Magic the Gathering
Magic the Gathering34881 medlemmar 654 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Lekanalys [Pauper]
Pauper Goblins

Jag har nu skrivit ett antal artiklar om olika lektyper i modern. Denna gång tänkte jag byta spår! Efter att ha gästat Martin "GlueBall" Thernlunds artikel om vår paper pauper turnering kändes det vettigt att gå in på en av lekarna, nämligen den jag själv spelade, goblins! En tribal-lek som är väldigt populär i legacy och ser en del spel i modern, hur kan den klara sig utan alla lords och allmänt starka kort?

av Binkabi
12:36, 4/9 -13
läst 5920 ggr.
Skriv ut artikel
13 Kommentarer

Jag tänker presentera två olika listor för att visa hur leken kan byggas antingen på synergi eller som en mer "all in" aggrolek. Först tar vi den listan jag har spelat som bygger på synergier:

Goblins

Pauper / Turneringsspel

Av: Binkabi
11:00, 31/8 -13

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
423:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]141753[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Eftersom leken bygger en hel del på synergi kommer jag inte att presentera alla kort var för sig utan istället presentera de små "combos" som finns att tillgå:
Death Spark
Mogg Raider/Goblin Sledder+Goblin Arsonist: Vem har inte drömt om att få bygga sin egna Mogg Fanatic? Genom att offra en Goblin Arsonist får du dessutom en +1/+1 bonus för en runda, vilket kan användas offensivt, för att ge en fördelaktig block eller pumpa en gubbe för att överleva removal.

Mogg Raider/Goblin Sledder+Mogg War Marshal: En liten men ack så smidig synergi. Istället för att betala för den överkostade goblinen kan du offra honom för en +1/+1 bonus, antingen samma runda som du spelar honom eller i nästa turs upkeep. Jag föredrar att göra det direkt om jag har möjlighet att få in skadan.

Death Spark+Mogg Fanatic: För att få ut maximalt av Death Spark är det en stor fördel att kunna bestämma själv när man vill plocka upp den. Detta löser man enklast genom att vara den som lägger en goblin i graven. Kom ihåg att det är "directly above", inte att det finns en creature någonstans ovanför!

Death Spark+Mogg Raider/Goblin Sledder: Precis samma anledning som Mogg Fanatic funkar bra med Death Spark, enda skillnaden här är att du kan lägga ner vilken goblin du vill, inte bara fanatikern!

Goblin Bushwhacker+Alla andra creatures: Han behöver en liten extra omnämning! Det är inte många matcher som slutar med förlust om du får spela in en Goblin Bushwhacker och attackera med laget!

Som en bonus gör även Mogg Raider och Goblin Sledder eventuella alpha-strikes mycket bättre, eftersom du kan offra alla goblins som blev blockade för att pumpa de som kom igenom. Ibland räcker det med att få igenom en 1/1:a token för att pressa in sista 5 skadan, vilket är rätt imponerande!

I övrigt har leken lite removal samt andra nyttiga goblins att anfalla med. Men kan leken verkligen vinna på beatdown, de verkar ju helt absurt! Med tanke på att så många lekar i formatet durdlar dom första rundorna kan vi skriva ut ett litet exempel mot en UR Cloudpost-lek (motståndarens turn är i kursiv stil):

Turn 1: Mountain+Goblin Cohort

Turn 1: Izzet Guildgate

Turn 2: Mountain+Goblin Sledder+Goblin Arsonist
Attack för 2 (18)

Turn 2: Island+Prophetic Prism

Turn 3: Mountain+Mogg fanatic+Goblin Bushwhacker
Attack för 11 (7)

Turn 3: Cloudpost+Cloud of Faeries+Ghostly Flicker+Sea Gate Oracle

Turn 4: Sparksmith
Attack för 6 (sacca blockade goblins+Sparksmith för pump), sacca Goblin Arsonist efter combar och gör en skada, vinst!

Givetvis hade vi en rätt bra hand här, men en turn 4 kill är fortfarande ganska bra för att bara vara commons! Vi ska ta och dyka ner i brädan också, för att se över vad som kan göras mot eventuellt svårt motstånd.

Sideboard

Sylvok Lifestaff: Ett skarpt kort mot mirrorn och mot andra lekar som ägnar sig åt att anfalla. Som en bonus kan du offra en goblin med stav relativt enkelt om du verkligen skulle behöva liv! Vettiga lekar att ta in staven mot är Grön Stompy, Affinity, White Weenie och Goblins.

