Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 639 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

GP Stockholm 2014! Krönika [Standard]
Odyssé genom den svenska turneringshistorien, Volume 4: Grand Prixer!

Detta är en fortsättning på min artikelserie om den svenska turneringsmagicshistorien. Fokuset i artiklarna ligger främst på framstående placeringar i stora turneringar som uppnåtts av svenskar. Men handlar även om skillnader i då och nu gällande turneringsupplevelser i allmänhet. Artikelserien handlar alltså inte uteslutande om turneringar i Sverige. Här är länkar till Del ett och Part deux och Episode III i serien. Gillar du nostalgi, historik, rekord och statistik så detta definitivt något för dig!

av Sajkobeer
01:23, 1/10 -14
läst 9713 ggr.
Skriv ut artikel
26 kommentarer

Hur började då det hela?
Bara ett år efter det som från början hette The Black Lotus Professional Tour startade så kickade Wizards of the Coast konceptet Magic the Gathering: Grand Prix. Sannolikt hade trollkarlarna från kusten insett det generella behovet av stora internationella turneringar där människor bara kan dyka upp för att lira utan att vara kvalade på förhand. Premiären gick av stapeln i Amsterdam, tidpunkten var i slutet av mars 1997 och formatet var Standard eller typ 2 som det hette på den tiden. Dock utan expansionen Visions, som annars generellt var standardlegalt vid tidpunkten. Varför det var på just detta viset förstår ju ingen, men ändå. Turneringen kan man säga fungerade i praktiken lite som en gigantisk PTQ som feedade PT Paris, som ju hölls endast tre veckor senare och som förövrigt var den första Pro Tour-turneringen att hållas utanför USAs gränser. Sverige som var ett av Magics verkliga pionjärländer redan från starten var givetvis bra representerade i Amsterdam, men bäste svensk Thomas "Power-T" Andersson (vid denna tidpunkt rankad 1:a i världen i Standard) nådde dock bara en 12:e plats av hela 330 spelare med sin blåvita kontrollek. Endast en annan svensk kom i t64 (d.v.s. gick dag 2) och det var Mikael nesid Magnusson, som med sin rödblåa kontrollek nådde en fin 43:e-plats.

Precis som jag skrivit tidigare dåtidens SM, så kan det även gällande Grand Prixer idag vara svårt att förstå hur annorlunda det var på GPs förr i tiden, för bara 10-15 år sedan jämfört med idag. Visst alla känner till att det idag är fler och större turneringar över hela fältet, (speciellt GPs) jämfört med tidigare. Men vad innebär jämförelsen med GPs från 1997 och idag för skillnader i praktiken? Tja t.ex. så kunde man alltid köpa starköl på plats på siten, något som Wizards alltid såg till att ordna via diverse diffusa cateringbolag. Det var därmed alltså även tillåtet att dricka öl mitt under swissen i huvudturneringen. Ingen dricka på bordet dock, av förklarliga skäl. Att hitta berusade personer på en turnering av denna storlek var ofta inte så svårt. Just i Amsterdam 1997 så var det mer än en person som var påtagligen berusad under turneringen, även bland de som gick vidare till dag 2! Vissa britter var så ölsugna under swissen att de brukade specialisera sig med att ha en kompis/betjänt under turneringen, som tog hand om ölen mellan varven då den inte fick placeras på spelbordet. Inte helt olikt en caddie i en golfturnering. Här kan du se ett klipp där Mark Justice sitter och dricker öl i semifinalen på VM 1996 mot Olle Råde. Något som Justice nog senare ångrade eftersom han förlorade VM-finalen på ett rätt enkelt spelfel med som involverades dubbla Demonic Consultation! När man hör Justice säga "Dervish Dies" i klippet så undrar man ju lite hur mycket han har druckit egentligen och detta är ändå killen som ansågs vara, om inte bäst i världen så åtminstone lätt topp 3 i världen vid denna tidpunkt. Som alla förstår så är ju inte alkohol och strategispel något som är så smart att kombinera om man vill att det ska gå bra.

