Magic the Gathering
Magic the Gathering34881 medlemmar 643 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Strategi
Top 5 Commons - Magic 2015

Då var det tid för ett nytt coreset igen! Magic 2015 verkar bli ett av det mest imponerade coresetsen någonsin med massor av grymma bilder. Detta betyder inte nödvändigtvis att limited-formatet blir bra, men på pappret ser det lovande ut! Förutom Top 5 commons blir det även några tankar om formatet i sig och dess mekaniker.

av Binkabi
15:09, 4/7 -14
läst 8471 ggr.
Skriv ut artikel
23 kommentarer

Om Magic 2015

Slivers håller sig kvar i M15, även om det känns udda att dela upp dem i coresets eftersom de aldrig blir legala i standard samtidigt, förutom under en mycket kort period. Det kan vara så att en eventuell Sliverlek skulle bli för stark med alla verktyg och det lär visa sig när både M14 och M15 är legala samtidigt. För limited är det rätt ointressant då det finns väldigt få Slivers och ingen av dem är common.

Mekaniken som är mest framstående i M15 är Convoke. Vad det innebär är i princip att du kan tappa dina creatures för att hjälpa till att betala för en spell. Har du ingen bra attack med dina små killar kan du alltid använda dom för att betala för en spell som egentligen är för dyr. Detta är ett uppenbart användningsområde, men det som gör Convoke så kämpigt att spela runt är när det sker i instantspeed. Ännu värre blir det när en spell är så pass billig att den blir ”gratis”, som Gather Courage. I vanliga fall kan man, förutsatt att man känner till vilka kort som finns i setet, förutse vad motståndaren kan tänkas hålla sin mana uppe för. När en förmåga som Convoke existerar blir dock detta extremt mycket svårare och känslan av total frihet som brukar uppstå när en motståndare tappat ut sig blir inte alls lika självklar i M15.

Artifacts verkar också vara ett underliggande tema i M15 och är troligen en hint inför nästa block. Redan i Journey into Nyx fick vi Springleaf Drum och nu kommer flera Affinity-staples som Ornithopter och Darksteel Citadel. Dels kommer dessa kort att ha en hyfsad inverkan på limited-miljön men också påverka Standard i relativt stor utsträckning.

Top 5 Commons

Som alltid, detta är en högst personlig värdering. Många av er kommer inte hålla med, jag kommer troligen att missa ett eller annat kort som borde varit med/inte varit med, men så är det för alla som gör liknande listor. En topplista är extra svårt eftersom vi inte vet hur formatet kommer att vara. Är det snabbt/långsamt, vinner man med storlek/evasion, spelar man en/flera färger m.m påverkar hur bra ett kort blir i slutändan.

Vitt

1. Raise the Alarm
2. Ephemeral Shields
3. Midnight Guard
4. Triplicate Spirits
5. Kinsbaile Skirmisher

Resolute ArchangelVitt öppnar upp relativt starkt. Kinsbaile Skirmisher är en björn som bör kunna trycka igenom ett annat djur om han inte landade själv turn två. Det är alltid intressant med tidiga drops som ändå har en effekt senare i spelet. Som nummer fyra satte jag Triplicate Spirits som visserligen är dyr, även med Convoke, men med några tokens på planen kan det bli en hel armé väldigt fort. Dessutom är det rätt så kämpigt att slå tokens med vanlig spotremoval vilket alltid är ett plus. Nummer tre får bli Midnight Guard tack vare sin flexibilitet. Han är en hyfsad kille att sätta enchantments eller equipments på, han går att untappa i instant speed, jobbar bra med Convoke och en hel del annat. På detta är en 2/3:a för tre inte en katastrof till att börja med. Som nummer två sätter jag Ephemeral Shields. Att kunna skydda sina bomber är alltid viktigt och det vanligaste problemet är att man antingen får spela dem utan skydd eller vänta allt för många rundor för att ha mana uppe till att spela dem och skydda dem samtidigt. Men Convoke på ett kort som ger indestructible är mycket kraftfullt, speciellt när killen du just spelade själv räknas som en mana. Som nummer ett satte jag dock Raise the Alarm mycket tack vare dess stora värde med Convoke. Dessutom är det ett bra kort att överaska motståndarens X/1:or med och hjälper dig att nå en stor massa av killar att slå in med tillsammans med valfritt masspump. Om man ser till kortets råa powerlevel är det dock inte speciellt imponerande, men i rätt lek kommer det att vara riktigt, riktigt bra.

