Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 644 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

SM & Lincon 2014! Intervju [Legacy]
Top8 Spelarprofiler Legacy-SM 2014!

Missade ni top8an i Legacy under SM? Här får ni en bättre inblick i vilka talangfulla individer som gick topp 8 bland 72 övriga kämpar.

av elof_the_mighty
12:10, 10/7 -14
läst 5322 ggr.
Skriv ut artikel
17 kommentarer

Vigo

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 23 år kommer från den lilla byn Torhamn 3 mil utanför Karlskrona.
Bor numera i Karlskrona centrum.

Tidigare meriter?
- Vunnit ett gäng olika "kungen" kval, 6:e plats i 350 personers Legacy i Frankrike.
Vunnit diverse pre/releaser
Top8 på diverse konvent etc.

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Jobbar som lagerarbetare och myser!

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- BUG Delver, vann Legacy-sm =)

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Inget extremt utöver de vanliga men leken är ju inte av den naturen som gör såna saker heller.

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- För mig fanns de väl egentligen bara 2 lekar att välja mellan som jag ville spela, miracle och bug delver. Hade inte valt annorlunda idag, känner mig trygg med båda dom lekarna.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskilda tech?
- Det enda jag i efterhand hade velat ändra var en sak jag funderade på redan innan turneringen och de var -1 submerge + 1 Maelstrom Pulse i sb (anledningen är att jag vill kunna hanterna Jace samt Batterskull bättre)

Ett kort som visat sig va riktigt bra som kanske inte så många andra bug listor spelar i main är Disfigure, den är verkligen bra och dödar nästan allt du vill döda med leken för endast .

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- Tycker inte leken har någon riktigt botten-matchup, är väl delvis därför jag gillar leken. Det bör ju finnas någon som inte är allt för fördelsaktig. De mesta med Jace och/eller Batterskull brukar bli tight.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Lite samma sak här, finns väl ingen riktigt bra matchup heller men jag brukar personligen gilla att spela mirror och mot rug.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Oj lite knivigt att säga exakt men gissar på 7-8 år.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Spelar det mesta men mest Legacy. Vintage försöker jag mig på emellanåt och har just nu en lek som jag tänkt spela på wsk härnäst.

Varför vann du/vann inte du?
- Jag antar att de är en mix av tur/skicklighet och en ganska väl genomtänkt sb och maindeck.

Vilken är bästa leken i formatet?
- Tycker nog bug delver eller miracles.

Hur ofta spelar du Legacy?
- I snitt en gång per vecka kanske.

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Egentligen inte så himla mycket, hade redan rätt klart för mig vilken lek jag skulle spela och spelade med den veckan innan och tweakade det sista i sb.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Kändes ju såklart väldigt roligt. Det va ju trots allt SM i Legacy! Kanske känns lite extra nice för mig då jag fick med mig en stor pokal hem. Svårare att svara för hur de andra 7 kände.

Vem tycker du förtjänade att gå top8 utöver de som faktiskt gjorde det?
- Vet inte någon på rak arm där men jag tycker Lynkan förtjänade att gå top 32 ist för att va den enda på 9 poäng som missade.
Lynkan <3

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Måste säga miracles på den frågan såg flera under turneringen men ingen som nådde hela vägen tydligen. Lite förvånad över avsaknaden av Death and Taxes med då den är väldigt populär för tillfället.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- I de långa loppet är de inte så avgörande faktiskt. Min lek kan ju va väldigt snabb så de är klart de är ett plus men leken är så flexibel så de spelar inte så stor roll i slutänden.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Självklart kommer jag spela. De är de format jag kan spela oftast och med trevliga människor. De är dessutom de format som ligger närmst om hjärtat.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Jag bryr mig inte så mycket utan anpassar mig efter vad som bannas och tycker de är rätt sunt nu som det är.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- Har inget emot att de skulle printa upp massa duals etc så länge de gör de fula så att de gamla, snygga, dualsen behåller sitt värde.

Sen kanske de inte är helt bra att de kostar 15 k att köpa en tier 1 lek i Legacy. Men och andra sidan är de ju som en investering som du får tillbaka den dagen du inte vill spela.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Jag har inte något att klaga på faktiskt, det var väldigt lyckat i år med bra lokaler osv.

Egen fråga/reflektion?
- Pass




elof

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 29, ursprungligen från samma lilla håla, Torhamn, som vigo (wiki säger 425 individer boende 2010), numera så bor jag i Varberg.

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Arbetar som radiofysiker på Ringhals kärnkraftverk, tar hand om familjen och surfar svm.

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- Jag spelade vad ferm rekommenderade :) Jag hade planer på antingen Bant-Blade eller BUG-Order men hade inte testat några av lekarna. Det hela slutade med att jag tog ferms (bop) 75 rätt av, så jag spelade en esper deathblade. Gick 7-1 i swissen och dog till slut i finalen. Ferm gick 5-2-1 om jag inte minns fel och följde upp det med 5-0 i Legacy dagen efter.

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Hände ett par spännande saker. Dels så mötte jag två enchantress i första och andra rundan och dels så lyckades jag vinna över dredge på kamera i sista runda, något av en omöjlig matchup. En annan grej var i kvarten emot RUG, jag började ta över det sista partiet genom en andra TNN följt av en Jace och min motståndare hade inte mycket svar trots 3 kort i handen. Så jag lägger en Seize och får syn på 3 Flooded Strand (utöver en hel del länder i spel redan). Johan drar sen ett kort i sin tur och visar 4 Flooded Strands!

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- Se ovan. Är rätt nöjd med resultatet och leken kändes stark, skulle möjligen velat ha in 2 Ponders i leken, men har inga direkta förslag på vad som ska ut.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Det var en del tech faktiskt. En tilltalande del av leken var att den spelade 4 av alla "bra" bilder, främst då den 4e Fowen, Jacen och True-Name. Det har såklart sina för och nackdelar men generellt så var det positivt. En strix i main är också för att ferm ville ha ett blått kort och ett removal vilket gjorde strixen till ett lätt val. Dessutom så blir det en slot öppen i brädan. Och på tal om den så innehåller den ett gäng 1-offs men jag har för mig att jag brädade in alla vid något tillfälle, även om jag aldrig fick lägga Lingering Souls. Path to Exile var faktiskt förvånansvärt bra.