Första GPn i Sverige!
Redan året efter premiären i Amsterdam så var det dags för den första GPn i Sverige. Den hölls i Stockholm i mars 1998 och formatet var Sealed Deck med Tempest. Vinnare då var som vi alla känner till Olle Råde. Som den lilla mysare Olle var så skrev han t.o.m. en rapport från turneringen den kan man läsa här. I t8an var det trots fördelen med hemmaplan endast ytterligare en svensk. Ingen annan än Johan Franzén a.k.a. "Fågelboas" eller bara "Boas". Det inte många vet om är att Johan spelade hela swissen iklädd sin röda tur-näsa. En liten röd plastbit som i vardaglig svenska kallas för clown-näsa. Dock inför T8an så vill huvuddomaren Mischa Donders (igen i händelsernas centrum) förbjuda Johan att bära clown-näsan. (Utan att överdriva kan man väl säga att floor rules och conduct guidelines var lite mer obefintliga vid tidpunkten för GP Stockholm 1998 jämfört med idag.) Som reaktion på Mischas ruling så hotar Johan helt sonika med att hoppa av turneringen och allmän förvirring tilltar. Arrangören Martin Jordö tvingas tillkalla ett mindre krismöte och t8an blir rejält försenad. Efter massor av försening så lyckas dock Jordö övertala Franzén att ta av näsan mot löfte att den får ligga på bordet bredvid leken under t8an. Franzén accepterar detta, och lyckas av bara farten vinna kvarten utan sin lycko-amulett på rätt plats. Men i semin tar turen från lyckonäsan slut och Franzén slutar till sist trea. Numera så sköts det hela mer professionellt från start till mål för att Wizards som multinationellt företag ska kunna undvika incidenter av denna sort. Men för egen del så tycker jag verkligen att denna typ av anekdoter är en mycket stor och viktig del av spelet. Magic är verkligen ett spel som har tjänat oerhört mycket på "urban legends", bad beat-storys och konstiga turneringssituationer. Dessa saker passar ju sig så mycket bättre för vilda diskussioner än om huruvida Mongrel eller Looter är bästa first picket i Odyssey-draft, nåväl. Trots endast två svenskar i t8 så var det dock rekordmånga hela 29 svenskar i t64 på GP Stockholm 1998, vilket är mest någonsin för en GP i Sverige. Näst flest svenskar i t64 i en GP på hemmaplan var faktiskt så sent som i Göteborg 2013 då var det hela 25 svenskar i t64. I snitt så har det varit 19 svenskar i t64 i Grand Prixerna i Sverige. Bottennoteringen är från GP Stockholm 2007, då det endast var 10 svenskar i t64.



Vidare så framgår det av Olles rapport att på dag 1 på GP Stockholm så spelades det endast sex rundor! För att vara säker på dag två krävdes då 4-1-1. Det verkar inte helt jättesvårt att prestera om man betänker att redan på denna tid så hade de bästa spelarna 3 byes i Grand Prixer. I ljuset av detta börjar det nu även bli lite enklare att förstå hur Alex Shvartzman fick alla sina t8-placeringar genom att grinda GPs jorden runt under sent 90-tal. Dag två i Stockholm 98, så spelades alltså endast fem rundors swiss innan t8an! En annan konstig sak från Grand Prixernas urtid tiden som både Olle Råde och Thomas "Power-T" Andersson vittnar om är att tie-breakers och poäng ett tag nollades till dag två. Något som idag framstår som helt dumt och väldigt orättvist. Ett talande exempel var när Power-T gick obesegrad dag ett i Amsterdam 1997 och förlorade endast en match dag två, den i runda 1. Vilket i praktiken medförde att Thomas redan efter runda 1 på dag två var out of contention för t8 på grund av dåliga tie-breakers, som inför cutten till t8 på den tiden alltså endast beräknades på matcherna som spelades under dag två. Detta motsvarar alltså en person som i dagens Grand Prix skulle gå 14-1 i swissen och inte få lira it 8? Helt galet jag vet! Mycket saker försämras med åren för att Wizards ska blidka penningstinna och dåliga spelare, men angående dessa situationer så måste jag säga att vissa saker har blivit mycket bättre på GPs sedan 1997!

