Magic the Gathering
Magic the Gathering34884 medlemmar 646 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Intervju
Veckans profil: Darwin Kastle

Ny vecka, ny profil! Denna gång är det ännu en Hall of Famer! Mannen som spelade 48 Pro Tours i rad från Pro Tourens start 1996 till och med 2004 ingen mindre än Darwin Kastle! I intervjun avhandlas bland annat speldesign, Darwins allt annat än trevliga förhållande till fuskaren Mike Long och Darwins egna artiklar.

av Sajkobeer
09:28, 11/4 -14
läst 3774 ggr.
Skriv ut artikel
16 kommentarer

1. Var vänlig att introducera dig själv för de av våra läsare som inte vet vem du är. Dina framgångar var väl som störst på 90-talet så alla kanske inte har en så klar bild av vem Hall of Famern Darwin Kastle är?

Jag är numera en speldesigner som arbetar för White Wizard Games. Nyligen designade jag spelet Star Realms och har tidigare designat Space Station Assault för Your Move Games. Jag har alltid varit väldigt intresserad av strategispel som Schack, Risk, Stratego, Axis and Allies och Titan precis som mitt intresse för kortspel som Poker, Hjärter, Euchre och Uno med flera. När min ex-flickvän övertalade mig att läsa Magicregelboken under sommaren 1994 så var jag fast direkt. Snabbt, så förstod jag vilket storartat spel detta var och att det nog passade mig bra.

2. Vad gör du annars när du inte spelar Magic?

Förutom att utveckla och designa spel så spelar jag även mycket spel som Solforge, Ascension, Poker, Words with Friends, Carcassonne, Titan EpicTCG med flera. Jag hänger även mycket med min flickvän, går på bio och följer bra TV-serier exempelvis Game of Thrones. Läser även en hel del skönlitteratur. Jag försöker liksom hela tiden leta efter vägar för att få utlopp för min kreativitet genom att till exemepel desgina lekar, skriva, laga mat och desgina spel.

3. Vilken var din inställning till Magic i början? Var det kompetitivt redan 1994? Vem lärde du dig att bli bra av?

Jag var casualspelare i början för att jag insåg inte ens att det fanns turneringar. Men så fort som jag prövade i att spela en turnering så blev jag om möjligt ännu mera fast i spelet. Jag kände mig tvungen att nästan helt ändra på vem jag spelade med och vem jag umgicks med för att få ha personer runt omkring mig att teoretisera och spela på allvar med. När jag läste om att Zak Dolan vann VM 1994 så kände jag att det var väldigt inspirerande och före Pro Touren startade kan man nog säga att Dave "The Hump" Humphreys var min mentor i spelet. Det var The Hump som med sin framgång och precision satte nivån för mig att försöka nå upp till och sedan försöka överträffa. Reds. Anm. Ironiskt nog så invaldes Dave Humpherys i Magic the Gathering Hall of Fame först 2006, året efter Darwin Kastle

4. Tycker du det stämmer att ingen egentligen slutar med Magic. Att de nog bara i praktiken tar långa pauser från spelet?

Inte helt och hållet, men det stämmer nog in på de flesta inklusive mig själv. Men om jag datear någon som spelar Magic eller inte verkar ha ett avgörande inflytande på hur mycket tid jag lyckas skrapa ihop att lägga på spelet.

5. Har du befunnit dig på toppen så att du känt att du är så oerhört mycket bättre än genomsnittsspelaren på grund av att de inte förstår ett grundläggande koncept i spelet som t.ex. kortövertag eller tempo. Vilken var i sådana fall din edge? Eller är du så ödmjuk att du inte tänker i dessa termer?