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- Dredge. Det finns inga kort i brädan för matchupen och man lever i princip på att ens Deathrites ska göra allt jobb. Annars så har den rätt okej game emot det mesta.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Hmm, svårt att säga men generellt så känns "rättvisa" lekar som bättre matchups. Största styrkan i leken är att den attackerar från flera håll, Stoneforge, Deathrites, True-Name kräver alla olika svar och har man för mycket removal så tar Jace över. Jag vann oväntat många matcher på Jace-ultimate (skulle uppskatta att jag fick använda den en 6-8 gånger)

Hur länge har du spelat Legacy?
- Jag började kring Time Spiral, så 06? Legacy var väldigt nytt och vintage hade i princip gått i graven. Blev hooked ganska tidigt och i samband med Time Spiral så kom slivers tillbaka och jag var fast besluten om att det skulle gå och lira i Legacy (lyckades vinna nån turnering i alla fall)!

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- 93-94 blir det väl främst. Försöker spela så mycket annat som jag hinner med men mellan arbete, familj och brist på motspelare så blir det inte så mycket som man skulle vilja. Har lovat börja lira vintage den dagen jag hittar en rolig lek igen (typ som Flash-Hulk).

Varför vann du/vann inte du?
- Jag är alldeles för talanglös. Ne, men jag vet faktiskt inte varför. Jag vann över vigo i swissen men i finalen så tror jag att jag spelar fel i första duellen, men svårt att säga. Jag minns att vigo lägger land+delver, jag har länder, Shaman, Plog och Jace typ? Jag funderar på om jag ska lägga Plains-Plog, Swamp-Shaman eller inget alls av dom för att spela runt Daze. Jag valde att Ploga då jag tänkte mig att Shamanen får då kanske leva och jag hade mycket action. Vigo hade Daze och flippade Delver med en Fow, så det är möjligt att det inte förändrat något hur jag spelat. Shaman dör sen på Disfigure och jag hamnar efter. Vinner duell 2 och i duell 3 så blir jag lite mana stabbad i och med att jag måste lägga en Decay och vigo har en riktigt bra hand med dubbla Wastes, Delvers and stuff. I inget av partierna har jag nån Brainstorm eller Stoneforge, så det kändes lite att jag drog below average. I slutet så har jag dragit alla 3 Jacear och kan topdecka ett av typ 4-5 removal eller ett Island för att lägga Jace och bouncea, men missar. Å andra sidan är Vigo en riktigt värdig vinnare och jag har tillräckligt med troféer om det är :)

Vilken är bästa leken i formatet?
- Det verkar vara ganska jämt skägg mellan Miracles, BUGs, Esper. Samt kombo som är lite av en joker. Får se om m15 eller conspiracy ändrar något. Jag gillar Dack Fayden och tror den har potential.

Hur ofta spelar du Legacy?
- Jag brukade spela ofta men numera hinner jag inte alls längre. SM var första större Legacyn jag lirat på nästan ett år. Det är synd att det inte finns fler större turneringar så man har något att testa ordentligt inför. Bra att playoteket gör ett försök (synd att de inte kunde förmedla det tidigare bara!).

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Inte alls :) Jag tog en öl kvällen innan och byggde leken på hotellet, köpte in den sista Zealous Persecution från svm-butiken och sen var det bara att spela.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Det känns klart stort. Det är såklart lite surt att sluta två i och med att "ingen kommer ihåg en förlorare" men samtidigt kul att segraren får en pokal och svm-titel. Priserna var också riktigt bra även om jag tyckte det knappt var nån prisskillnad mellan 5-8 och 3-4 (5-8 var en Judge Noble Hierarch samt Judge Karmic Guide, 3-4 var Judge Karakas och Judge Bribery). Och som sagt, synd att coveraget inte var lika stort för Legacyn som för det andra "SM".

Vem tycker du förtjänade att gå top8 utöver de som faktiskt gjorde det?
- Oj, finns många duktiga. Usel, Truck med flera som var med att starta "Lunda Legacyn", Per Nystörm och andra pro players saknades med men det största namnet är ju klart Ferm, då han spelade samma 75 som mig :) Han hade dock otur att få en draw i en duell som det såg ut som han hade chans att vinna.

