och gamingrelaterade saker under lång tid, även före det att Magic lanserades 1993. Hur började allt?
- Mitt liv har spenderats nästan enbart på serier och spel sedan jag blev klar med skolan. Jag började snabbt skriva och redigera serier och innan jag visste ordet av så publicerade jag snart helt egna! Sedan jobbade jag en kort period inom PR och marknadsföring innan jag lyckades fly från den själdödande branschen. Jag gick tillbaka till serierna och det var en kort omväg därifrån som gjorde att jag även hittade Mtg. Började spela tidigt under 1994 och var då även en tidigt ute som turneringsorganisatör. Jag öppnade den legendariska Neutral Ground - det första riktiga turneringscentrat - tidigt 1995. På den vägen är det.

OK, berätta nu lite om Malibu Comics?
- Jag började - utan en aning vad jag egentligen gav mig in på - hos företaget Eternity Comics. Eternity sedan liksom absorberades in i Malibu Publishing jag sålde då min andel istället för att flytta till Los Angeles. Men på vägen så fungerade vi som språngbräda för en hel del råtalanger och oslipade diamanter kan man säga. Så som Jimmy Palmiotti, Evan Dorkin, Martin Powell, Dean Haspiel, Scott Hanna med flera jag kan inte idag ens komma ihåg allas namn tyvärr.

Vad är roligast med Magic?
- Drafta med vänner är helt klart nummer ett, inget annat kommer i närheten. Långt därefter som avlägsen nummer två kommer att göra coverage på världens bästa spelare på Touren. Jag älskar stunderna när man t.ex. upptäcker nya spelare och talanger på väg upp i hierarkin eller en oväntad och kraftfull strategi som från ingenstans går in och dominerar ett format eller en turnering.

För tillfället så gör du mycket coverage och håller därmed titeln Pro Tour-historiker. Vad betyder det mer exakt?
- Det är en titel som nästan uteslutande innebär att jag sköter om och utvecklar the Pro Tour Hall of Fame. Tiden jag lägger på uppdraget är direkt kopplad till hur nära inpå vi är nästa inträdesceremoni. Något som ju sker en gång årligen sedan 2005.

Vad antecknas kring Pro Tour-historien utöver din artikelserie "The week that was" och dina införartiklar "Pro Tour Roundtable talks" ?
- Jag skriver allt material för the Hall of Fame men det finns ingen fysisk bok. Jag tänker mig då en läderinbunden encyclopedi/matrikel som kan sprida ljus och insikt över varenda litet play på Pro Touren såhär långt. Tyvärr finns inte den boken. Jag är heller egentligen inte en statistikkille. Jag berättar och minns. Men det är faktist Rich Hagon och Paul Jordan som främst tröskar fram data och statistik inför varje nytt event som vi gör coverage på.

Du har spelat själv också väl, på Touren då? Har du spelat individuellt också? Jag vet att du spelat i laget Team Monkey Dog iallafall.
- Jag spelade individuellt PT Los Angeles 1996 som jag kvalade till på en 4-slotsPTQ i Atlanta. Jag gjorde inte så bra ifrån mig i Los Angeles om man säger så. Jag har även spelat en handfull Pro Tours med Team Monkey Dog. Som utöver mig har följande personer i sig;
WSOP-braceletvinnaren Eric Kesselman och f.d. The Dojo-redigeraren Brook North. Vi "vann"en resa till GP Cannes i samband med att the Magic Dojo stängdes ner. Väl där så var en av de första sakerna vi såg en konstig pub som serverade Guinness och cirkus-snacks. Logon/maskoten för puben såg ut som en aphund och därigenom hade vi ett lagnamn. 2001 så spelade vi PT New York (a.k.a. PT 9/11) och kom då i T16. Det är såhär långt den enda PT jag har cashat.

OK, ärligt talat hur många PTs har du inte åkt på?
- När jag skötte min affär/mässföretag så missade jag en hel del av de riktigt tidiga. Sedan 2002 har jag missat exakt en och det var första Players Championship, då jag hade influensa. Jag behöver numera mer eller mindre vara döende för att missa en.