Jag har faktist spenderat mycket tid att försöka bena ut vilken min edge tycks vara gentemot genomsnittet. Innan Internet till stor del utjämnade lekdesignmomentet så kom mitt övertag nog från att jag både är bra på att bygga nya lekar och spela bra rent tekniskt. Hade även turen att omgärdas av en mycket stark speltestningsgrupp. Men Internet har till stor del förstört dessa fördelarna. Tack vare strategiartiklar och sidor med leklistor så har alla tillgång till de bästa leklistorna och tack vare Magic Online så kan alla hitta ett starkt motstånd att speltesta mot. Numera är det nog lekval och spelskicklighet som är de två viktigaste faktorerna. Eftersom jag är duktig även på de två sakerna kan jag fortfarande konkurrera, men att jag har färre fördelar numera utjämnar fältet till stor del. Det som jag tror är mest skadligt för min position är att numera kan folk spela på Magic Online dygnet runt mot bra motstånd, vilket ger en mycket bra fördel för personer som helt enkelt har enormt med tid att spendera på spelet och kan få sin fördel där . De flesta seriösa spelarna har och lägger nog avsevärt mycket mer tid på Magic Online än vad jag gör, vilket även det gör det svårare för mig.

6. Vilken är världens bästa stad för att hålla i en Pro Tour eller Grand Prix?
Jag är inte säker men mina favoriter är Rom, London, Sydney, Venedig, San Diego, Honolulu och San Juan. Men eftersom jag är från USA så skulle jag inte klaga om de bara roterade mellan Boston, New Orleans, San Diego och Honolulu.

7. Vem är den bästa svenska spelaren genom tiderna?

Även fast tre olika svenskar har vunnit en Pro Tour, så säger min erfarenhet att det är Olle Råde.

8. Vem är den bästa spelaren som du någonsin spelat mot och varför?

Inte överraskande så är det en coinflip mellan Kai Budde och Jon Finkel. De spelar båda med extraordinär precision, uppmärksamhet på detaljer och har båda förmågan att hitta kreativa lösningar på svåra situationer. Det finns ingen nivå eller dimension i spelet som undgår deras insiktsfulla och analyserande blick.

9. Du var ju i Kobe 2004 den sista spelaren som hade spelat alla 48 Pro Tours i rad från PT nr 1 i New York. Hur kändes det för dig att inte spela den 49e? Var det på grund av bortprioriteringar eller vad hände?

Jag föll av Pro Tourens Gravy Train i stort sett för att jag prioriterade annorlunda i livet vid den tidpunkten. Vilket ledde till att mina resultat inte kvalificerade mig till den 49e.

10. Kan du förklara varför ditt namn finns i så många olika versioner på nätet? Du anges som bland annat som Darwin Kastle, Darwin Mess, Darwin Kastle Mess, Darwin Mess Kastle. Vad gäller?

Det namn jag valde för att använda under min Magickarriär och på jobbet är Darwin Kastle. Men jag började använda det namnet först 1997. Så alla är inte med på tåget så att säga.

11. Runt Scars of Mirrodin så skrev du en strategiartikel om Scars-draft. Den fick väldigt många kommentarer och väldigt många personer kritiserade din text för att komma med felaktigheter och sade att du gav dåliga råd. Hur reflekterar du kring det?

Det minns jag inte. Men jag är inte så överraskad varken över kritiken eller att jag inte minns det. Jag bryr mig inte om att närma mig Magic på ett sätt som överrensstämmer med de stora massornas approach. Jag försöker hitta vad som passar bäst för mig. När det kommer till draft så försöker jag strunta i det alla andra tar för givet. Det ger ett stort övertag eftersom alla andra gör likadant. Att vara icke-konformativ har alltid givit mig någon nivå av kritik, men jag känner att mina resultat talar för sig själva gentemot mina kritiker och jag tror inte att det är ens möjligt att vara i rampljuset utan att få någon negativ publicitet och det är något som inte värt att ligga sömnlös över natten om.

Din artikel om Magic och dating då? Hur tänker du kring den och kritiken den fick?

Det var verkligen en tuff fråga!

Det känns inte bra när man tänker på hur vissa ser på den, eftersom många tolkade den på ett sätt som inte var menat och på ett sätt som gjorde att folk tyckte att jag inte var schysst och rentav inte respekterade dem. Det ber jag om ursäkt för.

