Magic the Gathering
Magic the Gathering34881 medlemmar 657 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
Artiklar Krönika | Lekanalys | Strategi | Casual | Lekdoktor | Turnering | Recension | Intervju | SvM | Judge

Välkommen till SvenskaMagics artiklar! Här finner du massvis av intressanta och roliga artiklar om allt från turneringstrippar till sätt att spela multiplayer på. Dyk in i vårt arkiv och låt dig omslukas!
Vill du själv skriva en artikel? Vi publicerar och belönar! Klicka på länken här nedan så ser vår Redax artikeln och kan avgöra om den duger för publicering eller ej.
Vill du kanske bidra med en hjälpsökande lek till vår artikelserie Lekdoktorn? Använd detta formulär!

Lägg till ny artikel

1895 Artiklar
ordna efter: Datum - namn - artikeltyp - SKAPARE

 

Turnering [Pauper]
Paper pauper i Kalmar

I Magic finns det en rad olika format att spela. Dessa inkluderar standard, modern, legacy, vintage, block constructed, commander, archenemy och gud vet vad. I den här mångfalden av format ska man egentligen inte bli förvånad över att finna pauper, ett format som uppkom på Magic Online där endast kort som någonsin tryckts med rariteten common är legala. Detta låter mycket som common kill, men pauper skiljer sig från common kill eftersom korttillgängligheten i pappers-Magic skiljer sig från digital Magic. Kort som inte släppts på Magic Online är med andra ord inte tillåtna trots att de är commons. Formatet har dessutom en egen bannlista som håller det balanserat för allas trivsel. Är du osäker har Svenskamagic.com koll på vilka kort som är legala i pauper.

av GlueBall
17:07, 23/8 -13
läst 4810 ggr.
Skriv ut artikel
10 kommentarer

Författaren noterar: Den här artikeln är ett sammarbete mellan GlueBall och Binkabi. Eftersom Binkabi darrar av fasa inför den allsmäktiga Limbollen så är hans insatser i texten kursiverade.

Pauper skapades av Magic Onlines community eftersom de ville spela tävlingsmagic online utan att punga ut enorma summor pengar som de förmodligen redan gjort på pappers-Magic. Formatet fick en rätt stor fanbas som anordnade ”player held events”. Detta var inofficiella turneringar på Magic Online drivna av arrangörer på en extern plattform, a.k.a en snubbe med Wizards Event Reporter och en Internetuppkoppling. Tillslut blev pauper erkänt av WotC och det fick sina egna turneringsques på Magic Online och schemalagda event.

Nu har pauper vuxit sig så pass stort på Magic Online att det splittats i ett eternalformat, pauper, och ett roterande format, standard pauper. Standard pauper är precis som det låter; ett format där endast standarlegala commons är legala. Pauper har till och med börjat leta sig ut i verkligheten och kallas kort och gott för paper pauper. I Kalmar kände de ansvariga för det lokala Magic-communityt att de skulle hoppa på vågen innan den blev alldeles för mainstream för att senare kunna uttala hipster-repliken ”vi spelade paper pauper innan det var coolt”. De bestämde även att tolka formatet seriöst och turneringsdugligt och lät därför turneringen bli en del av Calmare Spelsällskaps återkommande turneringsliga och ge vinnaren en inbjudan till den mycket originella invitationalen som hålls varje år i december.
Errant Ephemeron
Det är här min resa som paper pauperspelare börjar. Tidigare hade jag egentligen endast spelat lite pauper på Magic Online. Luis Scott-Vargas hade spelat in en video när han spelade en affinitylek i en daily och jag råkade ha i stort sett hela leken i min digitala skräphög, så jag bytte ca tio event tickets för korten jag saknade och begav mig till tournament practice room för att lära mig hur leken fungerar. För mig fungerade den inte alls och jag började rätt snart spela en helblå lista som dödade med Errant Ephemeron och kontrade allt motståndaren gjorde. Detta var en göttelek som använde sig av gratisvarelsen Spire Golem och diverse morph-varelser för att dra extra kort eller överaskningsdöda motståndarens varelser. I vilket fall var detta länge sedan i min mening och mitt sporadiska spelande i tournament practice room kvalificerar mig inte som en duglig pauper spelare. Har inte 15 år av kortvridande gjort mig framstående i verkligheten lär inte ett par missclick-dominerade matcher online göra det heller liksom.