Slutsats: Vart är Pacifism?! En stor anledning till att Heliod's Pilgrim inte finns med är bristen på bra targets. Visst, hämta en Oppressive Rays fungerar, men hade man haft möjlighet att hitta “riktig” removal hade han sett väldigt lockande ut. Överlag känns vitt svagt utan removal på common, med endast två högst mediokra flygare samt saknad av kort av firstpick-kvalité, men möjligheten att skapa tokens och kombinera detta med Convoke kan mycket väl vara bra nog.

Prerelease-kort: Resolute Archangel.

Jag är aningen tveksam. En 4/4:a flying för sju är inte imponerande alls och ska jag betala så mycket mana ska det vara ett rätt säkert sätt att vinna på. Ska jag betala sju mana ska kortet också stabilisera matchen och göra mödan värd, vilket detta kort definitivt gör. Kombinerar man allt med kortet får man en vettig deal, men inget helbrutet.

Betyg: 3/5

Blått

1. Welkin Tern
2. Frost Lynx
3. Void Snare
4. Coral Barrier
5. Encrust

Mercurial PretenderBlått var ruskigt klurigt att betygsätta. Studs är i nuläget grymt starkt men jag misstänker att M15 inte håller samma klass som Theros och utöver det har blått en hög med djur som innehar effekter som kan vara bra eller dåliga beroende på vad du behöver. I vilket fall sätter jag Encrust som nummer fem. Nej, kortet är inte vansinnigt bra, men det finns en del artefakter att sätta den på och, tro det eller ej, men det är det närmaste riktig removal som vi har, hittills. Den är tungt blå i färgen vilket är ett minus om man inte har blå som sin huvudfärg. Som nummer fyra sätter jag Coral Barrier. En bra blocker plus en extra permanent som antingen hjälper dig att plocka ner något lite större eller är ett långsamt wincon, om du skulle råka möta en blå lek. Överlag tror jag detta kommer vara ett rätt starkt kort och dessutom ett av få som går att kombinera med ”return-your-stuff” som finns på en del bilder. På tredje plats ligger Void Snare som alltså är tidigare nämnda Unsummon fast som sorcery. Det vi får i retur är möjligheten att studsa non-lamd permanents i stället vilket är väldigt intressant. Du kan alltså flytta runt egna auror, mixtra med motståndarens artefakter och massa annat. Det är möjligt att det bara är en sämre Unsummon rakt av, men för en blå mana kan du inte få mycket bättre saker. Jag sätter Frost Lynx som nummer två, mycket eftersom det liknar en Man-o'-War. Att låsa ner något i två rundor och dessutom få en 2/2:a är väldigt stabilt och har du dessutom en bunt flygare eller annat som nu kan slå in bör du kunna vinna matchen enkelt. Som nummer ett, Welkin Tern. Billig flygare som möter väldigt lite motstånd kommer att få in minst 4 skada i sämsta fall. Faktum är att det finns extremt få andra flygare på common och ingen som är lika billig som Welkin Tern, förutom en av de vita flygarna. Jag kan tveklöst se en kurva med två flygare och sedan en Frost Lynx för att helt enkelt avgöra matchen i luften utan att motståndaren kan påverka det alls och det låter rätt intressant, åtminstone i mina öron.

Slutsats: Blått ser rätt bra ut. Som regent i luftrummet har man en stor fördel och avsaknaden av bra removal skadar inte färgen då en studs ofta räcker gott och väl. Dessutom har färgen en hel del value på sina bilder som i många fall är en två för ett vilket snabbt kombineras till ett oslagbart kortövertag. Färgens stora minus är att den spelar rätt dåligt med Convoke, något man bör ha i bakhuvudet.

Just det, Glacial Crasher. Vilket otroligt kort att ha tillgång till i blått! Lika stor som gröna djur fast i en färg som verkligen inte brukar ha tillgång till sånt. Minuset är helt klart att man måste spela rött eller möta någon som gör det. Dock, om jag spelar rött är jag överlycklig för en kille som denna och om inte annat har jag ett starkt sideboardkort att plocka in, vilket alltid är en bra sak att ha!

Prerelease-kort: Mercurial Pretender.

Detta kort gör mig aningen besviken. Hade det varit en riktig klon hade den varit urstark. Nu, när den bara kan klona dina egna djur, är det betydligt mindre intressant. Men en manakostnad på fem är det inte katastrof och dessutom är det möjligt att återanvända kortet eller skydda det från removal. Däremot måste du ha något vettigt att klona för att det ska vara värt det och jag är helt enkelt tveksam till om det är en vettig plan. Antingen har du något bra att klona och då ligger du troligen redan bra till, eller så har du inte något bra att klona och då har du ett väldigt mediokert kort på handen.