Sparksmith: Removal på ben verkar bra! De flesta lekar använder sig av creatures för att vinna och där är han stark, men jag skulle inte gilla att skada mig själv mot andra jämnaggressiva lekar. Lekar som Sparksmith är grym mot är Affinity, Delver och framförallt Infect.

Raze: Något av ett wildcard som jag aldrig riktigt varit nöjd med. Troligen kommer jag snart att byta ut Raze mot något vettigare. Dock har den många nyttiga targets som bouncländer, Cloudpost samt diverse länder fullproppade med auror.

Pyroblast: Säger väl sig självt, men man tar in Pyroblast mot blåa lekar. Döda en Delver of Secrets, kontra en Compulsive Research eller tryck igenom en Lightning Bolt för vinst, Pyroblast gör allt de och mycket mer.

Ingot Chewer: Det finns inte mängder av farliga artifacts, men ibland vill man helt enkelt krossa något snabbt, och då finns det inte många bättre alternativ. Mumsaren kompletteras dessutom av...

Goblin Tinkerer: Fantastiskt artifacthat på många sätt. Jag var tvungen att kolla upp artifact-länderna (Tree of Tales m.fl) var oförstörbara, vilket dom inte är, så om du känner för att äta upp Affinitys manabas bokstavligen går detta utmärkt. I sämsta fall kan du byta honom mot en Myr Enforcer, vilket inte är så illa. Man kan också vara lite mer trixig och antingen pumpa honom för att få honom att motstå skadan eller helt enkelt offra honom med abilityn på stacken för extra value! Ta in honom mot Affinity men han är även vettig mot lekar med Sylvok Lifestaff och liknande equipments.

Det var i princip det hela för min lista, jag tänkte bara hastigt gå igenom en annan build också, innan vi avslutar!

Goblins v.2

Pauper / Turneringsspel

Av: Binkabi
12:11, 31/8 -13

Binkabi kommenterar:
- inget :( -
Kategori: Turneringsspel
Format: PauperStorlek: 60 kort
Färger:
Exportera till Magic Online
Exportera till Apprentice
Exportera till Magic Workstation
Skriv ut
704:-
Manakurva
Färgfördelning
Guldfiska! [lek]141757[/lek]
Köp leken! Proxa leken!


Listan är byggd av just Martin "GlueBall" Thernlund och är en något aggressivare version. Ändringarna mellan mainboard är:

-1 Goblin Arsonist
-1 Jackal Familiar
-4 Mogg Fanatic
-3 Death Spark

+1 Sparksmith
+3 Chain Lightning
+2 Fireblast
+3 Foundry Street Denizen

Kort och gott är min list något långsammare och mer combat-orienterad medan Martins lista är mer aggressiv och avslutar sina matcher med extra mycke brännspells. Det är egentligen en smaksak, men jag föredrar creatures framför steket i detta fall, för att inte tala om den enorma kostnaden leken skulle gå på med 4 (!) Chain Lightning!

I brädan är den stora skillnaden Raze, så när jag plockar bort mina kommer dom antagligen att likna varandra något mer. Det intressantaste kortet i brädan är nog Curse of the Pierced Heart, att använda det korrekt verkar svårt. Går du turn 1 gubbe är det inte ofta du vill följa upp honom med en enchantment, men för att få ut max av den vill du spela den turn 2. Martin har säkert en bra kommentar till detta, så kika under artikeln för en motivering!

Filmklipp

Givetvis har jag lite klipp åt er även denna gång! Skillnaden är att dom länkas från min egna youtube-kanal, Dr.TopDeck! Efter att ha tilldelats detta fina smeknamn var jag tvungen att ta tillfället i akt, så har ni inget för er kan ni alltid kolla in min kanal för lite content!

Match 1 - Monored Combo



Det blev en rätt udda match ett, men sånt händer. Leken fungerar från ett land, speciellt när motståndaren har färre. Andra matchen blir ett väldans grindande, men eftersom han inte har någon press på mig är det i princip bara en längre väg till samma resultat.

Match 2 - Monored Combo



Samma motståndare, sånt händer ibland i 2-manna köerna. Eftersom leken består av så få länder så blir det svårt för honom att ta ner alla hot jag ställer upp. Samtidigt verkar han själv inte ha mer än 8-10 gubbar vilket gör min removal riktigt jobbig för honom.