Tror att jag får ta kontroll över artikeln här. Det duger inte med en sentimental föredetting vars enda “riktiga” bedrift har varit att presentera spelet för mig och lära mig grunderna (genom att gång på gång krossa mig till jag lärt mig samtliga misstag och spelfel den hårda vägen). Om du inte kan vinna matcher med legendariska drakstormar kan du inte vinna med commons heller! För min del var pauper helt nytt; jag har då inte spelat en ända match online än! Min filosofi inom allt som går att tävla i är: har jag inte själv kunskapen tar jag den av någon som har den. Så även jag har sökt mig till channelfireball.com för att få lektips och hittade där en oslagbar lista innehållandes många arga goblins. Leken kostar ju knappt hundra spänn att skaffa, förutom den där Chain Lightningen... Aja, en hel lek för 200, taget! Nu återstod bara att fixa en lek till frugan också, och tweeka den för bästa chans att slå mig, hennes ärkefiende! Nu lämnar vi över till Martin igen och ser vad han har för ny snyfthistoria att berätta.

Det var fredagkväll och barnen vägrade sova. Frugan arbetade kvällen och skulle arbeta dagtid dagen efter då pauperturneringen i Kalmar skulle gå av stapeln. Utan barnvakt hade jag ingen möjlighet att spela och hade inte planerat det heller eftersom jag är autokvalad till CSS Invitational II tack vare titeln regerande lottokung, även kallat vinnare av den senaste invitationalen. Länk till min blogg om detta finner ni här. I vilket fall så bestämde jag mig mot all sund logik att faktiskt ta pojkarna med mig och delta eftersom jag inte spelat på länge. Allt som behövdes nu var en lek.

Jag kommer nu att ge gratisreklam för sidan www.mtgostrat.com där man kan hitta en hel del pauper-relaterade artiklar. Dit surfade jag in efter att en viss Dan varit med i en podcast, Pauper to the People, och gjort mig medveten om att den hade innehåll av den specifika sort jag nu sökte efter. Därifrån tog jag en helblå delverlista med bland annat Ninja of the Deep Hours som förebild, fast gjorde en del ändringar efter vad som fanns tillgängligt i skokartongerna hemma.

Vad jag valde att spela hittar ni här tillsammans med övriga listor i turneringen: Här!

Här följer nu ett kort referat från mina 4 rundor paper pauper.

Round 1

Round 1 vs Sebastian Hernandez med UG madness/threshhold

Game 1 drar ut på tiden då Sebastian inleder med en våg av varelser som Basking Rootwalla och Wild Mongrel som jag måste svara på innan jag inleder en motoffensiv. Varelserna var tyvärr mycket större än mina småttingar och jag minns att jag sitter och försöker hitta tillfällen då Sebastian tappar ut lågt så att jag använda en Piracy Charm på Rootwallan. Wild Mongrel var dock ett större problem och lite lyckligt lottad kan jag dra min singleton Shaper Parasite och morpha ut den. Efter att ha tagit en smäll av byrackan kan jag byta parasiten mot den med en block och en uppmorphning i svar på en discard. Därefter försöker Sebastian resolva småvarelser som springer rakt in i mina Spellstutter Sprites och som efter sex rundors microbeats får hjälp av en Ephemeron att göra slut på gamet.

Game 2 är inte ens nära eftersom min motståndare bara har ett-toughness-killar som dör på min trippel Piracy Charm draw. Vid ett tillfälle försöker han skapa ett motanfall med RancorMerfolk Looter vilket Kiddaz (Xorna) var tvungen att föreviga med ett foto. Motoffensiven möter Vapor Snag och mina Insectile Abberation kan flyga in vinsten.