Betyg: 2/5

Svart

1. Flesh to Dust
2. Carrion Crow
3. Accursed Spirit
4. Shadowcloak Vampire
5. Unmake the Graves

Indulgent TormentorDå ska vi se vad svart kan bidra med. Hittills saknar vi fortfarande en premium removalspell, men frukta inte, svart gör sällan folk besvikna. På femte plats sätter jag Unmake the Graves. Ett bra valuekort som kommer in på listan eftersom det är en instant. Spela ut en kille på din tur, passa med laget redo att försvara dig, blocka, använd Convoke innan skada eller för den delen efter om du har mana till det, profit. Nummer fyra blir Shadowcloak Vampire eftersom den är stor och kan flyga. Flygare verkar vara en bristvara och vi har redan kollat på vitt och blått som brukar ha mest av den varan. Om inte annat går det utmärkt att slå med honom på marken också och slippa betala liv. På tredje plats sätter jag Accursed Spirit. Jag gillade honom i M14 då svart inte är alltför bortskämt med evasion och dessutom är det sällan tre power för fyra mana är dåligt. Som nummer två hittar vi Carrion Crow. Han har en riktig drawback då han inte kan blocka Welkin Terns direkt men på plussidan har han alltså flying, vilket kommer att vara nära unblockable i M15. På första plats, tada, hardremoval i form av Flesh to Dust. Jag medger att den är lite dyr men kommer garanterat att döda allt. Ytterst få kort kan försvara dig mot denna removal och detta gör att jag värderar den mycket högt.

Slutsats: Svart ser stabilt ut. Många bra commons som antingen är removal, har evasion eller ger dig kortövertag. Dock är även svart ingen superkompis med Convoke vilket är synd, men man kan inte få allt.

Prerelease-kort: Indulgent Tormentor.

Stor flygare som kommer att regera luften samtidigt som han ger dig övertag varje runda. Visserligen får motståndaren välja om du får Lava Spike, Edict eller dra en bild, men oavsett vad kommer matchen att vara över snabbt. Det stora minuset för herr demon är att den är väldigt svag och dör på mycket.

Betyg: 3/5

Rött

1. Lightning Strike
2. Generator Servant
3. Scrapyard Mongrel
4. Inferno Fist
5. Crowd's Favor

Siege DragonRött ser ut att ta ett stort steg upp i M15. Många bra, aggressiva killar, vettiga och kluriga ticks och auror samt en del burn. Som nummer fem hittar vi Crowd's Favor vilket är ett defensivt combattrick, för det mesta. Du anfaller med laget, spelar ut din gubbe och passar turen med noll mana uppe, motståndaren slår in, du blockar och utnyttjar Convoke för maximal överraskning. Det är inget man kan spela runt speciellt effektivt vilket är en fördel för dig, om du spelar rött. På fjärde plats sätter jag Inferno Fist vilket kan vara för högt men också allt för lågt. Den ger en rimlig boost för en killes power rundan den kommer ner och så fort motståndaren försöker döda honom så offrar du Inferno Fist för att förhindra motståndarens kortövertag. Om man måste bränna motståndaren i brist på bra targets kan det vara lite trist, om det inte är det sista som behövs för att vinna. På tredje plats, Scrapyard Mongrel. En 3/3:a för fyra verkar rätt stabilt och har du en artefakt är han en bra beater. Jag förutsätter att rött vill spela aggressivt och då är fem trample-power väldigt attraktivt. På plats nummer två sätter jag Generator Servant. Två power för två mana är bra, tar dig in för en del skada och sen när han är överflödig ger han 1-2 större killar haste och hjälper dessutom till att betala för dem, en given kille, helt enkelt. På ohotad förstaplats hittar vi Lightning Strike. Dödar i princip allt relevant (till och med det svarta promot) och kan också användas till att avsluta motståndaren. Förutom Flesh to Dust är detta det common som ligger närmast att firstpickas av mig.

Slutsats: Rött ser väldigt starkt ut. Massor av bra och billiga hot, en billig och effektiv removal och ett okej lategame. Ett stort minus är att dina kort är splashvänliga, speciellt Lightning Strike, och kan plockas upp av andra som inte spelar rött.

Prerelease-kort: Siege Dragon.