Vidare bland svenska pionjärer!
De första svenskarna någonsin i en t8 på en GP var David Linder, Thomas Lindhof, Kristian Hellman, Martin Jordö och Fredrik Thorstensson som hade framgång vid GP Köpenhamn redan i september 1997, då i formatet Mirage Block Constructed. Trots hela fem svenskar i t8an så vanns dock den turneringen av hemmahoppet Karsten Hoppe!

Från Köpenhamn i september 1997 är det ett långt hopp till den 48:e och senaste svensken i t8 på en GP. Den personen blev nämligen Susanne Sus Bornelöv med sin t8-placering i Grand Prix Utrecht i augusti 2014. Med denna placering så blev Susanne även den första svenska kvinnan någonsin att komma i t8 på en Grand Prix!

Av de 48 svenska spelare som någon gång har t8at en GP så är det endast 13 av dessa som gjort det mer än en gång. Värst är såklart Anton AntonJ Jonsson med en vinst, och sammanlagt hela nio t8or. Fyra t8or vardera har Joel Heffaklumpen Larsson, Jens jthoren Thorén, Elias Spacelisk Watsfeldt och David bestrandomever Linder, ingen av dessa har dock vunnit en GP. Tre t8or har Kenny Ssapphire Öberg, som ju har åtnjutit privilegiet att få vinna en GP på hemmaplan i Göteborg 2010 samt Rickard Österberg som vann i Warzawa 2001. Två t8or vardera har Jonathan JonteB Bergström, Anders rancor Melin, Mattias MattiasJ Jorstedt, Rasmus Zerog Björklund, Mikael Dolminator Polgary och Denniz armen Rachid. Bland folket med två t8or är det dock bara JonteB och Mikael Polgary som har lyckats vinna en GP. För att detta inte bara ska utveckla sig till en lång lista med namn på svenska spelare som t8at en GP någon gång, så nämns här endast vinnarna utav de spelarna som endast har en enda GP-t8: Olle Rolex Råde, David Rubblarp Larsson, Fredrik Fizk Carlsson och Tomas Skint Westling (Fredrik och Tomas vann ju i lag med JonteB så sent som förra året). Det hålls visserligen lite fler limited-GPs än constructed-GPs och så har det alltid varit. Men det är värt att notera att svenskar verkar vara överlägset bättre på att nå t8 på GPs där formatet är limited. Av namnen ovan så är det endast Anton, Joel, Elias, Rickard och Kenny som nått en GP t8 i constructed. Hos de 13 spelarna namngivna ovan som har minst 2 GP t8or under bältet, så är det alltså endast cirka 16% av deras t8or som är i constructed.

Vem är då bäst i Sverige på att lira GPs?
Anton Jonsson givetvis, ingen större diskussion där. Men om man vill göra en mer detaljerad lista för att se hela rangordningen bland eliten av de svenska GP-spelarna. Så kan vi tänka oss ett system likt det i den föregående SM-artikeln, där man får resultatpoäng efter placeringen i t8an. Så blir det också väldigt tydligt vem som är näst i hierarkin efter Anton Jonsson. För att det i min slutsammanställning som förhoppningsvis kommer i artikelform senare i år ska synas att det är svårare och mer prestigefyllt att vinna en GP än SM så får vinnaren i en GP 20 poäng istället för 5p som man får när man vunnit SM, tvåan får 15 poäng istället för 3p, 3-4e plats får 12 poäng istället för 2p och 5-8e plats ger 10p istället för 1p som på SM. Se även listan nedan:

Sajkobeers placeringspoäng för en GP:

1:a plats ger 20 poäng
2:a plats ger 15p
3-4:e plats ger 12p
5-8 plats ger 10p


Enligt detta system från Anton AntonJ Jonsson 117 resultatpoäng. Vilket visar hur jävla outstanding hans resultat verkligen är jämfört med alla andra svenskars. Anton har alltså mer än dubbelt så många GP-t8or som tvåan på listan och då spelade Anton endast två GPs utanför Europa under hela sin aktiva karriär.
Närmast efter AntonJ är Elias Spacelisk Watsfeldt med 52p. Tredjeplatsen är delad av Jens jthorenThorén och Joel Heffaklumpen Larsson som på 47p, David bestrandomever Linder femma på 44p, Rickard Österberg tar 42p och Kenny Ssapphire Öberg får 40p. JonteB och Mikael Dolminator Polgary delar på 8:e-platsen med 32p, Rasmus Zerog Björnlund får 27p. Mattias MattiasJ Jorstedt delar 11:e-platsen med Anders Rancor Melin på 22p och slutligen Denniz Armen Rachid 20p. Observera att endast personer med minst 2 GP-t8or är medtagna i denna poängsammanräkning.