Martin 1-0

Round 1 vs Robin Karlsson med UG Walls

Mogg FanaticIntressant Martin, verkligen. Men vart är alla goblins? Man kan inte spela utan en Mogg Fanatic i leken! För min första match var jag riktigt taggad, nu skulle folk bli krossade av mina goblins! Efter att ha mullat en landtom hand slängde jag fram mina goblins som möttes av Gatecreeper Vine, Axebane Guardian och Doorkeepers. Att klättra över Robins försvar var en riktig uppförsbacke men tillslut kunde jag genom en kickad Goblin Bushwhacker få ner honom till boltrange. Utan att ha fått se vad hans wincons bestod gick jag fundersamt igenom min sideboard för att försöka förbättra mina chanser.

Game 2 får jag ut en tidig Sparksmith som rensar vägen för mig. Problemet som uppstod var dock att mina killar aldrig dog, därav tog jag mängder av skada (18, för att vara exakt) i mitt försök att få igenom mitt lag. Det är vid dessa tillfällen man verkligen inte vill se en Stinging Barrier från motståndaren, gissa vad han spelade? Precis, Stinging Barrier, och bondade den dessutom med en Galvanic Alchemist, vilket utan problem avslutade mig.

Sista gamet belönades jag med en bra hand. Trots sina väggar kunde Robin inte riktigt stå emot 5 creatures och 2 landshanden och efter att ha dragit fler spells gick han i graven då han tappat ut sig för en Foresee. Bra start på dagen, bring it on!


Joakim 1-0

Round 2

Round 2 vs Johan Fröberg med 8-post

Game 1 var en vacker dans mellan mig och Johan där han bytte svar mot mina hot. Jag var hela tiden livrädd för att han skulle resolva en Ulamog's Crusher när jag var tvungen att tappa lågt. Jag hade dock kontringar för hans Mulldrifters medan mina fick flyga ostört och så vinner man games där båda lekarna försöker grinda sig till ett övertag.

Jag brädar in Exclude, Oona's Grace och Stitched Drakes och tar ut Piracy Charms och en Vapor Snag tror jag.

Game 2 har Johan removal för min Ephemeron, men när jag resolvar en Stitched Drake, en Mulldrifter och flippar en Delver of Secrets med skydd uppe tar hans liv slut rätt snart.

Martin 2-0

Round 2 vs Davidh Gunnarsson med Grön Infect

Såg ut att vara mest tur i förra gamet att dömma av din text. Själv skulle mina goblins sättas på prov mot infect, vilket jag bedömde mig ha goda chanser att slå. Mellan Lightning Bolt, Death Spark, Sparksmith, Mogg Fanatic och Chain Lightning skulle han få svårt att hålla sina gubbar vid liv. Första gamet går precis som man kan hoppas genom att först förlora tärningsslaget. Vi byter rundor med att spela gubbar och slå och när Davidh tappar upp för din tur 3 har jag två poisoncounters, han har en Glistener Elf samt 3 kort på handen efter att han lagts sitt tredje land. “så länge han inte har Rancor tänker jag och förvånas av hans anfall med sin 1/1:a. “Hmm... han har uppenbarligen pump, men kan han ge trample och tillräckligt med powerboost?”. Jag blockar med en 1/1:a token varvid Davidh spelar Giant Growth, Groundswell samt en Unnatural Predation och tramplar över för 8 poison. Så kan det gå, uppenbarligen!

Game 2 är jag on the play och får ut en runda 2 Sparksmith. Eftersom mina liv är helt överflödiga skjuter jag på allt som rör sig och beodrar mina Mogg War Marshals att anfalla skoningslöst. Davish försöker dra sig ur situationen med en Rot Wolf men mina goblins står strax som segrare.

Game 3, spännande! Min hand bestod av Mountain, Mountain, Chain Lightning, Mogg Fanatic, Death Spark, Mogg Conscripts samt en Mogg War Marshal, med andra ord en sjuk hand. Davidhs alv möts av en Mogg Fanatic och trots att han följer upp med en Ichorclaw Myr kan jag både döda den med Death Spark och droppa min Mogg Conscripts. Efter detta hittar Davidh varken sitt tredje land eller en gubbe han kan spela och ger upp tre rundor senare.