En matchvinnare, utan tvekan. Med mäktiga sju mana är draken aningen dyr, men rensar alla jobbiga väggar och får den slå in dör det mesta av motståndarens irriternade blockers för din avslutande attack. Hade den kostat sex mana hade den fått full pott, men för sju är det lite sämre.

Betyg: 4/5

Grönt

1. Elvish Mystic
2. Netcaster Spider
3. Living Totem
4. Siege Wurm
5. Hunt the Weak

PhytotitanGrönt får många stabila djur, vilket inte är helt oväntat. Dessutom har grönt en billig spindel som råkar vara perfekt för att stoppa luftattacker, vilket är ett stort plus. Jag satte Hunt the Weak som nummer fem eftersom removal är sällsynt och en fight-mekanik ser ut att kunna resolva relativt smärtfritt faktiskt. En extra counter är heller aldrig fel. Som nummer fyra finner vi Siege Wurm som är stor och ”billig”. Om dina mindre djur finner sig utklassade av diverse väggar är det ett utmärkt tillfälle att landa en stor, tramplande orm! På tredje plats finns Living Totem som även den har Convoke. En rätt bastant kropp som dessutom hjälper dina killar att fortsätta att slå. Det är också en effekt som är rätt stark att återanvända, speciellt senare i spelet när du har mycket mana att pumpa ut. På plats nummer två satte jag Netcaster Spider, mycket eftersom den stoppar alla (!) flygare på common. Ingen tar sig förbi utan att sätta livet till, vilket är enormt viktigt. Det är möjligt att han ska ha första platsen, men den får i stället gå till Elvish Mystic. Det är aldrig fel att rampa och även om många spells har Convoke som gör en mana-alv något mindre viktig finns det många andra spells att spela genom alven.

Slutsats: Grönt ser väldigt starkt ut. Bra hot, bra försvar och vettiga effekter! Jag gillar verkligen spindeln, han kommer att vara väldigt stark mot de få flygare som finns och medan han håller luften fri kan dina ormar och andra stora bestar slå igenom motståndarens försvar.

Prerelease-kort: Phytotitan.

Jag vet inte riktigt... Det är kortövertag, ett svårstoppat hot som dessutom har bra med power. Dock dör den på allt och kan bara slå varannan runda, men det är inte otänkbart att det är värt det. Svårt, men jag tror den är bra, fast inte superbombig.

Betyg: 3/5

Ranking & avslutning

1. Siege Dragon
2. Resolute Archangel
3. Phytotitan
4. Indulgent Tormentor
5. Mercurial Pretender

Jag tycker, tyvärr, att det blåa promot är sämst. Jag kan inte spela blått med kort som är så pass bundna av situationen. Sedan är det tight mellan svart, grönt och vitt, men jag tror att svart är något sämre eftersom den är enklare att döda. Grönt får plats tre eftersom det är ett svårtstoppat hot och vitt får plats två eftersom den stabiliserar matchen och dessutom är en rätt okej flygare. I toppen hittar vi rött med sin drake, som ser väldigt mumsig ut!

Jag hoppas att ni fått ut något vettigt och återigen, detta är mina tankar och åsikter, ingen annans! Jag lutar helt klart åt rött på prereleasen, om jag kan delta. Bra commons och bra promo är en bra mix för att vinna matcher. Annars verkar svart vara en bra färg med ett okej promo och blått verkar också vara en stark färg men med ett rätt så tråkigt promo. Allt som allt verkar ingen färg vara direkt sämre än dom andra, vilket gör mig hoppfull och glad!

Ha en trevlig prerelease och akta er så ni inte bränner er i solen!

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Kenji

MEDLEM
Tyresö
meanberry skrev 08:41, 1/8 -14 Nyfiken fråga till alla pickvärderare.
Ni är i pack 3 och har en stark rödvit token/swarm aggro lek. En Heliod's Pilgrim har plockats upp men ingen auro till den. I packet finns det bara 2 kort av intresse Lightning Strike(det bästa) och Inferno Fist(för 2 bra kort.) Vad skulle ni pickat?

Jag tog Inferno Fist mest för "the learning experiance" då jag redan viste hur bra strike va, men inte fist + pillgrim. Tror dock att Lightning strike är det bästa då den bara är såpass mycket bättre än fist.

Jag skulle säga att det beror på hur många playables du har - har du få och är säker på att du kommer att spela Pilgrimen oavsett så skulle jag picka Inferno Fist iom att du har 'dubbelt så stor chans att dra den' (det där är inte ett korrekt påstående, men ni är med på vad jag syftar på).

