Magic the Gathering
Magic the Gathering34895 medlemmar 656 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Strategi [Booster Draft]
En introduktion till att drafta storm i Vintage Masters

För några veckor sedan lanserades Vintage Masters på Magic Online. I och med detta blev äntligen de mytomspunna power-9-korten för första gången tillgängliga för oss som spelar digitalt. Inte nog med det, releasen skedde i ett draftformat man hoppades skulle bli en lika stor succé som Modern Masters. Efter väldigt många drafter kan jag konstatera att jag tycker Wizards lyckats. Roliga synergier och hög power på korten är något jag suktat efter i snart tre expansioner med hoplites, auror och annat skit. I Vintage Masters draft har jag har durdlat med Astral Slide, jag har vridit på Skirk Prospector och jag har flashbackat Battle Screech precis som alla andra. Framförallt har jag spelat Dark ritual, Deep Analysis, Brainstorm och Frantic Search i runt 40 drafter. I den här artikeln tänkte jag prata lite om mina upplevelser kring att drafta storm i detta fantastiska format (som tyvärr, av förklarliga själ, bara finns digitalt).

av Truck
22:10, 28/7 -14
läst 4115 ggr.
Skriv ut artikel
5 kommentarer

Vad gör man?
I den bästa av världar är det väldigt enkelt; Skulptera din hand, dra lite kort, spela en Nightscape Familiar och överlev till sådär runda 5-6 då det är dags att gå av. Spela High Tide, Frantic Search, Turnabout, Dark ritual, Deep analysis, flashback på Deep Analysis, Gush, Brainstorm och Brain Freeze för att lägga motståndarens bibliotek i graven.

Varför draftar man storm?
Det korta svaret är att det är fruktansvärt roligt. Det lite längre svaret är att arketypen är otroligt kraftfull och att de bästa korten inte är något som går in i andra arketyper. Är du ensam draftare av kombo får du en helt sjuk lek som möjliggör riktigt sexig patients i tre matcher.

Hur gör man?
Innan du loggar på och bränner 25 Event tickets vill jag höja ett varningens finger. Det finns två saker som gör att leken går från ett monster till ett trainwreck fortare än jag keepar en sjua. Det första som kan gå fel är om du inte är ensam om att drafta kombo. Delar du kort med någon är det svårt att få ihop en bra lek. Till skillnad från andra arketyper så är det i princip omöjligt att stjäla en duell med en halvdålig kombohög. Det andra som kan gå fel är om det helt enkelt inte öppnas något av de nyckelkort som behövs för att överhuvudtaget vinna. Det räcker inte att generera oändligt med mana och att dra hela leken. Du behöver ett kort med mekaniken storm.

Wincon

Ordlistan: StormStorm är en triggered ability. När man spelar en spell med storm, gör dess ability X kopior av den spellen, där X är det antal spells som spelats tidigare samma tur. Man kan välja nya targets för kopiorna eller behålla samma.

Kortexempel: Tendrils of Agony


Brain FreezeI Vintage masters finns det 5 kort med mekaniken Storm (Mind’s Desire, Flusterstorm, Brain Freeze, Tendrils of Agony och Temporal Fissure). Mind’s Desire är nästan det bästa du kan öppna medan Flusterstorm ”bara” är en kontring. Båda är rare så det är ändå inget vi kan räkna med att få i en draft. Tendrils of Agony och Brain Freeze är nyckelkorten i leken (framförallt Brain Freeze). Båda är uncommon så av de 24 packs som öppnas i en draft borde åtminstone ett av dessa kort dyka upp. Jag räknar kallt med det varje gång men någonstans runt pack3pick7 kan det bli svettigt. Om du inte får Brain Freeze eller Tendrils of Agony blir leken genast mycket sämre och du ställs inför tre val. Antingen försöker du rädda det som räddas kan och byter arketyp, eller så droppar du från eventet då du inser att din lek suger och hellre gör något annat (som att starta en ny draft!) eller tvingas du spela med Temporal Fissure (som är common). Samtliga alternativ är ungefär lika bra. Temporal Fissure är tyvärr riktigt dålig. Jag har haft ett par drafter där jag genererat massor med mana, dragit massor med kort och studsat motståndarens bräde enbart för att spela en dålig gubbe (eller i bästa fall Psychatog) och tura in några attack steps.