Joakim 2-0


Round 3

Round 3 vs Joakim Heining med Goblins

Game 1 är över kvickt eftersom Jocke är on the play och går goblin, in i goblin och goblin. Jag sitter med valet att antingen suspenda Errant Ephemeron eller hålla kontring uppe och tänker ungefär såhär. En flygande 4/4 är ju bättre förr än senare och en 2/2:a goblin är ju inte direkt ett måste att kontra runda två, så jag beslutar mig för att investera i en framtida boardposition och suspendar min Ephemeron. Givetvis visar Jocke hur korkad jag är genom att spela (tror jag) en goblin till samt en kickad Goblin Bushwacker. Jag tog tio den svingen och kunde inte hindra honom från att slå ihjäl mig kort därpå.Goblin Bushwhacker

Ja, så här kan det bli ibland, mästaren mot lärlingen. Som Martin så vackert har beskrivit kurvar jag ut helt okej trots ett spelfel (la ut min Jackal Familiar i stället för min Mogg Conscripts i tron om att dom hade samma drawback). När Martin tappar ut sig för att skapa sig en illusion om vinst straffar jag honom stenhårt med min Goblin Bushwhacker och även om ingen av oss sa det rakt ut visste vi båda att matchen nu var över.

Jag brädar sedan fel och låter Ephemeron vara kvar i main. De är alldeles för långsamma, men det var ju något jag lärde mig av den här matchen, så ni gissar hur det går.

Game 2, good guys on the play, suspendar en Ephemeron. De måste ju vara bättre när man är on the play, eller hur? I vilket fall så kommer det goblins som går aggro och jag kämpar återigen med att stabilisera. Joakim har ett kort kvar på handen när Ephemeron kommer i spel och kan hålla fortet. Samtidigt sitter jag med Spellstutter Sprite på handen och ser hur han castar en goblin med converted mana cost ett. I det här fallet ser jag min chans att kontra en relevant goblin samtidigt som jag får en en varelse som kan trade:a på bordet. Det resonemanget var inte helt fel, men Joakims sista kort var en Pyroblast som tog ner min Ephemeron och lämnade en ensam fairy kvar mot en hel goblinhord. Därefter kunde jag inte komma tillbaka och efter cirka 2 minuter sammanlagd tid hade jag min första match loss för dagen.

Martin 2-1

Eftersom jag förväntade mig mycket blått idag hade jag ett playset Pyroblast att plocka in för att ta ut överflödiga kort som Sparksmith. Eftersom Martin skulle spela först var jag lite osäker på mina chanser att vinna, men kurvar ut okej och får in en del skada. När jag får tillbaka turen är mitt kort på handen just en Pyroblast som väntat på en sådan där 4/4:a. Tyvärr har Martin kort på handen och mana uppe, så den lär inte få resolva. Jag drar en Goblin Arsonist som jag kan spela för att trigga mina gubbar att anfalla samt ge min Mogg Raider något att äta. Min verkliga förhoppning är givetvis att locka fram den där kontringen han sitter på och till min belåtenhet tappar Martin ner sig för en älva. Jag dödar av Errant Ephemeron och offrar min Mogg Fanatic för att ta ner hans sista försvar. Martin tappar upp och behöver nu svara på i princip varje goblin i spel, vilket han inte klarade av, vilket bettyde att jag stod som segrare, men vem hade egentligen förlorat, mästaren eller lärlingen?

Joakim 3-0

Ville bara besvara den där sista frågan med en öppen fråga till Svenskamagics användare. Vad är noobigast, helröd goblins eller ärkeblått kortdrag och kontringar? Det går bra att lämna svar i kommentarsfältet nedan.

Round 4

Round 4 vs Davidh Gunnarsson med Grön Infect

Game 1 går han in för dödsstöten runda 3, men jag har Piracy Charm i respons samt en Vapor Snag på toppen av leken. När han försöker ge varelsen hexproof Gushar jag efter Vapor Snag som jag vet ligger överst tack vare en Brainstorm och spelar den för full blowout. Därefter kan jag enkelt cruisa mina små flygare till vinst eftersom han drar en gubbe vart tredje drag i genomsnitt och jag drar två kontringar varje drag i genomsnitt.