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Miracles är ju den stora. Sen var jag inte särskilt men trots allt lite överraskad över en burn i topp 8. Oftast brukar en udda lek gå in men hade nog mer trott på painter, alver eller liknande.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Klart att det är avgörande. I finalen exempelvis hade det gjort stor skillnad om jag fått börja och inte behövt ha en flippad Delver emot mig. Men samtidigt är det en faktor i spelet som man får ha i åtanke, jag tycker att det är bra att den "högre rankade" börjar i slutspelet, det gör det lite mindre lockande att drawa och samtidigt så var jag och Vigo 1a och 2a i swissen och slutade med 1a och 2a så nån fördel har det väl med sig.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Jadå, som det känns nu så är det fortfarande ganska öppet, ingen lek är så etablerad att den total dominerar. Topp 8 var ju 8 olika lekar dessutom varav vissa visserligen är mer lik än andra. I swissen så mötte jag 6 olika kategorier lekar också, 2 sneak, 2 enchantress, 1 MUD, 1 UWR delver (förlust), 1 dredge, 1 BUG, inräknat topp 8 så var det ytterligare två arketyper, RUG och ANT.
Största hotet är priset på kort, det är redan nu en hel hög med kort som kostar alldeles för mycket. Jag är dock rätt övertygad om att wizards arbetar på frågan så det kommer nog en ändring förr eller senare. Tror folk kommer att lira Legacy oavsett vad priserna på kort ligger på, se på vintage och 9394 som ökar i antal trots att formaten egentligen är dyrare än Legacy. Det andra hotet skulle vara om nya kort dominerar sönder formatet men det verkar inte heller hända, det var värre förr med Survival och Mystical Tutor.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Spontant så tycker jag inte det. True-Name är ett förbannat tråkigt kort men wizards trycker svar på den så problemet löser lite sig självt. Det finns ett par kort på bannlistan som skulle kunna släppas men inget jag direkt stör mig på. Det hade varit lite roligt om Show och LED får yxan (eftersom jag inte har några såna kvar längre :)), då går det kanske att lira riktig kontroll, fast å andra sidan kanske det bara blir Delvers överallt och det vore ju tråkigt med.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- Nämnde det lite innan, men den är ju klart brutal. Jag skulle aldrig se mig själv idag att köpa rev Undergrounds och Volcanics för 1000-lappen, det är vad jag gett för mina unl och ibland mindre än så. Visst är jag glad att jag fått tillbaka en hel del på korten men det är synd att det begränsar spelmöjligheterna. Jag har själv gjort mig av med kort om jag inte tror jag kommer spela, typ LED, Show, för att det är för mycket pengar att ha uppbundet utifall att något händer. Överväger faktiskt mina Goyfar och Bobar med men de är kvar än så länge.
Legacy Masters skulle det nog inte alls vara något fel på. Visst, man tappar säkert nån krona på ett par kort fast å andra sidan så får man kanske tillbaka det om populäriteten ökar för formatet. Dessutom var Modern Masters väldigt kul att drafta och Vintage Masters verkar väldigt roligt med så det finns väl alla förutsättningar för att ett eventuellt Legacy Masters ska bli en succe.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Lite mer coverage om möjligt. Det var väldigt bra att själva topp 8 var dagen efter. Jag tyckte även det var bra med food breaket mellan runda 5-6, kan hålla med att topp 32 cutten kändes konstig och så tycker jag alltid det är lite jobbigt med en extra swiss-runda, eftersom man inte kan dubbeldrawa in eller som det blev nu så var vi 4 pers på 6-1 inför sista rundan varav 2 blev pairade och fick drawa, vigo och jag blev nedpairade och fick vinna för att vi var tvungna att spela. Sen kan jag tycka att nån form av minne till topp 8 utöver priser är inte fel, mest bara för att det ska "ge" något utöver att bara vinna.

All in all dock så var det oerhört lyckat och hoppas verkligen det kommer tillbaka nästa år!




Landgraf

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 34, Linköping

Tidigare meriter?
- T8 GP Oslo 2001, T8 SM 2003, T8 SM 2014. Har spelat 3 PT:s utan någon direkt framgång. När det gäller Legacy kanske främst vinnare av Eternalkungen 2012.

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Doktorand i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet.

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- ANT. 6-2 i swissen, förlorade sedan semin mot Elof. Förlorade mot MUD runda 1 på grund av ett grovt felspel (glömde bort att han hade en mishra i spel och passade rundan med 1 liv) och ett dåligt mulliganbeslut (det går inte att hålla preordain-händer, det är bättre att försöka mulla in i något snabbare), men jag var ovan vid matchupen. Samt mot Burn-leken som kom t8 på grund av väldigt små marginaler.

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Inte tillräckligt för en hel rapport i alla fall. Roligast duell var kanske en starthand på 3 gitaxian probe, LED, ad nauseam, brainstorm, infernal tutor on the play. Första probem missar land (typ en cabal therapy) och visar att motståndaren spelar zombies, andra träffar fetch. Jag spelar fetch in i brainstorm, bs träffar LED och dark ritual. Lägger tillbaka ritual och ad nauseam, spelar probe, saccar två LED som svar, spelar ad nauseam från 13 liv med B floating och en ritual på toppen, så i praktiken från 12 liv med BBB floating, och det går vägen. Motståndaren var inte jätteglad. :) Men det är ju bara allmän flyt, hade tre t1-kills sammanlagt i turneringen vilket definitivt är över förväntan. En annan intressant situation var mot RUG Delver efter att ha mullat till 5, och slog en hand med fow, fow, flusterstorm, ponder med hjälp av en duress och naturlig tendrils eftersom han valde att kontra helt fel saker. Det är en anledning till att jag gillar leken så mycket: folk är ovana att spela mot den och spelar därför fel. Det är ju så Legacy fungerar, det finns så många lekar att man inte kan vara van att spela mot alla. Se till exempel min förlust mot MUD ovan, eller när jag mötte welder första gången och inte tänkte på att spela ut LED som absolut sista kort i match om t8 i Danish Legacy Masters i höstas. Man lär sig.

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- Absolut inte. ANT är bästa leken i formatet så länge inte formatet är alldeles för hatiskt. Folk är dåliga på att spela mot leken och de flesta sorternas hat har man rätt lätt att hantera. Leken borde spelas mycket mer, den är inte alls så svårspelad som folk tror.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Jag är nöjd med listan. Om det skulle vara massor av Death and Taxes skulle jag vilja ha Dread of Nights, men det är en matchup man kan slå ändå. Jag överväger en Chain of Vapor och en extra Xantid Swarm för att ha en chans mot Sneak and Show med Leyline of Sanctity, men det är tveksamt om det är värt det. Det här var första gången på ungefär ett år som jag spelade Grim Tutor, har testat saker som Lim-Dûl's Vault och maindeck Empty the Warrens, men jag måste säga att tutorn överraskade mig och jag lär definitivt behålla den i framtiden.

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- BUG Delver och Reanimator. Delver för att den har en hyfsat snabb klocka tillsammans med ryck, kontringar och wastelands, Reanimator för att det är en snabbare klocka (när de reanimerar Griselbrand eller Iona är det game mot ANT, så de är i stort sett en t2-lek när jag är t3) tillsammans med mer disruption. Miracles är inte jättekul att möta heller. Alla blå midrangelekar blir dock väldigt mycket svårare att slå om man möter spelare som är vana vid matchupen också.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Allt som inte har varken Force of Will, en snabb komboklocka eller en massa ryck. Låtsaslekar som Nic Fit eller Lands eller RUG Cascade. Det är väldigt lätt att vinna runda 3 om motståndaren inte stör särskilt mycket.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Sedan 2011, sedan 2012 seriöst. Men jag spelade Swords to Plowshares i typ 2 och Oath of Druids och Tropical Island i Extended, så jag har en del erfarenhet med korten ändå ...

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Jag spelar egentligen allt, även om jag tycker Legacy är roligast (eventuellt bortsett från de bästa draftformaten). Jag har power men spelar aldrig Vintage, för det finns ingen lokal scen och turneringarna går alltid parallellt med viktigare saker på konvent. Det är tråkigt, jag gillar gamla bilder.