Det ryktas att du har en långfilm under utveckling. Kan du berätta något om det eller är det hemligt?
- Jag skrev ett manus för en animerad film åt ett produktionsbolag för många år sedan. Det resulterade inte i något då, det handlade om illrar. Men jag har också hört rykten om att projektet fortfarande är under utveckling. Jag vet inte ens om mitt manus fortfarande är med i ekvationen men jag fick åtminstone betalt för mitt arbete.

Vilka är de bästa och 10 mest framgångsrika Magic-spelarna i världen genom tiderna?
- Wow t10? Finkel, Budde, Nassif, PVDdR, LSV, Kibler, Maher, Mowshowitz, Oiso och Tsumura...

- Det är svårt när man ska avgränsa runt tio stycken. Det handlar ju egentligen om Finkel och Budde och sedan är det alla andra.

Vem är mest underskattad då?
- Det är möjligt att det är Josh Utter-Leyton. Han har en löjligt bra meritlista egentligen, men han är inte ens potentiell Hall of Famer-kandidat än på många år som reglerna ju ser ut för tillfället. Det är värt att notera att han har varit en grundsten i ett av de mest inflytelserika lagen på Touren genom tiderna ända sedan starten för laget. Han får helt enkelt inte tillräckligt med credd för sin arbetsinsats och sina framgångar.

Vad gör du när det inte är Magic eller serier på schemat?
- Jag gör spel, bygger världar och försöker spendera tid på vad som helst som gör mig upphetsad och glad. Detta är mitt senaste projekt där jag kombinerar de två stora passionerna i mitt liv: Emergents: Genesis—A Superhero Deckbuilding Game

Snyggt! Kan du dela med dig av din favoritanekdot från Touren? Dessutom undrar läsarna vad som är det konstigaste som du varit med om på Touren?
- På väg fram till PT Honolulu 2009 och kort innan dess så hade jag skrivit lite om en person på Magic Online som i block constructed-köerna bara massakrerade allt motstånd. Han nickade Fffreak och ingen hade en aning om vem han var. Det visade sig senare att det var också var kvalad till just Honolulu. Det kom då fram rätt snabbt att det gällde Brad Nelson. Vi gjorde en feature med honom tidigt, men han vile inte avslöja sin leklista direkt i början av turneringen. Så vi gjorde en deck tech först precis mot slutet av swissen. Han var lite blyg och obekväm framför kameran. Jag sade då till honom att inte oroa sig. "- Innan du vet ordet av så kommer du skriva Magic-artiklar och och streama och försörja dig på det. Detta är bara första steget. " -Jag fullkomligt älskar att ha rätt om sådana saker. -

- Det konstigaste som någonsin hänt som jag själv har sett är helt klart diskvalificeringen av David Mills i finalen på PT Los Angeles 1997. Samt det som därpå följde. Hans regelbrott var att han spelade sina spells före han announcade dem. (På den tiden var det förbjudet att inte tappa manan innan spellen castades) Detaljerna i den gamelossen, som avgjorde finalmatchen, är inte helt tydliga för mig såhär 19 år efteråt. Visst, han hade fått 7 varningar för beteendet tidigare under turneringen. Men ärligt talat så höll Touren defintivt på att försöka hitta ett bra regelverk och nivåer i sina bedömningar vid den tiden. Med denna bedömningen så kändes det definitivt som att pendeln hade svängt för långt åt bestraffningshållet. Till följd så fick diskvalificeringen att det endast var millimeter ifrån ett fullskaligt upplopp på siten på initiativ av Mark Justice. Det var verkligen det konstigaste och galnaste jag har upplevt på en Pro Tour. (Justice och hans anhang lugnades av att rulingen ändrades från Disqualification without prize till att Mills fick behålla vinstsumman för andraplatsen Reds. Anm.)