Visste du att kalenderåret 2013 var det bästa året någonsin ur svensk Grand Prix-synvinkel? Vi placerade svenskar i hela sju olika t8or, varav den i Utrecht 2013 var en helsvensk lagfinal! Något som jag tror det kommer dröja länge till innan vi får uppleva igen. Utöver Utrecht så hade vi både Rasmus Björklund och Mats Törnros i GP-final i Rimini respektive Göteborg.




Tidigare Grand Prixer i Sverige!
Sverige har stått värd för åtta Grand Prixer hittills, alla dessa har spelats i Sealed Deck med tillhörande draftformat.

Stockholm 1998 Sealed Deck med Tempest
Göteborg 2001 Sealed Deck med Invasion
Göteborg 2003 Sealed Deck med Mirrodin
Malmö 2006 Sealed Deck med Ravnica följt av Coldsnapdraft
Stockholm 2007 Sealed Deck med Time Spiral
Göteborg 2010 Sealed Deck med Magic 2011
Malmö 2012 Sealed Deck med Avacyn Restored
och Göteborg 2013 Sealed Deck med Return to Ravnica.



Hittills är det endast två svenskar som haft äran att vinna en GP på hemmaplan i Sverige, Kenny Öberg och Olle Råde. Mesta vinnare i Sverige genom tiderna är faktist holländarna som har tre vinster totalt, Göteborg 2001 och 2003 samt Malmö 2006. I övrigt så har vinnarna i Sverige varit från Ryssland, Italien och Danmark.
Deltagandet i dessa svenska Grand Prix-turneringar har varierat mycket kraftigt och samtidigt stadigt vuxit med tiden. Stockholm 1998 hade endast 282 spelare medan Göteborg 2013 hade hela 1006 deltagare. Grand Prixen i Göteborg 2013 är den mest välbesökta av alla som hållits i Sverige. Snittantalet hittills för en svensk Grand Prix är 673 deltagare. Det ska därför bli väldigt intressant och se hur många deltagare som kommer till Stockholms Grand Prix i år. Nu i november är det ju nämligen dags för Sveriges genom tiderna första constructed-GP. Det ska bli intressant om det lockar fler eller färre svenskar, samt fler eller färre personer utanför Sveriges gränser. För att specificera ytterligare så är formatet för GP Stockholm 2014 Standard med Khans of Tarkir. När den GPn är genomförd så kommer Sverige ha hållit lika många GPs som Danmark, Norge och Finland hittills har hållit i tillsammans. Iallafall fram till dess att Danmark arrangerar sin sjätte GP i Köpenhamn under sommaren 2015. För att läsa David Linders excellenta rapport från GP Köpenhamn 2002 så klicka här NSFW-rapport. Enligt mig en av de absolut bästa turneringsrapporter som någonsin skrivits, jag brukar läsa om den sådär en gång om året. (Du behöver inte tala om för mig att jag är nostalgiskadad, det vet jag mycket väl). Jag måste även ta tillfället i akt och påpeka att om du tycker att det är en dum idé att den skandinaviska GPn under 2015 läggs på midsommarhelgen som det ju ser ut i nuläget, så kontakta t.ex. Helene Bergeot eller någon annan insatt person från Wizards och meddela dem vad du tycker. Vill vi i Sverige få till en ändring av detta så är det nu vi ska klaga, inte i mars nästa år. Jag lovar dig att de lyssnar på vad vi i Sverige tycker. Kolla bara på Kampanjen jag startade för att skicka Beakid till Community Cup! :)