Varför vann du/vann inte du?
- Jag brickade ganska ordentligt när jag försökte gå av med Past in Flames in i cantrips mot Elof: jag kunde spela brainstorm, fetch, probe, brainstorm, sedan en brainstorm till om jag inte hittade en probe, alltså få titta på totalt minst 8 kort, men hittade ingen tutor eller tendrils. Men jag spelade bort det i andra duellen, jag spelade inte ut LED utan lät den bli ryckt, så det var väl rättvist trots allt. Jag hade haft massor av flyt tidigare i turneringen, som sagt. Och även om storm inte är så svårspelad som folk tror är det ändå en lek som dödar en om man spelar fel.

Vilken är bästa leken i formatet?
- ANT, så länge in det är alltför mycket BUG Delver (för mycket Reanimator är det ytterst sällan). Som tur är är det ingen som har fattat det (mirrorn är hemskt slumpmässig; om fler spelade kombo skulle jag spela Reanimator i stället).

Hur ofta spelar du Legacy?
- Alldeles för sällan. Turneringar på de GP:s där jag missar dag 2, lite konvent och LIGG-turneringar i Stockholm. Annars några spontana dueller någon gång lokalt.

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Inget speciellt. Jag har spelat storm det senaste halvåret på diverse turneringar och kom till semi i den senaste LIGG-turneringen.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Inte stort kanske, men det ser ju rätt snyggt ut. Och det finns ju inte så mycket stora turneringar i Sverige.

Vem tycker du förtjänade att gå top8 utöver de som faktiskt gjorde det?
- Truck kanske, men han var ju inte ens där. Per Nyström.

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Det finns alldeles för många bra lekar i Legacy för att man ska kunna förvänta sig att alla kan gå t8. Alver eller Death and Taxes är mycket bättre lekar än Burn, till exempel, men det säger inte så mycket.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Det är ganska avgörande, men jag minns inte att jag vann eller förlorade en oproportionerlig del av tärningsslagen. Viktigast är det mot andra kombolekar och jag mötte inte många sådana. Folk spelar för lite kombo.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Tills någon bänder mina brainstorms från mina döda stela fingrar.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Det finns en massa kort som skulle kunna unbannas. Kanske inte Mox Pearl, som Olle Råde föreslog en gång, men definitivt kort som Black Vise, Earthcraft och Mind Twist. Inte kanske så många kort som skulle öppna för intressanta arketyper dock, mest för att det är finare med små än stora banlistor. Ingenting borde bannas. LED är förstås insane, men så länge ingen spelar den är den ju okej, vilket vi alla är tacksamma för. Om de bannar Brainstorm dör formatet. Eller okej, Worldgorger Dragon kunde vara kul att unbanna. Windfall. Mana Drain om den samtidigt trycktes om, typ i ett FtV-set, för annars skulle den bli värd 3000 kr eller så. Fastbond kanske. (Nej.) Definitivt inte Yawgmoth's Bargain, Mind's Desire eller Tolarian Academy som några har argumenterat för. Så roligt borde jag inte få ha.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- I teorin ja, trots att jag skulle förlora 40-50k då. Nu kommer väl Legacy att successivt bli mer som Vintage, det vill säga ett format för gamla spelare med skägg och svårhanterlig nostalgi. Det är lite synd. Jag kan leva med det, men det vore kul med mer nytt blod. Det kommer förstås inte hända förrän WotC bestämmer sig för att överge reserved list om tio år eller så, men det vore bra. Det är dock värt att påpeka att Tarmogoyf har ökat i pris med 100 % sedan Modern Masters announcades ...

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Cut till top 32 är ganska random. Jag antar att de hade räknat med fler spelare, men nu känns det bara märkligt. Hellre bara ren swiss. Fler spelare vore förstås också trevligt. Kanske trials på andra ställen i landet som ger byes? Jag är i och för sig inte så förtjust i byes. Men något som fick turneringen att kännas mer annorlunda vore trevligt.




Gwaihir

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)
- Är 31 år och uppvuxen i Karlstad men fick min tidiga magicutbildning av Arvikafolk. Numera Göteborgare.

Tidigare meriter?
- Vunnit diplomacy-SM, flera juniorSMguld i bridge och spelat i elitserien där, introducerade maffia till svenska konvent. Eller jaha du menar magic? Jag vann en prerelease en gång i Karlstad, tror det var Zendikar, och en GPT-sealed någon gothcontorsdag till en GP som jag sen aldrig åkte på.
 
Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Jobbar som matematiker och leker i alla möjliga former.

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- Spelade Burn! och det gick fruktansvärt bra, kom till top-4.
 
Hände det något intressant i någon match/situation?
- Det var ett par intressanta lägen där jag fick locka med något för att sen kunna resolva en Price of Progress men som burnspelare var nog ändå bästa känslan mot storm i swissen när jag kunde svara på en fetch med bolt, bolt, fireblast för exakt dödlig skada.
 
Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- Främsta orsaken var att det var leken jag fick tag på, kom till Lincon utan lek (spelar aldrig constructed så har inga kort) merfolkleken jag tänkte låna var redan utlånad, men en kompis, kompis, kompis hade en burn-lek vars tänkta pilot inte kommit och lånade ut den till mig. Stort tack till Johan från Östersund tror jag han var.
 
Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Smash to smithereens var ett fruktansvärt bra kort som kom in i nästan alla matcher, lyckades aldrig resolva en blood moon och känner nog nästan att det kortet är lite för långsamt för leken.
 
Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- Känns spontant som att burn har riktigt svårt för riktigt unfairlekar. Mot snabba kombolekar är den inte snabbare och har i princip ingen disruption (mot storm får man lite indirekt disruption eftersom de späker sig själva så mycket men show and tell kan nog showa ner burn ganska lätt). 
 
Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Bra matchup är alla andra, försöker de spela fair och inte är beredda så känns burn oerhört bra. Sulfuric Vortex och Smash to Smithereens tar hand om batterskull och bolt om shamaner.
 
Hur länge har du spelat Legacy?
- Tror det var min första Legacy-turnering.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- I pappersmagic spelar jag då och då lite draft eller sealed, på modo har det blivit mycket modern på sistone.
 