Kortdrag
Innan du når rundan det är dags att storma loss behöver du bygga hand och göra landdrops. Brainstorm och cycling i alla ära men kortövertag ger de inte. Ibland får du en Hymn to Tourach på dig och ibland klickar du fel och tar en mulligan. Här kommer Deep Analysis in i bilden. Har du många kort på hand och mycket kortdrag i leken är sannolikheten mindre att du fizzlar när du går av, i synnerhet om du inte har ditt wincon på hand. Annat som generar kortövertag är Fact or Fiction, Gush eller Obsessive Search via t.ex Krovikan Sorcerer. Att dra kort är alltid gött.

Mana
Förutom enstaka splashar brukar landbasen vara 70% blå och 30% svart fördelat på 17-18 länder. Förutom detta behöver du massor med mana när du går av. Det finns tre vägar att göra detta lättare och det ena utesluter inte det andra. Det mest uppenbara är spela kort som Dark Ritual (common) eller Cabal Ritual (uncommon). Tyvärr spelar man inte med så många svarta kort så försök håll dig till att använda svart mana för den färglösa delen på dina blåa spells. Den andra vägen att generera mana är att spela High tide och då helst följt av av untap-effekter som Cloud of Faeries, TurnAbout eller Frantic Search. Draftar du High Tide är det extra viktigt att ha mycket islands i manabasen. Bad River och Barren Moor är bra för att säkerställa mana till dina Dark rituals men gör att du inte bara har Swamps i spel när du går av. Jag brukar vilja ha 6 källor för svart och 11-12 för blått, lite beroende på hur leken ser ut. Det tredje sättet att komma igång är att leva på rabatten du har från Nightscape Familiar. Denna lilla gynnare är inte bara fantastisk turen du går av (då den t.om genererar mana via Frantic Search) utan även är en stabil blocker redan runda 3. Behöver du inte blocka runda 3 så möjliggör den istället Deep Analysis (och dra-2-för-en-blå redo framöver).

Frantic SearchGenerera storm
För att generera storm behöver du (eller motståndaren) spela spells. För att vinna med Brain Freeze räcker det oftast med 8 storm men blir det många naturliga drawsteps, kanske följt av ett kortdrag eller två från motståndaren, räcker det med kanske 6-7. För att vinna med Tendrils of Agony krävs oftast 10 eller mer vilket gör den svårare att vinna med än Brain Freeze. Har du tur och motståndaren skadar sig själv med Carnophage eller om du får in några träffar med Nightscape Familiar kan du klara dig på mindre. Det är stor skillnad på 7 och 10 storm och du har sällan garanterad vinst med Tendrils när du går av eftersom du får förlita dig på ditt bibliotek för att generera tillräcklig storm. Förutom att du behöver mer storm för att vinna med Tendrils är den sämre för att den kostar mer mana, dubbelsvart mana, inte blir rabatterad med Nightscape Familiar, inte går att ta tillbaka med Scrivener och inte går att spela i svar på Gilded Light (som är common). Den gör dessutom det för Brain Freeze skrattretande 4-droppet Teroh’s faithful till ett problem. Brain Freeze har ett par nackdelar den med men det är inget man behöver oroa sig för lika ofta. Bland annat kan problem uppstå när du tömt motståndarens bibliotek och tvingas passa tur med förhoppning om att denne förlorar i sitt draw step. Ofta väntar du nämligen med att gå av till rundan innan du förlorar på en dödlig attack så om motståndaren spelar Repel på sin egen gubbe i upkeep kan det räcka för att ha ihjäl dig. Detta är ett ganska osannolikt scenario dels eftersom Repel (som är ganska dålig) måste vara på hand och dels att du inte får ha en kontring efter att ha gått av. Det går att vinna samma tur genom att du först tömmer motståndarens bibliotek med Brain Freeze och sedan spelar Deep Analysis. Ett annat sätt att torska på om man inte är försiktig är om motståndaren lyckas bränna ut dig i sin upkeep. Om du går av på låga liv och flashbackar en Deep Analysis räcker det kanske med en Kindle eller en Solar Blast från motståndaren för att avsluta dig i sin upkeep. Tänk också på livet du får från Tendrils of Agony kan köpa dig tiden du behöver för att gå av igen eller ge dig extrarundan som behövs för att motståndaren ska dö på sin Kezzerdrix. Ibland har man tur och får resolva dubbel-Tendrils eller ta tillbaka sin Brain Freeze med Scrivener men det är inget man kan räkna med.