Vilken är den bästa siten/staden för att hålla en Pro Tour?
- Hawaii är supernice. Men konstigt nog så märker jag att jag själv innerst inne hoppas på fler events i Kansas City. Men jag älskar BBQ!

Finns MtG kvar om 25 år med Pro Tour och allt?
- Vad vi tänker kring Magic och Pro Tour kommer nog inte se ut som det gör nu. Men jag är säker på att det kommer finnas även om 25 år. Förhoppningsvis gör jag det också. :P

Om du skulle ändra något på Touren vad skulle du ändra då?
- Jag skulle hitta på ett sätt för att ge invites till äldre spelare. Jag älskar att se Hall of Famers spela men jag skulle verkligen gilla fler invites till t.ex. spelare som är eligible för inväljning i Hall of Fame. Kanske ge dem silverstatus eller så. Men realiteten är att storleken på en PT är ett monster som vi konstant behöver slåss emot. Turneringarna kan inte bli hur stora som helst.

Hur ser en genomsnittsvecka ut i BDMs liv gällande Magic?
- Helt omöjligt att beskriva. Varje vecka är helt ny. Ingen dag är den andra lik om jag ska vara ärlig.

Spelar du Magic med barn och fru?
- Min fru älskar spel, men har aldrig skaffat 20 liv och börjat med Magic. Min bror har spelat den del och min brorsdotter hotar ständigt med att ta upp sin lek och utmana mig igen.

Vilken är den bästa moderna superhjältefilmen sedan Spiderman väckte liv i den genren 2004?
- Captain America Winter Soldier. Nej vänta det är Dark Knight, men jag gillar inte den tredje filmen alls.

Topp tre serier genom tiderna?
- X-MEN days of future past, Batman Year one och Heartbreak Soup av Gilbert Hernandez. Men fråga imorgon och du får ett helt annat svar.

Vilket spel skulle du ta med dig till en öde ö. Du har ingen ström men säg att dina kompisar på plats. Ni kanske hamnade där efter Pro Tour Stockholm 2019? :)
- Judge Dredd: The boardgame från Games Workshop, det har jag spelat i flera decennier med mina vänner och alltid haft fantastiskt roligt.

Har du någon förebild inom sportscasting? Någon du försöker härma för att bli bättre?
- New York Mets matcher brukar ha en kommentator som heter Gary Cohen. Han är ytterst professionell samtidigt som han är ett stort, för att inte säga monumentalt fan av såväl laget Mets som hela sporten baseboll.

Har du några speciella ritualer inför kvartsfinalerna på en PT-söndag?
- Jag gillar verkligen att prata lite med spelarna inför t8an och fråga dem om deras förberedelser. Annars är det inte så mycket.

Dina tankar om South Park Chicken Magic-avsnittet?
- Det var verkligen roligt. Jag älskar idén att alla som spelar Magic kan föreställa sig hur det är att göra så en south park-karaktär försöker dra ett kort från ett tomt library. "-Oh my God! They milled Kenny!"

Vad har du för åsikter på att ELO-rating byttes ut mot PW-Points?
- Inga egentligen. ELO gjorde så att människor hade anledningar till att inte spela Magic och det är nog inte i Magic som helhets intresse. Planeswalker Points känns dock som att det behöver mer utveckling. Allt är inte hugget i sten ännu.

Vad skulle du ge för tips på spelare som aspirerar på att spela på Touren?
- Du behöver jobba arslet av dig för att komma dit. Det finns varians i spelet men du ser att de bästa spelarna belönas om och om igen. Hitta de spelarna och gör vad de gör. Lär av dem och försök lista ut hur du kan slå dem.