Fortfarande inte övertygad?
Grand Prixer är utöver huvudturneringen även fantastiska ställen för möten. Du kan få kort signerade av illustratörer, tävla i sagolika side-events som ärligt talat SvM-förningen aldrig skulle kunna ordna, tradea kort med internationella samlare av den digniteten att de har fyra kompletta set Seventh Edition i Foil till salu för en inte så liten penning. Eller varför inte bara gå runt och njuta av atmosfären? Det som gör att jag gillar Grand Prixer är känslan av att allt är möjligt! Om man samlar 1000+ spelare i en en stad under en helg för en enda turnering så kommer rent statistiskt något väldigt osannolikt att hända. Jag menar då något som är väldigt osannolikt i en turnering med 16 deltagare såklart. Här kommer lite värstinghistorier som kan få den mest hårdhudade personen att dra lite på smilbanden.

I kvartsfinalen av t8an på Grand Prix Barcelona 2006 så möttes Sadeg och Hall of Famern Olivier Ruel. Inte direkt något konstigt med det. Det konstiga var väl att Ruel glömde lägga till basic lands till sin draftlek. Ännu konstigare!? Det upptäcktes först efter första duellen var färdigspelad. På klassiskt maner så skyllde då Ruel sin klantighet på domaren. Tror du mig inte? Läs mer här: Epic Fail.

Hall of Famern Frank Karsten har prisats som Road Warrior och Fanatic av Magic-kolumnister, bland annat för att han spelat turneringar trots att han varit magsjuk osv. Men en för SvM-Redax okänd långhårig snubbe från Östersund får ändå mitt pris som störst hardcore fanatic-gamer! Under tidigt 2000-tal så är ett svenskt gäng på 100-150 personer på väg till GP Helsingfors medelst Finlandsfärja. Väl på färjan finns det inte mycket till tidsfördriv förutom billig öl och draft. En lite nätt överförfriskad östersundare ramlar helt sonika i trappan på väg till hytten efter draften. Det vill sig inte bättre än att håret kilas fast i trappräcket mitt i fallet. Resultat? Den väldigt oturliga snubben de facto skalperar sig själv! Vad göra nu? Gå till doktorn och bli bandagerad såklart. Snubben får alltså hela huvudet inlindat i ett inte så litet bandage och stränga order om att inte sova på minst 24 timmar! Hade han åkt i västerled för att ge upp? ICKE! Denna snubbe spelar alltså dag 1 på GPn utan att ha sovit på över 24 timmar, bakis, med helbandagerat huvud på grund av självförvållad skalpering. Där kan vi snacka dedikation till spelet Magic the Gathering!!!

Ett annat klassiskt ämne som aldrig slutar vara roligt är ju språkförbistringar. Här enkelt upplevt av Joakim Jockejockejockejocke Söderkvist på GP Lille 2012. Jocke reggar sig till en LCQ på siten, men namnet dyker inte upp när han knappar in sitt DCI-nummer mini-keyboardet. Scorekeepern kollar körkortet för att få hans namn riktigt. Jocke hittar inte sitt namn när pairings sedan kommer upp. Ingen domare finns tillgänglig direkt, så Jocke kollar en extra gång och hittar en spelare vid namn "Korkort, Sverige" i listan. "Korkort" går lydigt och sätter sig och spelar och meddelar scorekeepern efter matchen att han inte heter Korkort, men det lyckas trots en hel del försök inte ändras. Så några timmar senare så dyker LCQ-vinnaren "Korkort, Sveriges" leklista upp på Wizards hemsida.


Vill du har fler Grand Prixer i Sverige?
Spela då regelbundet FNM och andra sanktionerade turneringar! Har du ingen FNM? Leta butiker i området som kan fixa FNM eller åtminstone ställen som kan ordna sanktionerade turneringar och som ger ut DCI-nummer. Player acquisition är något som Wizards värdesätter väldigt mycket enligt de källor jag har pratat med. Tack vare en så välorganiserad FNM-kultur som finns i Sverige så är faktist Wizards mer benägna att lägga GPs i Sverige än t.ex. Norge, Finland och Danmark. FNM ska ju vara en skön plats att spela och umgås med sina polare, så ta gärna med en kompis också. Skön och öppenhjärtlig atmosfär är något som Playoteket i Lund och Malmö har tagit fasta på. Enligt vad jag har hört ryktesvägen så har de Europas tredje största kontinuerliga FNM-deltagande i de två sydskånska butikerna. Inte illa, på min ära.