Med det sagt, så tycker jag det finns många manliga Magicspelare som inte har en bra relation till kvinnor och jag tycker att det är många kvinnor inom Magic som är olyckliga över männens oförmåga att uppföra sig. Jag försökte hjälpa dessa människor. Det jag ville göra var att öka antalet män bland Magicspelarna som kvinnor skulle kunna tänka sig att gå på en dejt med, vilket skulle hjälpa både männen och kvinnorna. Att ge tips kring dating är inte i sig själv något dåligt. Några kanske tycker att jag ger dåliga råd, men det betyder inte att jag gör något fel. Min redaktör tyckte att artikeln var tillräckligt bra och om jag kände att den var förolämpande eller inte respekterade människor så skulle jag bett redaktören att helt enkelt ta ner den från nätet.

Uppenbarligen så gillade vissa artikeln, eftersom den fick fler likes än någon annan artikel jag skrivit som publicerats online. Jag blev starkt kritiserad i kommentarerna eftersom en person som skulle dra nytta av artikelns råd antagligen inte är så utåtriktad. Många av mina värsta kritiker för just denna artikel är personer i stabila goda förhållanden eller sådana som inte stod i begrepp att behöva mina tips i det ämnet. Det är som att skriva en strategiartikel för icke-proffs och att några proffs som läste den skulle bli upprörda och tycka att jag förolämpade proffsens intelligens: när det inte var dem som artikeln var avsedda att hjälpa.

Jag tror att om man läser artikeln med ett öppet sinne, så kan du se att den faktiskt demonstrerar en förståelse av problemen med könsobalansen inom Magic. Men artikeln inriktar sig på dejting istället för själva obalansen. Den erkänner att det finns potentiella problem med obalansen men ger sig inte på att bemöta problemen, utan fokuserar istället på att bemöta artikelns syfte. Bara för att jag erkänner att ett problem existerar så betyder inte det att jag måste bemöta och försöka lösa problemet. k

Artikeln innehåller en lista med tips på saker män inte bör göra, som jag tror de flesta kvinnor uppskattar:

A. Åk inte till en turnering utan att duscha och endast iklädd sunkiga kläder.
B. Behandla inte kvinnor som nybörjare/okunniga.
C. Förolämpa inte kvinnors intelligens.
D. Gå inte med i den stora massan av män som brukar trängas runt de enstaka kvinnor som dyker upp på turneringar
E. Gå inte runt och prata högljutt och gå-påigt om dina åsikter om Magic som ett sätt att fånga någon av motsatta könets uppmärksamhet.

Bara den listan i sig själv föreslår att vad jag försöker göra är att få män att betee sig bättre runt Magic-spelande kvinnor. Så i korthet: Jag står för det jag har skrivit. Men om någon känner sig ledsen över det, så ber jag om ursäkt för det och hoppas att de själva gör sin andel i att försöka göra Magic till ett bättre spel för alla oavsett kön.

12. Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit inom Magic?

Att bli inröstad i Hall of Fame första möjliga året. Det talar för den höga kvaliteten på min samlade insats inom Magic, respekten jag åtnjuter från de som röstar i Hall of Fame samt uthålligheten i min framgång.

13. Känner du att du har något kvar att bevisa i Magic? Hur hanterar du din permanenta invite från just Hall of Fame?

Nej, det känner jag inte att jag behöver visa. Jag skulle dock gärna åstadkomma en t8 till bara för att visa att man inte behöver vara under 40 för att göra det. Men jag tvivlar på att jag någonsin kommer lägga så mycket tid på spelet så att det kommer att ske. Jag planerar framöver att spela alla Pro Tours som inte kostar mig allt för mycket och som inte sabbar mitt övriga schema så länge de är i ett format jag gillar.

14. Kan du berätta din bästa anekdot från Pro Touren?

Bland det galnaste jag upplevet i Magic var i t8an av PT New Orleans i Extended 2001. Jag spelade reanimator och mötte Kais Illusions/Donatelek. Jag hade Kai död på brädet han hade inga kort i handen och endast 5 Islands i spel som enda permanenter. Kai hade 3 Illusions of Grandeur kvar i libraryt och exakt en Donate kvar i libraryt. Vad händer?