Varför vann du/vann inte du?
- Jag manatorskade två dueller i rad i semin. Det var ocskå en dålig matchup visserligen en fair-lek men jämfört med buggen jag vann mot i kvarten så var den här mycket snabbare och hade äckliga 5-toughnesscritters om jag inte minns fel så var det enda leken jag fick stryk av i swissen också. 
 
Vilken är bästa leken i formatet?
- Vet inte, men burn är inte dålig.
 
Hur ofta spelar du Legacy?
- Spelade 2ggr under Lincon.
 
Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- När jag fått leken kvällen innan så googlade jag lite på den innan jag somnade.
 
Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Det känns stort.
 
Vem tycker du förtjänade att gå top8 utöver de som faktiskt gjorde det?
- Vet inte, det fanns säkert många spelare som var bättre än mig som inte kom med men jag tycker det är lite konstigt att säga att någon annan 'förtjänade' det, sport är sport och ibland är det stolpe in.
 
Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Har för dålig koll för att vara förvånad över något.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Mindre avgörande än jag trott.
 
Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Jag kommer säkert spela igen när jag kan låna en lek, det är ett roligt format. Men även om jag börjar med constructed blir det nog inte Legacy, det är för dyrt. När en 'jättebillig lek' som den jag lånade kanske går att få för ca 4000:- i butik och en snittlek ligger på 20k så är det inte ett format som kan locka så mycket nya spelare särskilt då kortmängden är begränsad.
 
Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Har för dålig koll.
 
Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- Eternalformaten är ju i någon mening billigare än standard eftersom du slipper hålla på att uppdatera om du inte vill men Legacy är hur man än vrider och vänder på det svindyrt. Börjar jag spela costructed så blir det nog modern tycker Wizards tänkt helt rätt där. (och reprintar de bara fetchländerna snart så blir det mycket överkomligt prismässigt också).
 
Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Det hade varit kul med ett rum på plats där man kunde se streamen och kommentatorerna som de gör på schack och bridge-sm. Sen tycker jag med tanke på att det var en natt emellan att det kunde ha delats ut leklistor för top-8an eftersom scouting på en sån här turnering blev så ojämn (och en stor fördel för mig som kunde drawea in till top-8).



 
Hailstorm

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 19 år, Göteborg

Tidigare meriter?
- Top 32 GP Paris, vann Scandinavian Open

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Gick precis ut tredje året i gymnasiet. Ska börja läsa kemiteknik med fysik på Chalmers

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- UWR Delver, gick 6-1-1 och förlorade kvarten i top8an

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Jag fick göra den goa wasteland i ett fetch, svara på att fetchet knäcks med daze för att kontra Vigos force of will för att resolva en True-name Nemesis.

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- UWR Delver kan sätta en snabb klocka på sin motståndare samtidigt som den har ett kraftfullare lategame än de andra delverlekarna tack vare batterskull och jitte. Nej.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Jag funderade på att spela ett enlighted tutor-paket i brädan genom att cutta 1 Rest in Peace, 1 Meddling Mage och Sword of Feast and Famine för 2 Enlighted Tutor och 1 Eathersworn Cannonist. Det skulle göra min matchup mot storm och lekar där jag behöver hitta RiP något bättre, men jag skulle bli sämre mot Sneak and Show och lekar där jag tar in RiP som ett stop för goyf, deathrite och mongoose. Jag förväntade mig mer av de sistnämnda så jag valde att inte göra det, vilket kan ha straffat mig när jag förlorade mot Svante Landgrafs ANT i kvarten även om jag tycker det var rätt beslut.

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- Jund, kombinationen av Liliana, Abrupt Decay och Punishing Fire gör det svårt att sticka ett hot.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Alver. Tack vare alla mina 1-manaremoval är det svårt för dem att comba loss med glimpse eller få card advantage med Elvish Visionary och Wirewood Symbiote. Jitte och lavamancer är också kort som bara vinner spelet om du får ha dem i spel tillräckligt länge. Att resolva en Natural Order är ofta det ända sättet alver kan vinna, men det är svårt för dem med tanke på alla kontringar och Meddling Mage + Grafdiggers Cage efter bräda.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Skaffade Legacy-leken nu i vintras till GP Paris, men började spela Legacy runt två år innan det genom att låna lekar av vänner.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Jag spelar limted, standard och modern också. Vintage är riktigt roligt, men det kräver en väldigt stor investering. Jag har spelat proxvintage i en turnering på BSK och spelat det några gånger på MWS och Cocatrice, men jag hade definitivt spelat det mer om jag haft tillgång till korten.

Varför vann du/vann inte du?
- För jag förlorade ett tight game 2 i top8an mot Svante Landgraf, han gjorde en tendrils på precis 18, det hade räckt med att jag sagt massacre på min meddling mage eller fetchat en gång mindre för att han inte skulle få tillräckligt med storm för att döda mig.

Vilken är bästa leken i formatet?
- Miracles. Cardadvantagen från jace och top i kombination med kort som Terminus och Counterbalance är väldigt kraftfullt och tacklar många strategier i Legacy. Jag skulle spelat miracles om jag hade haft lika mycket erfarenhet av den som med UWR Delver, men eftersom leken tar lång tid på sig att vinna vill jag inte riskera att gå till time på grund av att jag inte är helt säker med den.

Hur ofta spelar du Legacy?
- Jag försöker spela en gång i veckan på vasa gamings veckoturningar, men får inte alltid till det. Spelar en del på cocatrice mot randoms på småstunder eller folk jag känner.

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Spelade mer magic i allmänhet innan SM och var extra kritisk till mina kortval och brädstrategier.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Det är helt klart någonting annat än vilken Legacy-turnering som helst, det att vi har en pokal gör det till en grej vinnaren aldrig kommer att glömma. Det skulle däremot känts häftigare att top8a standard/limted SM, dels för att det var fler deltagare men framförallt för att det har fått mer uppmärksamhet.