Annat
När du går av med storm är det av yttersta vikt att du inte drar ”luft” som gör att du inte kan gå vidare. Ibland räcker det med en landficka för att stormandet ska ta slut så stressa inte leken ytterligare genom att inkludera för mycket removal eller en massa varelser. Se leken som ett väloljat maskineri och fyll ut med den typ av reaktiva kort som är generella (counterspell) eller situationella och cyklar (expunge, choking tethers). Det är också viktigt att ha en hyffsad balans mellan manakällor och kortdrag.

Brädkort
Addle, Mesmeric Fiend, Rescind, Death’s-head buzzard, Chainer’s edict och Circular Logic är alla kort jag brädat in. Främst Addle och Mesmeric Fiend då motståndaren brädar in kontringar eller Gilded Light. Kom ihåg att du för varje kort som brädas förlorar antingen mana eller storm!

Rares
Nu kommer vi till det som får munnen att vattnas, valuedrömmarna att besannas och de brutna korten att skina. Om storm är den mest brutna mekaniken som Wizards kommit på under 20 år så vore det väl på sin plats att spela de mest brutna korten i samma lek? Har du tur att öppna en Black Lotus eller en Ancestral Recall är det i storm som de passar bäst. Sol Ring, Mana Crypt och Mana vault passar också fint i leken. Det är föga troligt att du får något sådant passat till dig men däremot kan du få kort, som för dig är ännu bättre, långt in i draften. Memory Jar, Wheel of Fortune, Future sight och Mind’s Desire har alla kommit halvvägs genom pack 2-3.

Hur draftar man storm?
Om du verkligen vill spela kombo kan du ”forca” genom att bara ta kort du vill spela, även om det finns bättre kort i packet. Jag hade tagit Frantic Search över både Flametongue Kavu, Wild Mongrel och Battle Screech. Om du inte öppnar ett superstarkt kombokort och är rädd att rätt-uta draften kan du, istället för att forca, vara öppen och drafta allmänt bra blå kort som Deep Analysis, Brainstorm och Counterspell och sedan gå in om det erbjuds kombo. Det är väldigt sällan du inte får ihop en bra lek av något slag på så vis. Tänk på att packsen ibland är helt tomma på kombokort så bli inte förvånad om du inte ser något förrän pick4-5. Samtidigt bör du vara väldigt kritisk och inse att det faktiskt kan vara så att du inte är ensam om att drafta storm. Se vad som går runt och anpassa dig efter det!

Lite exempel


Här är en typiskt stabil stormlek med mycket bra mana från 4 ritualer och dubbel high tide. Den saknar kortdrag men väger upp för det genom att ha två fetchländer till dubbel brainstorm, träffar man bara Deep Analysis eller Fact or Fiction så är det svårt att misslyckas. Notera hur Man-o-war med hjälp av Nightscape Familiar kan generera 1 storm för 2 mana genom att targeta sig själv. Rescind är verkligen ingen höjdare utan mer ett brädkort mot auror visade det sig.