Kai topdeckar givetvis en Illusions of Grandeur det enda kortet i leken som skulle rädda honom och det köpte honom endast en runda. Han använde sedan 2 land till att betala upkeep på enchantmenten och fortsatte sedan med att topdecka Donate! Det hindrade inte bara mig från att vinna, men dödade mig (jag hade bara 3 land). Oddsen för att han skulle dra de två korten i den ordningen var astronomiska. Så lärdomen av historien är att; spela inte mot Kai på söndagar.

15. Finns det någon lekdesign som du är mer stolt över än någon annan?

Den bästa leken jag någonsin har designat var en 5-färgs Intuition/Living Death-lek (tror det var 1997). Det var när 5-color blue var den dominerande leken. Jag designade den för Regionals i New England och gav leklistan innan turneringen till mina fyra kompisar. 3 av oss 5 kom till t8, dock inte jag själv. De tre i t8an hamnade på placering 1, 2 respektive 3! När jag spelade en version av den leken på en LCQ till amerikanska nationals så kvalificerade jag mig dit utan att förlora en enda duell. En sådan lek är man rätt nöjd med.

16. Vissa argumenterar för att Magic var mer skillintensivt förr mellan 1997 och 2005 jämfört med idag. Bombraresen är ju vanligare idag och constructedmagic är mest synergier mellan gubbar och inget annat. Spelare som du, Herzog, Råde, Budde och Finkel dominerade på ett sätt som ingen gör idag. Är det bevis för att spelet idag är mer random och straffar en person för hårt om man missar ett landdrop tidigt? Eller är det samma skillnivå som krävs idag men att skillen kanske är mer jämnt fördelad bland spelarna på toppnivån på grund av internetdiskussioner, mer lagspeltestande samt resultat och testning via Magic Online?

Hur mycket jag än skulle vilja tro att det är sant så tror jag ändå att det snarare är motsatsen som är sann, spelet är mer skillkrävande numera. Magic Online hjälper klart till att utjämna fältet, precis som webbsidor med strategiartiklar och leklistor. Med så många fler spelare involverade idag så blir det naturligt att det är svårare för specifika spelare att dominera som under tidigare år. Exempelvis är det lättare att konsistent nå t8 i Grand Prixer med 400 personer än i Grand Prixer med 4000 deltagare.

17. Vem skulle du säga är roligast att hänga med på Pro Touren? Vem har flest roliga infall och är bra på practical jokes?

Jag är inte helt säker, men Patrick Chapin går seriöst in för att se till så att alla har det så roligt som möjligt.

18. Kommer Magic finnas kvar om 20 år, med Pro Tour och allt?

Jag hoppas det, men spelet kanske måste utvecklas lite på vägen.

19. Är Mike Long en fuskare?

Ja, utan tvekan. Det är ingenting som kan ifrågasättas!

20. Har du någon favoritdomare som är extra bra på att hålla fuskarna borta?

Numera tycker jag de flesta domarna på Pro Touren är starkt dedikerade till att utrota fusket överallt. Ingen är mycket bättre än någon annan.

22. Vilket är ditt favoritset att drafta?

Jag gillar alla set som uppmuntrar en till att drafta fler än två färger.

21. Något som man förknippar dig med är ju just Fair Play. Kan du berätta lite om Pro Touren innan upprensningen av de värsta fuskarna genomfördes under 1990-talet? Vad tror du var den viktigaste händelsen eller vem var förespråkaren för ett bättre och snällare turneringsklimat?

Mike Long var en av de värsta fuskarna på den tiden. Eftersom han hade talang nog att nå så långt i turneringar att han kunde få en edge i långa segdragna matcher med oerhört stor vikt för en turnerings utfall, exempelvis matcher om vem som hamnar i t8. Jag mötte Mike Long i en draft under Pro Tour Los Angeles år 1999. Innan matchen låtsades han att han blandade sin lek, men eftersom domarna inte kunde avgöra om hans lek var i sådan ordning att detta skulle ge honom en fördel eller inte så krävdes det 45 minuters överläggningar av hela domarteamet innan det beslutades att Mike endast skulle få en varning, eftersom domarna inte riktigt kunde enas på en påföljd för regelbrottet. Med en varning i bagaget så vann Mike matchen med 2-1. Detta innebar att jag kom i t16 istället för i t8. Således kom jag endast 2:a i player of the year-sammanställningen istället för 1:a.