Sen gillar jag att man kan spela Inferno Fist för att sätta lite extra press på motståndaren (om hen snubblar på mana / dyl) iom att den också ger +2/+0.

Men det sagt... Lightning Strike är nog ett så mycket bättre kort över lag att man nog skulle picka det ändå, men iaf.

14:31:47, 1/8 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
meanberry skrev 08:41, 1/8 -14 Nyfiken fråga till alla pickvärderare.
Ni är i pack 3 och har en stark rödvit token/swarm aggro lek. En Heliod's Pilgrim har plockats upp men ingen auro till den. I packet finns det bara 2 kort av intresse Lightning Strike(det bästa) och Inferno Fist(för 2 bra kort.) Vad skulle ni pickat?

Jag tog Inferno Fist mest för "the learning experiance" då jag redan viste hur bra strike va, men inte fist + pillgrim. Tror dock att Lightning strike är det bästa då den bara är såpass mycket bättre än fist.

Tveklöst Lightning Strike. Inferno Fist är bra, men att dels riskera att bara ha ett target för din Pilgrim (han är rätt klen på planen..) och dels förbereda din motståndare på att Inferno Fist kommer gör det till ett enkelt val imo. Dock gillar jag att ha någon Inferno fist i leken om möjligt :)

08:51:20, 1/8 -14
meanberry

MEDLEM
Göteborg
Nyfiken fråga till alla pickvärderare.
Ni är i pack 3 och har en stark rödvit token/swarm aggro lek. En Heliod's Pilgrim har plockats upp men ingen auro till den. I packet finns det bara 2 kort av intresse Lightning Strike(det bästa) och Inferno Fist(för 2 bra kort.) Vad skulle ni pickat?

Jag tog Inferno Fist mest för "the learning experiance" då jag redan viste hur bra strike va, men inte fist + pillgrim. Tror dock att Lightning strike är det bästa då den bara är såpass mycket bättre än fist.

08:41:07, 1/8 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
Kommer snart posta en ny artikel som bland annat kommer att innehålla second thoughts för commons :) men överlag var jag rätt böjd med mina listor, några smågrejer som kunde ha ändrats. Triplicate Spirits var betydligt bättre än jag hade tänkt mig i alla fall!

11:11:20, 14/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Har folk några kommentarer nu efter prereleaserna? Kunde inte spela själv.

10:51:01, 14/7 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
Sparkcaster skrev 19:52, 8/7 -14 Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(6/6)
Colorless:
Det finns inte mycket att fälja på men de förtjänar sin egen lista ändå.
Evolving Wilds
Radiant Fountain
Ornithopter
Bronze Sable
Tyrant's Machine
Will-Forged Golem

Listan består närapå av 2 kort, Tyrant's Machine och Will-Forged Golem, som båda är bra på det dem gör även om Tyran’s Machine kostar mer att spela och framför allt har begränsning i att den tappas jämfört med Thassa’s Ire.
Dock är dessa två spells distanserade av splashlandet: Evolving Wilds.
1. Evolving Wilds
2. Will-Forged Golem
3. Tyrant's Machine

Kan hålla med om att det bör stå något om färglösa spells, även om det sällan duger till en egen lista. Bra jobbat :)

08:08:00, 9/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(6/6)
Colorless:
Det finns inte mycket att fälja på men de förtjänar sin egen lista ändå.
Evolving Wilds
Radiant Fountain
Ornithopter
Bronze Sable
Tyrant's Machine
Will-Forged Golem

Listan består närapå av 2 kort, Tyrant's Machine och Will-Forged Golem, som båda är bra på det dem gör även om Tyran’s Machine kostar mer att spela och framför allt har begränsning i att den tappas jämfört med Thassa’s Ire.
Dock är dessa två spells distanserade av splashlandet: Evolving Wilds.
1. Evolving Wilds
2. Will-Forged Golem
3. Tyrant's Machine

19:52:58, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:53:47, 8/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(5/6)
Grönt:
Elvish Mystic
Satyr Wayfinder
Runeclaw Bear
Invasive Species
Netcaster Spider
Shaman of Spring
Undergrowth Scavenger
Living Totem
Charging Rhino
Siege Wurm
Carnivorous Moss-Beast