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Var förvånad över att burn gick till top8an, det är inte en särskilt populär lek och den brukar inte sätta upp resultat.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Det är helt klart en väldigt relevant faktor, ännu mer eftersom jag spelar en lek med kort som daze som kraftigt skiftar i effektivitet beroende på vem som börjar.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Jag kommer definitivt fortsätta spela. Legacy är det roligast formatet med flest lektyper och interaktioner.

Framtiden för Legacy är inte lika ljus som den kan vara eftersom det finns en begränsning på hur många nya spelare som kan ta del av formatet. Ju fler som börjar spela Legacy ju mer kommer priserna stiga, vilket gör formatet mindre och mindre tillgängligt för fler spelare om inte wizards gör någonting.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Jag tycker inget legalt kort borde bannas, men det finns en hel del kort på banlistan som inte är nära på för bra som Black Vise. Caleb Durwald gjorde en rolig och bra serie på channelfireball.com där han testar vilka bannade kort som är okej för Legacy.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- Jag är helt för något som Legacy Masters, som det ser ut nu kommer priserna bara att fortsätta att gå upp eftersom efterfrågan på korten ökar medan det inte trycks fler av korten. Legacy Masters kommer tyvärr inte ens nära att lösa alla problemen eftersom reserved list existerar och håller wizards ifrån att reprinta kort som orginaldualsen.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Inget speciellt, tycker SM var väldigt bra ordnat och deras framförhållning märks verkligen när man får se att de faktiskt hade en extrapokal när den första gick sönder.




Coffeannan

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 22 år, från Västerås där jag även bor och pluggar.

Tidigare meriter?
- En GP top 64, 9a i SM (obligatoriskt whine: missade top 8 på 0,04% tiebreaks!), tvåa i junior-EM (Är fortfarande regerande Svensk mästare och EM-tvåa i juniorklassen!)

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Pluggar Ekonomi och jobbar lite med bokföring och fakturering.

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- Spelade Shardless BUG. Gick 6-2 i swissen och förlorade i kvarten.

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Det intressantaste jag kommer ihåg var en situation som faktiskt kommer upp ganska ofta: Jace vs fetchland.

Han spelade Sneak and Show och hade en Sneak Attack i spel, mycket mana, tillräckligt med liv för en Griselbrand-aktivering men inget relevant på handen. Jag hade en Jace på 7-9 counters nånting, fatesealade, såg Griselbrand (Som troligen hade vunnit matchen åt honom) och valde att lägga den på botten. Efter matchen poängterade Kelvandil ut att det kanske hade varit bättre att låta den ligga kvar.

Lite teori: Om man vet att motståndaren alltid kommer använda sitt fetchland när man fatesealar är det rätt att alltid låta kortet ligga kvar, även om det är matchvinnande. Det är här vi är idag; Det anses rätt att använda sitt fetch när motståndaren låter ett kort ligga kvar, så det anses rätt att låta kortet ligga kvar oavsett vilket kort det är. Jag vill bara poängtera ut att det därför ofta är bättre att inte använda sitt fetch direkt, även om det är det allmänt accepterade bästa playet/det som alla gör.

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- Shardless är min go-to-lek när jag inte har nån annan lek jag vill spela. Leken är rätt stabil och riktigt kraftfull. Skulle nog valt den idag också.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Jag testade en vit splash för Meddling Mage, vilket funkade riktigt bra. Mötte massa combo, så de fick jobba för sin plats. 4 Hymn main tyckte jag funkade bra också.

Det som saknas är ju Baleful Strix. Om jag skulle spela idag skulle jag nog försöka trycka in ett par nånstans i 75an. Man kan t.ex. flytta Toxic Deluge och en FoW till brädan, ersätta basic forest med Savannah i main (Blood Moon verkar inte vara lika populär längre) och ta bort Submerge så får man in två ugglor i main.

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- Dredge. För att jag inte har något gravhat alls utöver Deathrite. Mötte faktiskt en manaless dredge och lyckades vinna på Deathrite och Meddling Mage, men det är en jäkla uppförsbacke.

Burn är också tungt för att jag har dyra spells, dyrt removal och väldigt lite/ostabilt lifegain. Det man får hoppas på är att hymna sönder motståndarens hand och sen lägga en Goyf eller Deathrite.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Miracles, delverlekar, Jund, Junk, andra Midrangelekar. Generellt sett lekar som är fair. Ingen av matchupsen är stompmatchups, men jag tycker de är tillräckligt många för att väga upp de matchups som är jättedåliga.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Jag spelade Solidarity när Werebear var MVP i den blåa aggroleken.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Spelar de vanligare formaten: Standard, Modern, Limited och Legacy. Har aldrig kommit in i Vintage. Antagligen för att vi aldrig haft en Vintage-community i Västerås så länge jag spelat.

Varför vann du/vann inte du?
- För många boltar i ansiktet...

Vilken är bästa leken i formatet?
- Vilken som är bäst för tillfället varierar förstås och jag är inte tillräckligt insatt för att hålla koll på det konstant, men den genomgående bästa leken är nog RUG tempo, eller UGx-daze-wasteland-aggro generellt sett. Den har presterat konstant sen den kom för typ 10 år sedan och är alltid en deck-to-beat.

Hur ofta spelar du Legacy?
- Blir väl nån gång i veckan + eventuella turneringar normalt sett.

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Inte speciellt mycket egentligen. Byggde om leken en del, men jag speltestade inte mer än vanligt.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Det kändes större än vanligt med tanke på att top 8an var en annan dag. Det är nice med lite mer tid att gå och njuta av att det går bra. Turneringen och priserna var ju ganska mycket större/bättre än i de flesta Legacy-turneringarna, och det bidrog så klart en hel del.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- I kvarten var det riktigt avgörande. Mot just burn är det raceande som gäller, så då är det såklart viktigt att börja. Mot daze-wastelandlekar är det också viktigt för att inte springa in 1-drop, daze, wasteland-starten.