Här har vi en av de bästa lekarna jag haft. Bra tryck med 5 ritualer, dubbel familiar och en high tide till tre frantic search gör att jag kan gå av väldigt fort. Vampiric tutor efter Bargain eller Brain freeze gör att fizzeln är minimal från en tidig avgång. Även om stormcounten inte bör vara något problem finns det en Scrivener som också räddar läget om Brain Freeze blir discardad.



Riktig starkt med ritualer och dubbel Brain Freeze men ingen High Tide/untap-effekt, ingen Nightscape familiar och inget kortdrag gör leken väldigt svajjig. Krovikan Sorcerer är inget man vill förlita sig på eftersom han är långsam och dör på removal men i en lek som denna där viktiga komponenter saknas kan det vara bra att loota till den perfekta handen (förslagsvis med med dubbel Brain Freeze). Av samma anledning får de lite halvkalla ugglorna vara med. En grej att tänka på med Scrivener och Brain Freeze är att du kan spela Scrivener och svara med Brain Freeze, på så vis räknas Scrivener till stormen men du har fortfarande möjlighet att plocka upp Brain Freeze igen. Två spells, en Scrivener och Brain Freeze och en drös mana genererar hela 9 storm!



Den här leken har väldigt bra med mana och väldigt bra med rares. Det är nästan lite mycket av det goda och kurvan blir lite top-heavy. Future sight kan dock vara ett av de bästa korten man kan i leken. Med Frantic Search och Brainstorm blir det riktigt löjligt (lägg tillbaka korten du vill spela och behåll länderna på hand). En sak att hålla i minnet är att du vill spela Turnabout innan du spelar Gush för att maximera manan och om du har fler än 3 islands i spel vill du lira Gush innan Frantic Search för att ha möjlighet att slänga länder.



Här började jag med att moneydrafta Volcanic Island som tillsammans med Rocky Tar Pit och Caldera Lake gör att en sen Wheel of Fortune och en Prophetic Bolt nästan blir gratis på splashen. Det saknas väldigt mycket ritualer men detta kompenseras någorlunda med trippel Choking Tethers och dubbel Counterspell för att köpa tid. Leken vill gå av runda 8-9 med en Future Sight i spel och då passar det bra att lägga de första turerna på att få upp ett försvar med trippel Nightscape Familiar. Fler Familiars än så här behövs knappt, det är få blå kort som kostar mycket färglös mana. Jag brukar prioritera den första Ritualen före den tredje Nightscape Familar, lite beroende på hur leken ser ut i övrigt.



Här finns det rares och kortdrag men det saknas viktig mana och det är svårt att få ihop stormcounten. Tack vare Psychatog går det ändå att vinna genom att du kan Brain freeza dig själv och pumpa 'toggen för dödlig skada.



Ibland får man inte ihop det och då är det bra med en stabil blå stomme att luta sig tillbaka på. I fallet ovan missade jag 3-4 picks genom att prioritera stormkorten. Jag hade Necropotence, High tide, Tendrils of Agony, Frantic Search, Turnabout och Brain Freeze i brädan.

Avslutning
Jag hoppas artikeln var intressant och att den kanske fick någon att starta en draft. Har jag missat något eller har ni andra kommentarer? Skriv i kommentarsfältet! (gäller inte Unkenfisk, obv) :-)

Full spoiler till Vintage Masters finner ni här

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

fugi

MEDLEM
Jönköping
Kul! Har draftat några fina storm-lekar efter din artikel. Funkar bra.

21:34:35, 2/8 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Stroke of Genius är väl ett wincon också? Riktigt kul och fortsätt posta sceenshots :)

13:12:12, 30/7 -14
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Tack!

Glömde skriva att man kan generera oändlig storm med Palinchron och High Tide. Det är lite av ett projekt med alla klick men det går :-)

09:46:11, 29/7 -14
PatrikAsp

MEDLEM
Kul läsning!

00:08:33, 29/7 -14
Zodar

FANTASY KING
Sävsjö
Roligaste archetypen i det roligaste formatet ;) Bra skrivet!

22:40:45, 28/7 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!