Endast kort därefter så skrev den f.d. domaren Rob Dougherty artikeln "Anatomy of a Cheating Method" som i detalj skärskådade incidenten och argumenterade för att bara för att domarna inte kunde komma överens och/eller bedöma vilken fördel Mike Long fick av det hela så betydde inte det att Mike inte skulle få full bestraffning för sitt regelbrott. Bara kort därefter så togs Mike på bar gärning med samma sak under amerikanska nationals och blev istället diskvalificerad utan pris och avstängd från sanktionerat spel. Det var för sent för att rädda min placering i Player of the Year-racet, men själva händelsekedjan som till slut resulterade i Mike Longs avstängning är väl att anses som en delvis bidragande orsak till att det är mindre fusk numera.

23. Vilket är ditt favritkort utöver Avalanche Riders?

Frenetic Efreet

24. Hur går dina tankar kring att det på 90-talet fanns en etablerad deck to beat under namnet 5Color-Kastle? Detta var under den tiden du ansågs vara en Limited-specialist väl?!

Precis, det är den leken som jag nämnde tidigare och som dominerade Regionals i New England. Jag tycker det är roligt att jag ansågs vara en limitedspecialist. När jag började vinna 1000$-turneringar och lokala turneringar (innan Pro Touren) så fanns det ju ingenting som kallades limited. När jag besökte Regionals för första gången så hade jag designat en constructedlek som jag var obesegrad med. Oturligt för mig så hade de då uppfunnit ett nytt format vid namn Sealed deck som så att säga höll mig utanför t8an. Hela turneringen vanns av en nära vän till mig som spelade exakt min lista, men som var bättre på sealed. Efter att jag insåg att US Nationals det året också innehöll Sealed Deck så insåg jag att jag var tvungen att bli bra på limited också för att bli allmänt framgångsrik i spelet. Så för att göra det så spelade jag alla limitedturneringar som fanns inom räckhåll med bil från mitt hem. Detta innebar att jag ibland spelade 4 olika turneringar på 4 dagar i 3 olika amerikanska delstater. Följden blev ju logiskt att jag blev bättre på att lira Sealed Deck, men draft var ju det som verkligen ändrade saker för mig. Boosterdraft uppfanns inför PT Los Angeles 1996 och det föll sig rätt naturligt för mig att jag var bra på det. Jag vann alla förberedelseturneringar inför PTn och slutade 3:a i själva PTn. Att det numera inte finns några renodlade limited Pro Tours är nog också en bidragande orsak till varför jag sannolikt inte kommer nå några fler Pro Tour t8or inom kort.

Jag har designat massor av turneringsvinnande lekar men 5ColorKastle är lätt min favorit genom tiderna då den var bra och rolig att spela. Den enda dåliga matchupen var ProsBloom, en lek som inte många spelade, eftersom så många spelade 5-ColorBlue med mycket kontringar. Men naturligtvis på nationals det året så mötte jag de enda två i turneringen som lirade ProsBloom, du gissade det, Mike Long! Samt även hans kompis Peter som var de enda två spelarna i turneringen med ProsBloom. Vilket innebar att jag kom i t16 istället för i t8 (ja Mike Long var ett stort irritationsmoment för mig redan då).

25. Numera är Pro Touren inte uppdelad i renodlade limited respektive constructedevents. Utan istället är det constructed och draft varenda Pro Tour. Är det bra eller dåligt tycker du? Är det bättre för den talangfulle spelaren eller den förberedde spelaren?