Annars tycker jag inte det är jätteviktigt. Det finns inte lika många renodlade aggrolekar som i de flesta andra format, och mot combo-lekarna hinner man ändå komma upp i hymn-mana.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Jag tycker det ser ljust ut. Formatet verkar bli mer och mer populärt hela tiden. Om inte formatet ändras drastiskt (Typ ban på Brainstorm och FoW) är det nog väldigt liten risk att jag slutar spela.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Tycker det är jättebra som det är. Ingen lek är jättedominant och när man åker på en turnering kan man inte vänta sig att möta samma lek mer än en gång.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- Svår fråga. Jag tycker det är bra med ökande priser på korten eftersom det innebär att Legacy faktiskt har en negativ kostnad, dvs att man tjänar pengar på att spela det. Jämför man med t.ex. standard eller limited är det en mycket bättre prisutveckling för spelarna, så jag tycker inte Wizards ska mass-printa kort för att sänka priset per se.

Om formatet ska kunna växa utöver en viss gräns krävs det dock att kortpoolen utvidgas. Jag skulle inte ha något emot om Wizards ökade tillgången långsamt/lite utan att dumpa priset. Det de gjorde med Tarmogoyf i Modern Masters var t.ex. lyckat, medans det de gjorde med Jace i ftv:20 var misslyckat. Folk vill kunna känna att deras investeringar är relativt säkra helt enkelt.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Det vore coolt med ett kombinerat SM: 3 rundor Legacy, 3 rundor modern, 3 rundor standard och 3 rundor limited. Det kommer antagligen inte hända eftersom antalet spelare skulle minska rätt drastiskt, men man kan ju drömma?

Något lite mer realistiskt skulle vara högre kostnad för att vara med och högre pris. Eftersom man ändå ska betala resa och konvent betalar jag gärna 300 eller tom 500 kr istället för 150 för turneringen för att få mycket större prispott, som då också skulle kunna sprida längre ner i standings. Inträdet borde inte vara lika mycket av en begränsning i en Legacy-turnering som en standardturnering, och då kommer priserna och statusen närma sig den hos standard-SM.

Angående "valutan" på priser så tycker jag att lösningen med judge-foil funkar bra. Det bästa vore förstås kontanter, men som jag förstått det måste de skattas på isf? Det vore inte så bra. Judgefoils eller eternal-staples är oändligt mycket bättre än Therosboosters, så jag hoppas ni fortsätter med det.




Ratface

Ålder och härkomst (samt
nuvarande residens)?

- 27 år i dagarna. Ursprungligen från Mora, men bor för närvarande i Göteborg.

Tidigare meriter?
- I magic-sammanhang? Inga större, ett gäng top-8:or i turneringar med 30-50 pers. Ibland åker jag på GP:s och scrubbar ur någon av de sista rundorna dag 1.

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Jobbar (som miljökonsult).

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- Canadian tresh, numera kanske mer känd som RUG-Delver. Jag gick ju top8, så då får man väl ändå säga att det gick bra.

Hände det något intressant i någon match/situation?
- Njaaej, egentligen inte. De flesta matcherna kändes det som jag förlorade eller vann med besked, men visst blev det en del tighta partier, bland annat mot dredge. Men jag har väl inga speciellt minnesvärda händelser att berätta om.

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- RUG-Delver är den leken jag historiskt sett spelat överlägset mest och vunnit överlägset mest med. Legacy känns som ett format där det lönar sig mer att spela en lek man behärskar bra snarare än den kanske objektivt sett bästa leken. Dessutom tycker jag faktiskt att det är en riktigt rolig lek att spela. Leken känns kanske inte riktigt lika stark i dagens Legacy som den gjorde förr, men det är okej, den är definitvit bra nog att spelas.

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Inte direkt, jag tycker det känns som en ganska typisk lista.

Vilken är din sämsta Match-up? Varför?
- UW-Miracles. Mycket removal, bra manabas och counter-top låset gör det till den helt klart kämpigaste matchen.

Vilken är din bästa Match-up? Varför?
- Leken är ju väldigt mycket en 50/50-lek, dvs jag tycker att man har en ganska jämn match-up mot de flesta lekarna i formatet. Men visst elves är ju t.ex. lek jag inte är speciellt besviken att spela mot då man har många bra brädkort.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Cirka 7 år.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Njaaa, nu för tiden är det dåligt med tid. Tiden räcker inte riktigt till, men visst händer det att jag spelar lite limited på Modo.

Varför vann du/vann inte du?
- Jag vann inte för att du slog ut mig ur top-8:an :) Jag tänker inte klaga på några bad beats (för det var det inte) men det känns som att leken fizzlade lite (med andra ord drog länder) när vi spelade.

Vilken är bästa leken i formatet?
- Tycker det är svårt att se att en lek är tydligt bäst i formatet. Men utan inbördes ordning combo (sneak & show och storm), miracles och delverlekar (BUG och RUG).

Hur ofta spelar du Legacy?
- Jag försöker spela en gång i veckan, men det blir inte riktigt så ofta.

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Egentligen inte alls. Jag speltestade lite Food Chain kvällen innan och kom fram till att den tyvärr var för dålig.

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacy-turnering som helst?
- Känns väl något större än att spela en tisdags-Legacy på Vasa-gaming, men nej, stort är väl att ta i.

Vem tycker du förtjänade att gå top8 utöver de som faktiskt gjorde det?
- Ingen? De som kom in i top-8 var väl de som förtjänade det.

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Jag har faktiskt inte 100% koll så du får rätta mig om jag har fel. Men jag saknade Miracles och är väl förvånad över att det var en burnlek med.

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Avgörande och avgörande, men RUG-Delver är en väldigt mycket bättre lek när man får börja spela.

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Framtiden ser väl helt okej ut. Formatet känns rätt balanserat men jag skulle uppskatta om de slutar trycka kort som True Name-Nemesis som bara är tråkiga och inte tillför spelet någonting (i mina ögon).

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Egentligen inte. Show & Tell känns som det kraftfullaste legala kortet i formatet, men så länge Show & Tell lekar inte dominerar stort kan väl kortet få finnas kvar. Har inga större funderingar kring huruvida något borde unbannas.

Vad tycker du om prisutvecklingen på Legacy? Skulle du vara för/emot ett "Legacy Masters" - set (likt Modern Masters)?
- För oss som har haft kort ett tag är väl prisutvecklingen mest varit positiv, men jag är helt klart för ett "Legacy Masters". Jag tror att det är nödvändigt för att formatet ska kunna finnas kvar och fortsätta utvecklas i längden.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Fler spelare.