Nu är det slutbabblat för denna gång. Hoppas du lärt dig lite om den svenska GP-historien och känner peppen inför GP Stockholm. Nu är det verkligen hög tid att vässa standardleken och träna ordentligt. Och du hittar du inget billigt boende under helgen? Glöm inte att SvM-förbundet anordnar sovsalar för de som vill bo billigast! Frukostpaket och övernattning för endast 100kr natten för förbundsmedlemmar? Sign me up!

Som en maffig avslutning på artikelserien om svensk turneringshistoria så tänkte jag mig ett avsnitt om Pro Tours och sedan en sammanfattande avslutning med tillhörande rankinglistor där jag bland annat avslöjar min ranking av de tio bästa spelarna i Sverige genom tiderna. Har du roliga anekdoter, bilder, historier eller liknande som involverar svenskar på Pro Touren så hör gärna av dig till mig via internmejl, e-post eller telefon. Kommer du på GP Stockholm 2014? Minns du GP Stockholm 1998? Vilket är ditt bästa GP-minne? Skriv gärna en kommentar!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Andreas Jönsson har nu joinat gruppen: två gpt8or.

22:54:44, 8/3 -15
Even

FANTASY KING
MEDLEM
FANTASY KING
Oslo
Bra historie om "Korkort" på slutten der xD

Nå skal det sies at lavere deltakelse på FNM ikke akkurat er eneste grunn til at Norge ikke får GPer. Avstand fra Europa, høye priser, færre spillere og mangel på dommere er nok også mye av grunnen. Det siste punktet der holder vi i alle fall på å fikse :)

02:43:59, 21/10 -14
Zynque

MEDLEM
Malmö
Tycker forftfarande "SvM-historiker" låter betydligt mer förnämligt och personligt :)

16:24:47, 20/10 -14
Gullvar

HEDERSMEDLEM
Malmö
Landgraf skrev 15:11, 20/10 -14 Jag röstar på "Sveriges BDM" eller "SvM:s BDM" eller (kanske) "SvM-BDM". :)

BDSM?

15:44:09, 20/10 -14
Landgraf

3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
Jag röstar på "Sveriges BDM" eller "SvM:s BDM" eller (kanske) "SvM-BDM". :)

15:11:11, 20/10 -14
Gullvar

HEDERSMEDLEM
Malmö
Du borde få en såndäringa sweet titel här på SvM snart. Magics egen Dick Harrisson!

10:32:46, 20/10 -14
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Landgraf skrev 23:46, 11/9 -14 Angående trefärgat är det ganska enkelt: det finns mycket färre dåliga kort nu, så det är enklare att hitta 23 playables i två färger. Förr fanns det ofta 4-5 helt ospelbara kort i ett booster. Det är väldigt tydligt om man spelar chaos draft. Gamla paket är väldigt mycket grundare.

Så är det nog - tack för den insikten! Är så himla mycket som har förändrats med Magic på 10 år att det är svårt att penetrera allt. Gick dock även att få bra Limited-lekar förr; jag kommer aldrig glömma Urza's Destiny-prereleasen då jag fick nöjet att ha Angelic Chorus, Academy Rector och Phyrexian Processor i samma lek. :)

22:00:14, 12/9 -14
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Kalkhasse skrev 11:22, 12/9 -14 Kanonkul läsning som vanligt i den här serien. :)

En liten miss(?) som jag hittade bara är att i diskussionen om Limited vs Constructed var ju David Larssons vinst i Köpenhamn i Standard. Men det kanske inte påverkar siffrorna så mycket. ;)

David Larsson tillhör inte de 13 spelare med minst två GP t8or. Kunde nog varit lite tydligare i det avsnittet.

11:52:48, 12/9 -14
Kalkhasse

MEDLEM
Jönköping
Kanonkul läsning som vanligt i den här serien. :)

En liten miss(?) som jag hittade bara är att i diskussionen om Limited vs Constructed var ju David Larssons vinst i Köpenhamn i Standard. Men det kanske inte påverkar siffrorna så mycket. ;)

11:22:04, 12/9 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Läser man Olles rapport från GP Stockholm så verkar det stämma. Lekar verkar innehålla splasher som känns väldigt svaga.