Jag vet ärligt talat inte om det är bra eller inte. Men det är dåligt för mig, definitivt. Jag har inte tiden att bli expert på ett format under en begränsad tid och hinner definitivt inte bli bra på två nya format inför en turnering. Jag tror att den nya typen av Pro Tours är bra för den dedikerade och talangfulle spelare som med och vilja att investera många timmar i förberedelser, särskilt om de har ett starkt lag att speltesta med.

26. När du ser tillbaka på din långa och ärofyllda karriär i Magic, är det något du ångrar? Något du hade velat göra annorlunda?

Inte direkt. Men du kan ju se av mina historier ovan att min karriär inte är helt utan bittra avsnitt. Jag anser mig själv ha haft tur, att få uppleva all den framgång och glädje som min Magickarriär har medfört.

Tack för att du svarade på frågorna från redaktionen här på www.svenskamagic.com!

Tack själv.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

214

MEDLEM
Rosholm skrev 16:28, 15/4 -14
Sajkobeer skrev 13:27, 15/4 -14 Jag har kontaktat Mike Long och börjat bearbeta honom men han verkar inte så sugen :(

Kan du inte låtsas vara intresserad av hans pyramidspel? Eller han kanske slutat med det?

Eller erbjud honom en sån här som tack;)


12:16:14, 16/4 -14
Uppdaterad: 12:16:48, 16/4 -14
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
Sajkobeer skrev 13:27, 15/4 -14 Jag har kontaktat Mike Long och börjat bearbeta honom men han verkar inte så sugen :(

Kan du inte låtsas vara intresserad av hans pyramidspel? Eller han kanske slutat med det?

16:28:42, 15/4 -14
Sajkobeer

REDAX
MODERATOR
HEDERSMEDLEM
Jag har kontaktat Mike Long och börjat bearbeta honom men han verkar inte så sugen :(

13:27:41, 15/4 -14
Uppdaterad: 13:28:04, 15/4 -14
Eladamari

SPIKEMäSTARE
Västra Frölunda
Riktigt nice initiativ med dessa artiklarna! Hoppas på fler!

19:56:30, 13/4 -14
Burrito

MEDLEM
Lund
Grymt!

09:42:34, 13/4 -14
egget

HEDERSMEDLEM
Bra!

19:39:53, 12/4 -14
Rosholm

FORUMPLAYAH
Malmö
Superkul!

07:14:46, 12/4 -14
Placebo_Blue

MEDLEM
Göteborg
Go läsning!

00:01:17, 12/4 -14
nargluj

MEDLEM
Älvängen
Tackar! :)

23:40:05, 11/4 -14
UnkenFisk

TOMTE
Göteborg
Hade aldrig hört talas om den där dateing-artikeln innan. Om jag hade läst den utan sammanhang så hade jag kunnat sätta allt på att det var satir. Synd att man inte kan se dess kommentarer, den måste fått en hel del festlig respons.
Han verkar rätt så grovt självupptagen den här snuben.
Högst intressant och givande artikel hur som helst (din, inte Darwins).

23:17:00, 11/4 -14
JhovalKing

MEDLEM
Rolfstorp
kul læsning! :)

15:07:57, 11/4 -14
214

MEDLEM
Skitbra som vanligt Björn! Men jag hade velat läsa mer om Invitational, tankarna runt det, kortdesignen, vad han tycker om att det tagits bort osv.

Sen håller jag med peppe! En intervjuv med Mike Long tack!

14:44:00, 11/4 -14
Kaspen

MEDLEM
Sundsvall
Guld som vanligt!

13:50:24, 11/4 -14
Truck

STANDARDKUNGEN 2008
REDAX
HEDERSMEDLEM
Viken
Kalas! Verkligen intressanta profiler du hittar Björn.

13:29:52, 11/4 -14
elof_the_mighty

ETERNALKUNGEN 2014
ETERNALKUNGEN 2009
Varberg
Kanon!

12:51:02, 11/4 -14
PsssT

MEDLEM
Malmö
Fantastiska intervjuer! Efter denna intervjun tror jag de flesta suktar efter lite repliker från Mike Long! Går det att få till stånd tro?

11:00:15, 11/4 -14
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!