Vad är dina tankar om Hall of Fame. Är missgynnar systemet japaner? Eller favoriserar Amerikaner? Jag skulle vilja påstå att Scott Johns meritlista hör hemma i Hall of Fame, vad tycker du?
- Om du pratar med amerikaner så känner de att det är riggat till favör för de europeiska spelarna. Precis likadant som att sportsfans tror att kommentatorerna på nationell nivå hatar just deras lag. Japanerna har nog mer ett legitimt skäl att beklaga sig här. Men för japanerna kommer det ordna sig inom ett par år när en hel radda spelare kommer ha möjlighet att bli invalda framöver. Scott Johns är ett udda fall. Hans meritlista klarar defintivt testet, men han verkar inte alls ha stödet bland sina medspelare på Touren.

Skulle du säga att Mike Long fuskade sin väg ut från Magics Hall of Fame?
- Pass.

Kan du ge oss en t5-lista på de bästa svenska spelarna då?
- Ok utan inbördes ordning: Olle Råde, Anton Jonsson, Mattias Jorstedt, snacka om underskattad spelare! Jens Thorén och Johan Sadeghpour.

Har du någonsin designat ett kort?
- Jag har gjort några stycken som jag verkligen gillar.

Dina tankar kring PPTQs istället för de gamla ordinära PTQerna?
- Jag vill se hur det utvecklas innan jag bedömer det hela. Jag kommer sakna PTQerna som de var, men det betyder inte att de inte behövde fasas ut.

Som avslutning vill jag bara tacka dig och även göra dig uppmärksam på att jag verkligen uppskattar att du tog dig tid att genomföra denna intervjun. Vanligtvis intervjuar vi endast spelare, då oftast Hall of Famers. Men man vore ju enbart dum som tackade nej till att intervjua en så inflytelserik person inom Magic som du ändå är. Nåväl. Alla vet ju att Joel Larsson brukar kallas för "Swedish Kibler" p.g.a framgångar i spelet och en (hår-)stil liknande Kiblers. Jag har på sistone börjat kallas för Sveriges-BDM av folk från när och fjärran. Därför var det lite extra roligt att intervjua dig. Du är för mig en av mina förebilder i mitt eget arbete gällande att föreviga den svenska turneringsmagicshistorien. Har du några reflektioner kring detta konstiga sammanträffande?

Paus för lång betänketid! Någonstans hör myrorna ett knappnål falla... I bakgrunden hörs syrsorna spela...

- Sverige befinner sig uppenbarligen i ett Star Trek-parallellt universum. Eftersom jag har en rent fysisk dubbelgångare i Chile så vore det rätt coolt om man kunde kombinera den kroppen med din hjärna. Så skulle jag kunna simultant göra precis dubbelt så mycket coverage, men då behövs lite hjälp från Dr. Frankensteins playbook.

Ok den hade jag inte väntat mig. Jag skulle älska att göra ordentligt coverage själv. Tack för denna gång.
- Tack själv!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Gött jobbat!

17:42:48, 11/2 -15
Körtel

MEDLEM
Malmö
Jag läser inte mycket på SVM nu för tiden, men jag missar aldrig Sajks intervjuer. Alltid lika underhållande. Nästan lite synd att de publiceras på svenska. Även icke-svenskar skulle säkert läsa detta med behållning.

13:29:55, 10/2 -15
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Götte-artikel! :)

13:11:33, 10/2 -15
Hoben

JUDGE L1
Lund
Bra artikel. Kul med lite annorlunda frågor och svar :)

09:50:40, 10/2 -15
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Sweet!

09:44:37, 10/2 -15
useL

MEDLEM
Västerås
Bra jobbat, intressant läsning. Fixa till stavfelen och uppbyggnadsfelen av vissa meningar så att det blir lättare att läsa.

08:17:59, 10/2 -15
Patrizzo

MEDLEM
Malmö
Sweet!

00:27:02, 10/2 -15
Frashannes

MEDLEM
Västerås
Vackert!

23:37:00, 9/2 -15
Rosenthal

MEDLEM
Borås
Awsome! =)
Diggar BDM

22:53:18, 9/2 -15
mabe

MEDLEM
Västerås
Riktigt bra - tack!

22:51:47, 9/2 -15
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!