10:32:51, 12/9 -14
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Landgraf skrev 23:46, 11/9 -14 Angående trefärgat är det ganska enkelt: det finns mycket färre dåliga kort nu, så det är enklare att hitta 23 playables i två färger. Förr fanns det ofta 4-5 helt ospelbara kort i ett booster. Det är väldigt tydligt om man spelar chaos draft. Gamla paket är väldigt mycket grundare.

Jag har spelat Magic kontinuerligt sedan 1994, varav limited regelbundet sedan 2003. Jag är tydligt av uppfattningen att Tempestblocket är det svåraste av alla block någonsin att få till en stabil tvåfärgad draftlek i.

Jag har visserligen inte spelat överdrivet mycket Tempest, men har även hört den uppfattningen även från flera proffs som lirade på Touren när Tempest-limited spelades.

08:57:52, 12/9 -14
Landgraf

3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
Angående trefärgat är det ganska enkelt: det finns mycket färre dåliga kort nu, så det är enklare att hitta 23 playables i två färger. Förr fanns det ofta 4-5 helt ospelbara kort i ett booster. Det är väldigt tydligt om man spelar chaos draft. Gamla paket är väldigt mycket grundare.

23:46:50, 11/9 -14
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Återigen mycket trevlig läsning - tack! Också sjukt bra att du länkade till Rådes och Linders rapporter, mycket kul att läsa dem också. Tycker fortfarande att det är intressant att man nästan alltid spelade trefärgat i sealed förr, medan det är så himla ovanligt nuförtiden; jag blev faktiskt väldigt förvånad när jag kom tillbaka till Magic för nästan två år sedan!

Sen visste jag inte att det var stockholmskt att låta motståndaren börja i Limited. Som lärling till just Linder så lät (och låter fortfarande) jag motståndaren börja för det mesta.

Och ja, spelade GP Stockholm 1998. Minns dock bara att typ alla mina motståndare hade fått Cursed Scroll i sin pool (finns rykten som säger att den ska vara rätt bra i Limited). Har för mig att det var då Terese Nielsen signerade min enda FoW, någon som kan bekräfta att hon var där?

21:27:35, 11/9 -14
daigoro

MEDLEM
Årsta
Heja Korkort!

08:46:32, 11/9 -14
mg

MEDLEM
Mölndal
Väldigt bra! Riktigt trevlig läsning :)

14:59:18, 10/9 -14
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Verkligen bra!

13:41:59, 10/9 -14
Landgraf

3-KORTSKUNG
ETERNALKUNGEN 2012
Linköping
Fantastiskt! Alternativ titel skulle kunna vara "SvM:s BDM" som jag kallade Sajk någon gång. :)

10:20:46, 10/9 -14
Uppdaterad: 10:21:35, 10/9 -14
Cartago

JUDGE L2
Huddinge
Mycket bra skrivet Sajko :)

Kan också intyga för alla hur mycket jobb Sajko lagt ner, varav jag bara sett en bråkdel :)

09:43:31, 10/9 -14
Spacelisk

MEDLEM
Göteborg
Sajkobeer skrev 22:04, 9/9 -14
Spacelisk skrev 21:27, 9/9 -14 Nice artikel. Först en kommentar om att GPs har blivit bättre sedan 1997. Då det säkerligen är sant får man inte glömma att Shouta Yasooka gick från 13-1 till 13-2 och missade top8 härom månaden. Detta på grund av att tiebreaks nollställdes efter dag1.

För det andra var det riktigt nice att vara bättre än Joel i poängsysteet :)

Har de ändrat reglerna igen eller har jag missförstått allt så grundligt?

Enbart systemet som inte klarar av turneringar över ca 2000 spelare. Låt oss säga att visa saker inte utvecklas på 17 år :)

23:18:57, 9/9 -14
verzutiko

JUDGE L2
JUDGE L2

#14 PWP Seasonal
Haha, jeg måtte le av "Korkort, Sverige"-historien! Vi blir en gjeng nordmenn som skal prøve slå dere på hjemmebane. ;)

22:34:51, 9/9 -14
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!