Match 3 - UR Cloudpost



Spelar smart runt hans kontring game 1, hade jag kastat ut min Goblin Bushwhacker och fått den kontrad hade jag kanske inte vunnit. Game 2 floodar jag en aning och drar lite för många Raze. När han väl stabiliserat måste jag dra perfekt och han missa i en evighet, vilket är rätt otroligt. Sista gamet floodar jag återigen, fyra länder turn fyra är väldigt sällan optimalt. Jag har tillräckligt med bränn för att avsluta honom, men hittar ingen bra lucka att spela dom. Att kasta ut dom när han med all säkerhet kan hantera minst en verkar dumt, men kanske borde jag satsat direkt.

Match 4 - Grön Stompy



En rätt optimal start game 1, om det inte hade varit mot en lek som kunnat prestera en hel hög med blockers. Det blir rätt complexa attackfaser men inget som vi inte kan navigera igenom med lite betänketid! I andra gamet missar vi vårt andra landdrop alldeles för länge och kan inte stå emot 4/2:or trample speciellt länge. Sista gamet är det hans tur att sitta fast på ett land. Tack vare Bushwhacker blir en comeback i princip omöjligt och vi kan lugnt avsluta dagen med ett resultat på 3-1!

Så, det var allt jag hade att bjuda på för idag! Jag hoppas ni hittat något intressant och att ni stannar till och kollar på mina videos på youtube, skriver någon vettig kommentar och framförallt har kul när ni spelar!

Länk till Dr.TopDeck-kanalen: Dr.TopDeck

//OBS!

Jag gör fortfarande videos för MTG-Videos, men jag tycks ha överbelastat dom så för tillfället postar jag en del av mitt material på min egna kanal.//

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Advena

MEDLEM
Luleå
Åh nej åh nej! Klart det är sämre, men nog är Karoo-länderna från orginalravnica najs! Har sett flera trefärgade lekar gå mycket bra och själv lirar jag flera olika tvåfärgade.

11:34:28, 10/9 -13
TTA

MEDLEM
Borås
Synd att manafixet är så dåligt att det bara är Mono-aggro eller Mono-control som är spelbart

11:30:46, 10/9 -13
Binkabi

REDAX
Kalmar
Visst kan man spela med Dynacharge! Mest jag som föredrar att inte göra det. Det är de som är det fina med pauper, väääldigt få kort är givna i en lek, bara att välja efter personlig smak :)

22:01:05, 5/9 -13
Zacke

MEDLEM
Umeå
Glömde säga: Kung videos! =)

21:50:47, 5/9 -13
Zacke

MEDLEM
Umeå
Skulle dynacharge kanske kunna fungera? Eller känns det mer som ett win more? Vet dock inte vad man skulle kutta

21:45:55, 5/9 -13
Binkabi

REDAX
Kalmar
Heja pauper! Väldigt överkomliga priser och ett stort, öppet format!

14:50:54, 5/9 -13
Advena

MEDLEM
Luleå
Det är så sjukt kul att Pauper växer fram mer och mer! Mitt favorit-constructed-format of all time!
Och jag säger det fortfarande; Paper Pauper for GP! :D

13:34:18, 5/9 -13
DaSo

MEDLEM
Hässleholm
Tackar alla för klarifickationen av Death Spark och varför man får spela den. Jag är väldigt ny inom Pauper och detta visste jag inte om. Blir till att kolla igenom vilka kort som får spelas lite mer noggrant.

23:20:02, 4/9 -13
duddelutten

MEDLEM
Kalmar
DaSo skrev 13:27, 4/9 -13 Är inte Death Spark uncommon?

Det är ett kort som är uncommon i t.ex. Commons Only men eftersom Pauper är ett magic-online-baserat format inkluderas även expansionerna "Masters Edition" som endast finns online. I Master's Edition II finns Death Spark på common-slot. (se gatherer för ref: http://gatherer.wizards.com/pages/Card/Details.aspx?multiverseid=184537)

20:42:50, 4/9 -13
GlueBall

MEDLEM
Rockneby
Curse of the Pierced Heart är i prövostadiet. Jag har mestadels spelat utan den, men tanken är att den kommer in mot långsammare lekar.

19:37:32, 4/9 -13
Binkabi

REDAX
Kalmar
Så är det, om ett kort har släppts som common på magic online är det legalt i pauper :)

16:29:40, 4/9 -13
zathe922

MEDLEM
Kalmar
Den är common på MODO

14:18:18, 4/9 -13
DaSo

MEDLEM
Hässleholm
Är inte Death Spark uncommon?

13:27:59, 4/9 -13
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!