Grönt känns som en stabil men klumpig färg – 3-4 mana har alldeles för mycket trevligt för att det skall vara hälsosamt och kurvan blir antagligen lidande för den sakens skull.
1. Elvish Mystic
2. Shaman of Spring
3. Living Totem
4. Invasive Species
5. Netcaster Spider
Invasive Species är nog det kort som är svårast att placera – jag tror inte man vill spela det utan att ha ett visst antal triggers som gör den riktigt bra. Detta är orsaken till att den, trots sina mycket trevliga stats, hamnar efter kortdrag och buff i form av Shaman och Totem.
Ranger's Guile
Vineweft
Titanic Growth
Plummet
Naturalize
Verdant Haven
Hunter's Ambush
Hunt the Weak
Spells från grönt är sällan en källa till överraskningar, denna gång finns dock en bubblare: Hunter's Ambush – en ensidig fog att plocka in mot lekar som inte kan hantera den, dvs alla andra färger. Däremot är det bara Hunt the Weak som tar sig in på listan, Verdant Haven kommer nära men är ett kort som främst kommer se spel när du verkligen har toppat kurvan.
Slutlista:
1. Elvish Mystic
2. Shaman of Spring
3. Hunt the Weak
4. Living Totem
5. Invasive Species

19:48:29, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:54:55, 8/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(4/6)
Blått:
Fugitive Wizard
Welkin Tern
Research Assistant
Aeronaut Tinkerer
Coral Barrier
Frost Lynx
Amphin Pathmage
Nimbus of the Isles
Glacial Crasher

Void Snare
Hydrosurge
Negate
Peel from Reality
Invisibility
Mind Sculpt
Divination
Statute of Denial
Chronostutter

Blått har störst möjlighet att välja inriktning, dels finns effektiva beaters(Welkin Tern och Frost Lynx) och dels finns bra lategame(Nimbus of the Isles och Amphin Pathmage).
Gubbar:
1. Frost Lynx
2. Nimbus of the Isles
3. Research Assistant(kombinationen bra blocker och lategame effekt ger denna bra ranking)
4. Welkin Tern
5. Amphin Pathmage
(Bubblare: Glacial Crasher är bra nog och mer därtill om man spelar UR och kan agera fet vägg även utan mountains.)
I blått finns ett kort som kan visa sig vara helt bonkers om formatet i stort är långsamt: Mind Sculpt. Får man 6-7 sådana(inte omöjligt) så vinner man antagligen på att enbart milla motståndaren. Det räcker nu inte för att slå sig in på listan men mill är definitivt en lek enbart med hjälp av detta kort.
De tre spells som tar sig in på listan är annars alla tempobaserade/removal: Encrust, Void Snare och Peel from Reality. Att ta bort en gubbe för enbart 3 mana, studsa för 1 eller ha tokigheter för sig på 2 – det är helt enkelt för kostnadseffektivt för att inte platsa.
Totallista:
1. Encrust
2. Void Snare
3. Frost Lynx
4. Peel from Reality
5. Nimbus of the Isles

19:37:11, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:55:27, 8/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(3/6)
Vitt:
Selfless Cathar
Soulmender
Sungrace Pegasus
Oreskos Swiftclaw
Midnight Guard
Kinsbaile Skirmisher
Heliod's Pilgrim
Razorfoot Griffin
Tireless Missionaries

Oppressive Rays
Divine Favor
Raise the Alarm
Ephemeral Shields
Pillar of Light
Solemn Offering
Marked by Honor
Meditation Puzzle
Sanctified Charge
Triplicate Spirits

Baserat på sina commons så är vitt midrange evasion, det är bara Swiftclaw som är riktigt aggresiv tillsammans med Skirmisher. Istället tror jag att vitt kommer leva på att pumpa ut små gubbar, ta lite skada och sedan vinna på en horribel Santified Charge, antingen som attack eller genom att blocka med first strike på hela laget.
Gubbar:
1. Sungrace Pegasus
2. Kinsbaile Skirmisher
3. Oreskos Swiftclaw
4. Heliod's Pilgrim
Här finns det, antagligen, bästa tillskottet från spells: Raise the Alarm, Pillar of Light(antagligen som brädkort), Triplicate Spirits och Sanctified Charge. Listan med dessa inblandade blir följande:
1. Triplicate Spirits
2. Raise the Alarm
3. Sungrace Pegasus
4. Sanctified Charge
5. Oreskos Swiftclaw

19:26:10, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:56:15, 8/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(2/6)
Svart:
Typhoid Rats
Child of Night
Black Cat
Carrion Crow
Necromancer's Assistant
Witch's Familiar
Zof's Shade
Accursed Spirit
Rotfeaster Maggot
Shadowcloak Vampire