Mange

Ålder och härkomst (samt nuvarande residens)?
- 31 årig Göteborgare

Vad gör du när du inte är en mäktig trollkarl?
- Jobbar som Kock och driver onlinekortbutiken MagicCardPool.com

Vad spelade du i Legacy? Hur gick det?
- Sneak and Show, slutade 8:a

Orsak till lekval, skulle du valt annorlunda idag?
- Lånade leken på Gothcon och blev kär =)

Bra/dåliga kort i md/sb, vad skulle du ändrat idag? Några särskillda tech?
- Ganska stock lista, En extra Gitaxian Probe för att jag sedan Millstone mirrors var en grej, alltid spelat 61 kort.
Lite kul tech i brädan är en 1off Noxius revival för att göra Intuition Piles med övriga brädkort.
I efterhand skulle jag ha spelat Blood Moon i brädan.

Hur länge har du spelat Legacy?
- Sedan Vintage scenen dog ut tidigt 2000 tal.
Härligt nog i Gbg börjar den vakna till liv igen.

Spelar du några andra format? Vilka? Vintage?
- Vintage, vintage, vintage och lite Modern

Vilken är bästa leken i formatet?
- Tycker inte riktigt det finns någon. Om det inte hade funnits time hade jag nog svarat Miracles

Hur ofta spelar du Legacy?
- Bara på konvent i stort sett, så 3 ggr om året kompetativt

Hur förberedde du dig inför Legacy SM?
- Huvudvärkstabletter, termos med kaffe och nikotinplåster

Känns det stort att top8a Legacy SM eller är det som vilken annan Legacyturnering som helst?
- Jag önskar att Eternal formaten hade haft samma behandling och prestige som standard och co men tyvärr är ju så inte fallet.

Vilken lek saknade du i topp 8/var förvånad över gick topp 8?
- Förvånad att det inte var några Alver. Annars var top 8 en utmärkt DTB collection

Hur avgörande tycker du att draw/play var?
- Har nog aldrig spelat en lek där det betydde så lite som denna vilket var trevligt då jag är legendariskt dålig på att vinna tärningslag

Hur ser du på framtiden i Legacy? Kommer du fortsätta spela?
- Kommer alltid ha en lek eller två men inget jag kommer resa för enbart.

Tycker du något bör ändras i formatet? Banna/unbanna?
- Ska Legacy fortsätta så tror jag det behöver en egen angle. Just nu är det som: Vill du spela med dom bästa korten och göra brutna saker, spela Vintage, Vill du spela ett balanserat format där alla lekidéer är viable, spela Modern. Legacy fyller inget syfte imho. Bann-listan får sedan revideras när det syftet är funnet.

Vad, om något, skulle du vilja ändra till SM 2015?
- Vintage SM!!! och gärna Modern SM också

Egen fråga/reflektion?
- Till alla Legacy spelare: Testa på vintage nästa gång ni har chansen. Ni kommer inte att ångra er. Ta din Legacy lek, cutta 3 Brainstorm för sånt du aldrig fick plats med och fyll brädan med gravhat och artefakt removal. Svårare än så är det inte.
Och för att tillägga.
Nej, matcherna är inte över runda 1
Nej du måste inte ha power, Workshops eller bazaarer för att ha roligt och vinna.
Din Legacy lek ÄR bra nog!

Slutligen: Tack till alla som var med och som arrangerade ett mycket trevligt LinCon!



(Red. Allas leklistor från SM (inkl. standard-SM) hittar ni här)

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

cjva

MEDLEM
Göteborg
Mange: <3

14:15:53, 15/7 -14
soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Fan vad kul!

14:19:11, 14/7 -14
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Mjao kom 2a på Wsk med sin ur delver burn som vi snabbt kastade in Gush, mental misstep och lite andra småkort i 5 min innan turneringen.

De går absolut !

13:53:55, 14/7 -14
Tibia

MEDLEM
Bohus
Ja.

Man kan spela ganska mycket, så länge du har bra svar (i rätt tillfälle) på lekarna som spelas. Null Rod, Grafdigger's Cage och Ancient Grudge är exempel på bra kort. Sedan gäller det bara att testa olika strategier.

Sannolikt (föhoppningsvis) är din lek svår att hantera eftersom vintagelekar innehåller dåligt med svar (eller endast 1-2) på lekar som inte spelas. :)

Lekar utan Power är dessutom mindre benägna att "fizzla".

13:49:04, 14/7 -14
Uppdaterad: 13:50:51, 14/7 -14
soppanootanten

MEDLEM
Stockholm
Kul läsning!
Fråga till er vintagespelare: stämmer det han säger i intervjun om att man kan ta en legacylek och gå bra med den?

13:11:28, 14/7 -14
tgd

MEDLEM
4/8 bor i gbg, bra där.
Små stavfel så som ända isf enda men i övrigt bra text. Även trevligt innehåll. Man blir nästan sugen på att spela några fler legacyturneringar per år.

01:14:21, 14/7 -14
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
kul läsning elof!

08:50:17, 13/7 -14
Typhoid

MEDLEM
Nice, mer sånt här!

22:10:57, 12/7 -14
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Trevligt!

14:16:25, 11/7 -14
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Nice men rubriken är särskriven eller felsyftande?

11:19:58, 11/7 -14
Zynque

MEDLEM
Malmö
vigo skrev 12:26, 10/7 -14 Fan den där bilden på mig är så brutalt ful :p!!

Men plutten, jag tycker du är söt!

10:57:16, 11/7 -14
mg

MEDLEM
Mölndal
Mycket trevlig läsning!

01:12:43, 11/7 -14
LarsLeif

MEDLEM
Bromma
Nice grejer! :)

20:19:58, 10/7 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
strimlarn skrev 16:39, 10/7 -14 Bra artikel! Haha en rolig lek, typ flash hulk... Den var bra;)

Bästa leken :)

18:01:03, 10/7 -14
strimlarn

MEDLEM
Almunge
Bra artikel! Haha en rolig lek, typ flash hulk... Den var bra;)

16:39:11, 10/7 -14
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Underbart!

13:12:47, 10/7 -14
vigo

LEGACY-SM VINNARE 2014
Fan den där bilden på mig är så brutalt ful :p!!

12:26:10, 10/7 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!