Jag brädar ut Oona's Grace, Logic Knot och sådana kort för billigare spells. En låg kurva är bra mot en lek som försöker vinna runda tre. Givetvis tar jag in mina sista kopior av Vapor Snag och Piracy Charm.

Game 2 har Davidh en dålig start och jag har en bra start med två flippade delvers och kontringsmur. Med en trerundorsklocka på sig scoopar Davidh och när jag mycket förvånat frågar varför en sådan tidig scoop så svarar han att även om han drar perfekt hinner han inte vinna innan mina delvers tar kål på honom. Jag lyssnar när han förklarar hela scenariot för mig och kan inget annat än hålla med honom att det var bara slöseri med tid att sitta där och lida. Personligen scoopar jag aldrig innan jag dragit mitt sista kort innan jag förlorar, mest för att jag saknar den koll som man bör ha. Davidh däremot kan göra karriär som kortvridare. Han verkar ha gått om koll.

Martin 3-1

Round 4 vs Sofia Heining med White Weenies

Att möta frugan i sista matchen med vetskapen att hennes lek är designad att ta död på min sporrade mig att göra mitt yttersta. Dock får jag i game 1 återigen kassta tillbaka min starthand för 6:e gången för dagen. Fia öppnar starkt med en Doomed Traveler och följer upp honom med flera Leonin Skyhunters samt fler fördömda resenärer. Mina 1/1:or har inte mycket att hämta här och jag får kämpa för att ens ta mig till mitt combatstep. Tillslut gör jag en alphastrike vilket betyder att om Fia har en endaste power att pumpa med vinner hon. Hon drar och lägger ner en Bonesplitter vilket avgör matchen. Bonesplitter

I game 2 försökte jag desperat hitta en bra starthand och misslyckades. 4 Mountain och 3 Mogg Raider är långt ifrån optimalt. Fia öppnar med en ny Doomed Traveler som stoppar min offensiv innan den ens börjat. Medan jag drar länder kurvar Fia ut med en Squadron Hawk in i en ny hök + en Doomed Traveler. Jag lyckas genom en serie topdecks att undgå döden och gör skickar mina goblins i ett sista angrepp i hopp om att Fia skulle göra något fel som kunde ge mig en extra runda. Efter en lång stund bestämmer hon sig för att bara ta skadan och jag får scoopa upp korten och lämna över mina byxor till husets ledare, något Martin inte var sen att påpeka.


Joakim 3-1

Jag är helnöjd med min insats och leken jag satte ihop lite hastigt kvällen innan med tjuriga grabbar i knät. Framförallt så var pauper ett kul och trevligt format som jag vill passa på att rekommendera och jag har redan uppdaterat min delverlista på Magic Online för att mysa i någon daily pauper event inom en snar framtid.

3-1 är ett helt okej resultat och det skadade inte min placering att förlora heller. En första plats innebar inte bara 5 boosters utan en högst åtråvärd kvalificering till CSS Invitational-slutspelet. För övrigt var Pauper väldigt efterlängtat och en frisk fläckt i det något rutinmässiga spelandet. Det gick också mycket lättare att skriva in leklistorna, det är skillnad på en modernleks manabas och en monofärgad lek (18 Forest, klart)! Vi kommer hålla fler Pauperturneringar och jag uppmuntrar resten av landet att göra detsamma!

Just det ja, jag placerade mig tvåa i turneringen som Joakim ”Binkabi” Heining tog hem med samma record som jag. I sista rundan visade fru Heining honom vem som bestämmer i hushållet och gav honom smisk, vilket alltid är härligt att beskåda. Det är också kul när hon besegrar honom i Magic. Grattis Joakim till vinsten och invite:n till CSS Invitational 2013.

 

Artikel-feedback


Hade du varit inloggad hade du kunnat kommentera nyheten här.

Binkabi

REDAX
Kalmar
Utmaning antagen ;)

16:40:58, 20/2 -14
Maddog

JUDGE L2
Hässleholm
Binkabi skrev 14:35, 28/8 -13
GlueBall skrev 14:32, 28/8 -13
Firesplitter skrev 11:20, 28/8 -13 Helröda goblins är helt klart "noobigare" än blåa kontringslekar. Inte för att någon av dom två lekarna är särskilt noobiga. En noobig lek är en grön/röd "beatdown" lek vars manakurva börjar på 7 och slutar på 15.