Crippling Blight
Sign in Blood
Eternal Thirst
Necrobite
Mind Rot
Festergloom
Unmake the Graves
Flesh to Dust
Covenant of Blood

Svart är här en defensiv färg totalt sett med enbart 3 gubbar som kan anses vara riktigt aggresiva i Child of Night, Carrion Crow och Accursed Spirit. Enligt mig ser listan över gubbar ut såhär:
1. Carrion Crow
2. Typhoid Rats
3. Rotfeaster Maggot
4. Accursed Spirit
Med tillägget för spells så hammnar vi inte allt för annorlunda, 3 spells konkurrerar på listan: Flesh to Dust som det stabilaste removalet, Unmake the Grave som instant recursion och Sign in Blood. Det är dock bara Flesh to Dust som tar sig in på top-5 och då på plats 1.

19:17:12, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:56:54, 8/7 -14
Sparkcaster

MEDLEM
Västerås
Jag får väl dra mitt strå till stacken också:(1/6)
Rött:
Forge Devil
Foundry Street Denizen
Borderland Marauder
Generator Servant
Torch Fiend
Goblin Roughrider
Krenko's Enforcer
Wall of Fire
Rummaging Goblin
Scrapyard Mongrel
Thundering Giant
Miner's Bane

Clear a Path
Crowd's Favor
Hammerhand
Lightning Strike
Inferno Fist
Lava Axe
Blastfire Bolt

Av dessa kort finns det vissa som inte passar in i rötts normala tema med ren och skär aggro, dessa är Blastfire Bolt(för dyr), Lava Axe(kan vara ensam på topp men hellre en gubbe), Clear a Path(brädkort), Miner’s Bane(för dyr), Rummaging Goblin(för defensiv), Wall of Fire(också för defensiv). I övrigt så finns det helt klart möjligheten att göra en bra röd lek – Foundry Street Denizen tur 1 är nästan alltid bra och om man lyckas kurva ut så är den det bästa du kan göra tur 1. Baserat på denna kurva så sätter jag Denizen som ett högt pick och gubblistan blir följande:
1. Krenko's Enforcer
2. Foundry Street Denizen
3. Borderland Marauder
4. Generator Servant
Även om vi lägger till spells så är det bara två kort som jag anser vara bättre än dessa och det är då de två billiga removalsen, Lightning Strike och Inferno Fist som skulle ta sig in på plats 1 respektive 5.
Detta är självfallet baserat på en draftarketyp men jag tror att det är så man får tänka här.

19:08:05, 8/7 -14
Uppdaterad: 19:57:23, 8/7 -14
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Hans utvärdering av Oppressive Rays var bäst! :D

16:18:11, 7/7 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
LarsLeif skrev 08:38, 7/7 -14 LSV säger sitt:

http://www.channelfireball.com/articles/magic-2015-limited-review-white/

Vi ser ut att vara hyfsat överens! Jag övervärderar troligen Midnight Guard, men jag tror han blir grym tillsammans med Convoke, helt enkelt. Spännande att se hur han har rankat blått, var tveklöst den svåraste färgen, eftersom kort som Divination är så beroende av hur snabbt formatet är.

08:49:07, 7/7 -14
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
LSV säger sitt:

http://www.channelfireball.com/articles/magic-2015-limited-review-white/

08:38:21, 7/7 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
Beakid skrev 17:09, 6/7 -14
Binkabi skrev 16:05, 6/7 -14
toriv skrev 23:52, 5/7 -14 Tänkte också påpeka att Amphin Pathmage känns som ett väldigt starkt Limited-kort.

Jag håller med, men det kräver givetvis en viss mängd artefakter!

Nu har du nog läst lite fel :)

Jag tänkte för mycket på dig Björn! Fixat nu ;)

17:23:49, 6/7 -14
Beakid

ADMIN
REDAX
MODERATOR
GULDMEDLEM
Lyckeby
Binkabi skrev 16:05, 6/7 -14
toriv skrev 23:52, 5/7 -14 Tänkte också påpeka att Amphin Pathmage känns som ett väldigt starkt Limited-kort.

Jag håller med, men det kräver givetvis en viss mängd artefakter!

Nu har du nog läst lite fel :)

17:09:18, 6/7 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
toriv skrev 23:52, 5/7 -14 Tänkte också påpeka att Amphin Pathmage känns som ett väldigt starkt Limited-kort.

Jag håller med, men det kräver givetvis en viss mängd artefakter!

Edit: och för att kommentera på rätt kort! Jag tror den är aningen dyr, plus att blått redan har gott om Evasion. Kanske ihop med stora gröna monster. Dock är det aldrig dåligt med unblockable!

16:05:02, 6/7 -14
Uppdaterad: 17:23:07, 6/7 -14
toriv

VäKTARE
Norrtälje
Tänkte också påpeka att Amphin Pathmage känns som ett väldigt starkt Limited-kort.

23:52:18, 5/7 -14
Kenji

MEDLEM
Tyresö
Min filosofi är att kortekonomi, tempo och synergier vinner en limitedmatch. Eller bomber. Jag tycker också att det är viktigt att göra skillnad på djur och icke-djur, så jag har delat in mina top 5 i tre djur och 2 icke-djur. Se nedan:

Vit:
Djur:
1. Triplicate Spirits - De mest spelvärda djuren i vitt är små och billiga, vilket bara gör denna flygande armé mer affordable och tidigare på kurvan.
2. Heliod's Pilgrim - kan hämta removal i blått (Encrust), svart (Crippling Blight) och rött (Inferno Fist).
3. Raise the Alarm - Två creatures i instantfart, hjälper convoke och möjlighet att trixa.
Removal och trix:
1. Pillar of Light - Ett removal som tar (de flesta) bomberna. Vitts bästa removal på common, vilket säger en del om hur svaga deras removal är i detta set.
2.

Blått:
Djur:
1. Amphin Pathmage - Evasion bryter kloggade bord, nu är kostnaden så hög att den sällan kommer att använadas, men när situationen infinner sig så kommer den att avgöra bord. Under tiden så får du 3 power för 4 mana, vilket är starkt för att vara blått.
2. Welkin Tern - 2 power flyer för 2 mana är starkt. Möter du blått så måste du vara förberedd på denna.
3. Aeronaut Tinkerer - Möjligheten till evasion gör honom till en bra followup till Welkin Tern (och så lägger man runda 4 Juggernaut eller Rogue's Gloves så är livet gött).
Removal och trix
1. Encrust - Stabilt blått removal. Dubbelblå gör den dock svår att splasha.
2. Peel from Reality - Antingen så köper du tempo genom att studsa motståndarens tjockis plus får lite value genom att få chansen att återspela en 187, eller så räddar du ett av dina värdefulla djur från ett removal och får extra value genom att studsa ett av motståndarens djur.

Svart:
Djur:
1. Carrion Crow - Svart har sällan stabila, billiga flygare. Detta är väl ungefär så nära som de kommer.
2. Typhoid Rats - 1/1:or med deathtouch är alltid bra, ännu bättre när dem kan hjälpa till med convoke.
3. Shadowcloak Vampire - En 4/3 för 5 är inte alltid något att hurra för, men möjligheten till evasion höjer honom ett snäpp.
Removal och trix:
1. Flesh to Dust - Dödar vadsomhelst, närsomhelst, då får det kosta 5 mana.
2. Crippling Blight - Mer flexibel än Festergloom och så mycket billigare än Covenant of Blood.

Rött:
Djur:
1. Generator Servant - Jag är väldigt nyfiken på hur denna kommer att påverka limited. Bomber vinner limitedmatcher och denna skyndar på bomben med två rundor.
2. Forge Devil - Det finns många targets för denna, plus att det är ett billigt djur som hjälper convoke.
3. Scrapyard Mongrel - Hill Giants är bra i rött. Har du en artifact så blir den bara bättre.
Removal och trix:
1. Lightning Strike - Denna är starkare än Inferno Fist eftersom den kostar mindre och skadar mer...
2. Inferno Fist - ...men Inferno Fist har potentialen att sätta tempot på matcher på ett helt annat sätt Lightning Strike.

Grönt:
Djur:
1. Invasive Species - Denna kombar bra med flera billiga djur med 187-effekter (Kinsbaile Skirmisher, Frost Lynx, Forge Devil, Living Totem etc etc etc).
2. Living Totem - För denna är alla tidigare drops till Elvish Mystics och Wall of Roots, det måste väl vara bra?
3. Shaman of Spring - 2/2a cantrip är stabilt och bra kortekonomi.
Removal och trix:
1. Hunt the Weak - Permapump och removal, riktigt stabilt kort i grönt.
2. Plummet - Jag håller denna högre än Netcaster Spider då den kan tackla bomber mycket bättre, men båda är ju att föredra om man har chansen...

22:49:56, 5/7 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!