Håller med dig i allt du säger.

Klart att inte jag gör det! Mycket svårare att försöka finna vägen till seger än att svara på givna situationer. I princip kan matchen vara förlorad om du spelar fel goblin tur 1. Givetvis stämmer detsamma för blåa lekar, men skillnaden är att många beslut går att skjuta på tills man har mer info, vilket måste anses som en stor fördel!

I slutänden är det dock piloten som spelar störst roll för lekens vinstchanser, inte vilken lek man faktiskt spelar ;)

Det där var ett påstående jag vill testa.
Jag bygger din nästa lek åt dig så får vi se om du går 3-1.
;)

16:36:42, 20/2 -14
Binkabi

REDAX
Kalmar
GlueBall skrev 14:32, 28/8 -13
Firesplitter skrev 11:20, 28/8 -13 Helröda goblins är helt klart "noobigare" än blåa kontringslekar. Inte för att någon av dom två lekarna är särskilt noobiga. En noobig lek är en grön/röd "beatdown" lek vars manakurva börjar på 7 och slutar på 15.

Håller med dig i allt du säger.

Klart att inte jag gör det! Mycket svårare att försöka finna vägen till seger än att svara på givna situationer. I princip kan matchen vara förlorad om du spelar fel goblin tur 1. Givetvis stämmer detsamma för blåa lekar, men skillnaden är att många beslut går att skjuta på tills man har mer info, vilket måste anses som en stor fördel!

I slutänden är det dock piloten som spelar störst roll för lekens vinstchanser, inte vilken lek man faktiskt spelar ;)

14:35:58, 28/8 -13
GlueBall

MEDLEM
Rockneby
Firesplitter skrev 11:20, 28/8 -13 Helröda goblins är helt klart "noobigare" än blåa kontringslekar. Inte för att någon av dom två lekarna är särskilt noobiga. En noobig lek är en grön/röd "beatdown" lek vars manakurva börjar på 7 och slutar på 15.

Håller med dig i allt du säger.

14:32:45, 28/8 -13
Firesplitter

MEDLEM
Kvissleby
Helröda goblins är helt klart "noobigare" än blåa kontringslekar. Inte för att någon av dom två lekarna är särskilt noobiga. En noobig lek är en grön/röd "beatdown" lek vars manakurva börjar på 7 och slutar på 15.

11:20:40, 28/8 -13
Rackapulsare

MEDLEM
Eskilstuna
Har sex stycken kompletta Pauper deck som brukar spelas med kring köksbordet. Det är lite enklare, lite snabbare och 1000ggr mer prisvärt än alla andra format. :) Men antar att WotC inte tycke att detta är så bra? Lite skillnad på att läga ut 15000 på ett deck eller 50:-, typ.

13:29:05, 27/8 -13
Advena

MEDLEM
Luleå
Awesome att det sprider sig! Pauper for GP 2015! :D
Här uppe har vi lirat det hur mycket som helst, klart lättare att få gamla rävar att va med på än standard.

23:00:08, 25/8 -13
Choper

JUDGE L2
REDAX
FSVM - LEDAMOT
Axvall
Mys. Försöker få folk i Skövde att köra Pauper med, lite segt dock.

Vad kan man ha för myspriser i formatet? Tycker alltid det känns lite trist med booster endast.

18:53:05, 25/8 -13
vampiric_ninja

REDAX
Kalmar
Det blev ju en ganska trevlig liten artikel av det här, boys. :) Jag diggar jargongen, men frågan är om det är lika kul för någon utanför Kalmar?

Hur eller hur sörjer jag att jag missade denna turnering, och kommer dyka upp på tisdag för att vända commons!

21:25:19, 24/8 -13
saint1

MEDLEM
Lund
Finns det folk i Lund som vill köra Pauper så är jag lätt på!

22:19:29, 23/8 -13
  Outlaws of Thunder Junction Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!